Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Προς νέες θεραπείες για τον νωτιαίο μυελό

Ιούλιος 12th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα περικύτταρα δημιουργούν ουλώδη ιστό και μπορούν να αποτελέσουν θεραπευτικό στόχο

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη ανακάλυψαν έναν αναπάντεχο τύπο κυττάρου ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ουλώδους ιστού μετά από τραυματισμούς στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Η νέα ανακάλυψη ανοίγει δρόμους για τη θεραπεία τραυματισμών του νωτιαίου μυελού.
Για περισσότερο από έναν αιώνα οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπεύθυνα για τη δημιουργία ουλώδους ιστού μετά από τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό ήταν τα γλοιακά κύτταρα. Ωστόσο η νέα μελέτη των σουηδών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science» δείχνει έναν άλλο τύπο κυττάρων, τα περικύτταρα, ως υπεύθυνο για την αποκατάσταση των βλαβών του ΚΝΣ.

Μετά από τραυματισμούς στο νευρικό σύστημα, όπως είναι επόμενο, χάνονται νευρώνες οι οποίοι αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλοίωση – έχει λάβει το όνομά της από την αφθονία γλοιακών κυττάρων που εμπλέκονται σε αυτήν. Αν και οι ειδικοί γνώριζαν την ύπαρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας, δεν ήξεραν ποιον ακριβώς ρόλο επιτελεί ο ουλώδης ιστός – υπήρχαν πάντως ενδείξεις ότι αποτρέπει την αναγέννηση των κατεστραμμένων νευρικών ινών.

Τα περικύτταρα «γεννούν» ουλώδη ιστό
Στη νέα μελέτη ο καθηγητής Γιόνας Φριζέν και η ομάδα του έδειξαν για πρώτη φορά ότι η πλειονότητα των κυττάρων του ουλώδους ιστού στον κατεστραμμένο νωτιαίο μυελό δεν είναι γλοιακά κύτταρα, αλλά περικύτταρα (πρόκειται για ένα είδος κυττάρων που εντοπίζονται κατά μήκος των αιμοφόρων αγγείων). Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα περικύτταρα αρχίζουν να διαιρούνται μετά από τον τραυματισμό, δίνοντας γέννηση σε μια μάζα κυττάρων του συνδετικού ιστού τα οποία με τη σειρά τους «μεταναστεύουν» στο σημείο της βλάβης και δημιουργούν ένα μεγάλο τμήμα του ουλώδους ιστού.

Τα ευρήματα αυτά στρέφουν για πρώτη φορά το ενδιαφέρον των επιστημόνων που ασχολούνται με την αποκατάσταση των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού από τα γλοιακά κύτταρα προς έναν άλλο τύπο κυττάρων. Όπως δείχνουν τα καινούργια στοιχεία τα περικύτταρα θα μπορούσαν πιθανότατα να αποτελέσουν στόχο για την αποκατάσταση των βλαβών του ΚΝΣ. Ισως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατάλληλη τροποποίησή τους επιφέρει λειτουργική ανάρρωση του νωτιαίου μυελού, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό σήμερα.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ

This entry was posted on Τρίτη, Ιούλιος 12th, 2011 at 11:02 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply