Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δίνεις γη και χρήμα, παίρνεις νομιμοποίηση…

12 Ιουλίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Η Υπηρεσία Κατεδαφίσεων επεκτείνεται σε όλη τη χώρα

Ρύθμιση με περιβαλλοντικό και πολεοδομικό ισοζύγιο, που θα διαφοροποιείται από τις αποκλειστικά εισπρακτικού χαρακτήρα, όπως είπε, προηγούμενες, δεσμεύτηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ν. Σηφουνάκης ότι θα καταθέσει για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων η κυβέρνηση.
«Όλες οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις ήταν εισπρακτικού χαρακτήρα, η νέα θα προσπαθήσει να πετύχει περιβαλλοντικό και πολεοδομικό ισοζύγιο», σημείωσε ο υπουργός, ανακοινώνοντας ότι ταυτόχρονα με τις νομιμοποιήσεις, αναμορφώνεται και επαναδραστηριοποιείται και η υπηρεσία κατεδαφίσεων.

Σε ό,τι αφορά αυθαίρετα κτίσματα εντός σχεδίου ο ιδιοκτήτης, για να αρθεί η παρανομία και να το νομιμοποιήσει, θα πρέπει να αποκτήσει συντελεστή δόμησης και πιστοποιητικό πολεοδομικής ένταξης, πληρώνοντας το ανάλογο πρόστιμο, το οποίο, πάντως θα είναι χαμηλότερο, από τα σημερινά ισχύοντα.
Η διαδικασία για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα θα προβλέπει – πέραν των προστίμων – ότι για να τακτοποιηθούν θα πρέπει να «αντικατασταθεί» με κάποιο τρόπο η δομημένη έκταση με άλλη εντός της εδαφικής περιφέρειας του δήμου όπου βρίσκεται το ακίνητο. Η ανάκτηση του δομημένου περιβάλλοντος μπορεί για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, να γίνει με εισφορά σε χρήμα προς τον δήμο, ώστε να φτιαχτεί το πάρκο της περιοχής.

Το αυθαίρετό τους, κατ’ εξαίρεση, θα μπορούν να γλυτώσουν εντασσόμενοι στη ρύθμιση χωρίς την επιβάρυνση της αγοράς περιβαλλοντικού ισοζυγίου μόνον όσοι το έχουν ως πρώτη κατοικία και δεν έχουν εισοδήματα.
Εν τω μεταξύ η Υπηρεσία Κατεδαφίσεων που δραστηριοποιούνταν μέχρι σήμερα ως τμήμα των τέως νομαρχιών αποσπασματικά μόνον στις περιοχές των καμένων, αυτονομείται, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα και θα έχει την εξουσία να επιτάξει και μηχανήματα ιδιωτών (ή ακόμη και να τα κατάσχει) προκειμένου να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις.

Μάχη Τράτσα

This entry was posted on Τρίτη, 12 Ιουλίου, 2011 at 22:31 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply