Μουδιασμένο το ακροατήριο άκουσε τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη

Χωρίς τελικά τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Ιουλίου στα Γρεβενά η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Δυτικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ.
Αντιθέτως, στην συνδιάσκεψη στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον» παραβρέθηκαν τα κυβερνητικά στελέχη, με επικεφαλής τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, καθώς και τους υφυπουργούς Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο και Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη. Παρόντες ήταν και ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ, αρμόδιος για την ενέργεια Κώστας Μαθιουδάκης, ενώ την εισήγηση έκανε η γ.γ. του Εθνικού Συμβουλίου Μαρία Παυλίδου.
Στη συζήτηση για το Κοινωνικό Κράτος, την Δημόσια Διοίκηση με ευνομία και δικαιοσύνη και τον Αναπτυξιακό Προσανατολισμό της Περιφέρειας, τα κυβερνητικά στελέχη κράτησαν χαμηλούς τόνους, έχοντας προφανώς υπόψη τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας και των ίδιων των μελών του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική της κυβέρνησης που κατεδαφίζει τις κατακτήσεις ενός δεκαετιών και αποδιαρθρώνει την κοινωνική συνοχή. Την ίδια στιγμή περίσσεψαν τα ευχολόγια για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, αφού στην πράξη δεν υλοποιείται ούτε ένα αναπτυξιακό έργο και το ΕΣΠΑ είναι κολλημένο.
«Με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου η χώρα μπαίνει σε μια καινούργια πορεία για την ανάκαμψη της οικονομίας», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας. Ο Γ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι «το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει ένα μεγάλος βάρος στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου. Δύο είναι οι βασικές μας προτεραιότητες: πρώτον να αξιοποιήσουμε κάθε μέτρο, κάθε μέσο, κάθε πόρο για να βάλουμε ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας. Δεύτερο να διασφαλίσουμε τους πόρους, έτσι ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία να συνεχίσουν να καταβάλλουν τις συντάξεις και τις άλλες παροχές.
Είμαστε σε ένα καλό δρόμο, γι’ αυτό κάνουμε έναν νέο σχεδιασμό να ενισχύσουμε τα προγράμματα απασχόλησης μέσα από την αξιοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, του προγράμματος για την κοινωνική οικονομία και ενός μεγάλο προγράμματος μέχρι το τέλος Ιουλίου για την κατάρτιση».
Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά εξήρε «το θαύμα της κυβερνητικής πολιτικής», καθώς η ανεργία θα έφτανε στο 20% αν δεν υλοποιούσαμε τα προγράμματα αυτά». Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ίδιος θα ζούσε με 500 ευρώ που δίνει το υπουργείο στους νέους εργαζόμενους, ο Γ. Κουτρουμάνης απάντησε: «Όχι δεν δίνουμε 500 ευρώ. Στα 500 ευρώ πρέπει αν προστεθούν και τα χρήματα που θα δώσει ο εργοδότης, ώστε να συμπληρωθεί ένας ικανοποιητικός μισθός».
Ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, είπε ότι «ταυτόχρονα διεκδικούμε μαζί με τον πρωθυπουργό, με τον υπουργό Οικονομικών όλοι μας, αναπτυξιακούς πόρους, γιατί δεν αρκεί μόνο η βιώσιμη διαχείριση του χρέους, χρειάζονται και αναπτυξιακοί πόροι να προστεθούν στους εγχώριους αναπτυξιακούς πόρους του αναπτυξιακού προγράμματος για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση».
Οι κομματικές συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ, είναι «ιδιαίτερα σημαντικές», σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλος, για τρεις λόγους:
Πρώτον, γιατί δίνεται για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2009, η ευκαιρία στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ να κάνει τον δικό του απολογισμό για τη μέχρι τώρα πορεία μας.
Δεύτερον, γιατί είναι έντονα εστιασμένες στο ζήτημα της ανάπτυξης. Αυτό που εναγωνίως αναζητά η χώρα μας, προκειμένου να βγει από το μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.
Τρίτον, είναι μια έμπρακτη απάντηση σε όλα τα φαινόμενα βίας που επιχειρούν να ακυρώσουν τον πολιτικό διάλογο, διαδικασίες που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το κλίμα μέσα στην αίθουσα δεν θύμιζε τίποτα από τα παλιά, αφού στα μεσαία και κατώτερα στελέχη επικρατούσε κατήφεια. Σ’ αυτό συνηγόρησε και η ακατάσχετη «αναπτυξιολογία», που δεν έπεισε το ακροατήριο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.