Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Ψαλίδι» στο ΙΚΑ: Εκτός μένουν 16.000 γιατροί

Ιούλιος 11th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Οι γιατροί να αμείβονται με 1.000 ευρώ μηνιαίως..

Τεράστιες θα είναι οι αλλαγές που φέρνει τον Σεπτέμβριο η λειτουργία του νέου ενιαίου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ειδικότερα, «ψαλίδι» θα μπει στις παροχές των ασθενών, μεγαλύτερη συμμετοχή στα έξοδα, πολύ λιγότερους συνεργαζόμενους γιατρούς, απομακρύνσεις συμβασιούχων και αλλαγή του αντικειμένου εργασίας για όσους δεν θεωρούνται απαραίτητοι…
Στον νέο φορέα, όπου θα υπαχθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ, δεν θα απασχοληθούν τελικώς 36.000 γιατροί, όπως αρχικά είχε εκτιμήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά μόνο 20.000. Πρόκειται για τους 6.500 μόνιμους γιατρούς του ΙΚΑ καθώς και τους 13.000 που σήμερα διατηρούν συμβάσεις με το ταμείο του Δημοσίου, τον ΟΠΑΔ.
Οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί (όχι πάνω από 15.000) θα μπορούν απλώς να συνταγογραφούν φάρμακα και οι επισκέψεις σε αυτούς θα πληρώνονται από την τσέπη των ασθενών.
Παράλληλα εξετάζεται το σενάριο οι γιατροί να αμείβονται με 1.000 ευρώ μηνιαίως για τετράωρη καθημερινή απασχόληση, με την υποχρέωση όμως να έχουν 300 ασθενείς.
Επιπλέον οι αποδοχές του ιατρικού προσωπικού θα αυξάνονται με την καταβολή 5 ευρώ από κάθε ασθενή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως εφαρμόζεται και στις επισκέψεις των δημόσιων νοσοκομείων.
Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, οι γιατροί που δεν θα κατορθώνουν να συγκεντρώνουν «πελατολόγιο» με 300 ασθενείς θα κληθούν να εφημερεύουν τα Σαββατοκύριακα ή να κάνουν και επισκέψεις κατ’ οίκον.
«Μαχαίρι» μπαίνει όμως και στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

Θα απαιτείται έγκριση-θεώρηση για εξετάσεις που θα κοστίζουν πάνω από 50 ευρώ. Το ίδιο θα ισχύει και για τα φάρμακα, κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένα ταμεία.
Πάντως, πολύ πιθανό είναι οι συμβασιούχοι διοικητικοί υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται στα ταμεία, είναι πολύ πιθανό να απομακρυνθούν, όπως έγινε στον ΟΠΑΔ.
Χαρακτηριστικό πάντως του περιορισμού του αριθμού των εργαζομένων είναι το γεγονός ότι, ενώ ο ΟΠΑΔ μέχρι πέρυσι διέθετε 224 ελεγκτές γιατρούς και οδοντιάτρους, φέτος εγκρίθηκαν μόνο οι μισοί, δηλαδή 112.

Ελευθεροτυπία

This entry was posted on Δευτέρα, Ιούλιος 11th, 2011 at 09:23 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply