Το σχέδιο προβλέπει ένα συνδυασμό μέτρων από μειωμένα πρόστιμα μέχρι και κατεδαφίσεις

Στη λογική «του καρότου και του μαστιγίου» θα κινηθεί η ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Πέμπτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνησε ότι το σχέδιο προβλέπει ένα συνδυασμό μέτρων από μειωμένα πρόστιμα για κάποιες κατηγορίες αυθαιρετούχων μέχρι και κατεδαφίσεις όσων βρίσκονται σε δάση και αιγιαλό ή για όσα δεν υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, μέσα στο επόμενο 15νθήμερο και μεταξύ άλλων θα προβλέπει κατηγοριοποίηση των προστίμων ανάλογα με τον βαθμό της αυθαιρεσίας και αναθεώρηση της διαδικασίας που αφορά τις κατεδαφίσεις ώστε να γίνει αποτελεσματική.
Όσο για τον σκόπελο του ΣτΕ, το υπουργείο θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί με το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο», όπως έγινε, δηλαδή και με τη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων.

Σχετικά με τα χιλιάδες αυθαίρετα (περισσότερα από 2.000) τα οποία εντοπίστηκαν σε δασικές περιοχές του Μαραθώνα, της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης από τους τρεις πρώτους δασικούς χάρτες, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ν. Σηφουνάκης, δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση.

Στρατηγικός επενδυτής στο Κτηματολόγιο
Για το Κτηματολόγιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μελετάται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ο οποίος θα προσφέρει τεχνογνωσία, πιθανώς από άλλη χώρα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο έτσι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή το 2020. Το νέο πρόγραμμα κτηματογραφήσεων αφορά την ένταξη 4,2 εκατομμυρίων δικαιωμάτων μέσα στο 2011.

Προσέλκυση ιδιωτών στο Πράσινο Ταμείο
Προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων προωθεί το υπουργείο και για το Πράσινο Ταμείο, του οποίου η «προίκα» στο τέλος του 2011 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αν πάνε καλά τα έσοδα από τα αυθαίρετα, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Έτσι με δημόσιες προκηρύξεις το υπουργείο θα ζητήσει από ανεξάρτητους διεθνείς οίκους και φορείς του τραπεζικού συστήματος να εξετάσουν και να επιλέξουν προγράμματα τα οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό και θα έχουν αποτέλεσμα.
Νέες χρήσεις γης και αξιοποίηση ακινήτων
Ακόμη ο υπουργός, κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού και των προτεραιοτήτων του ΥΠΕΚΑ για το Β’ εξάμηνο του 2011, επεσήμανε ότι θα προχωρήσει σε έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) για χρήσεις γης και τρόπους διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Ειδικά για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού είπε ότι το νέο Ρυθμιστικό για την Αττική, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 20 Ιουλίου, θα δώσει τις κατευθύνσεις για τις χρήσεις.
Σε άλλα ακίνητα του δημοσίου όμως, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν γενικοί χωροταξικοί κανόνες, οι χρήσεις θα ορίζονται με ΠΔ.

Από την αξιοποίηση δεν θα «γλιτώσουν» ούτε τα ακίνητα του ΥΠΕΚΑ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η περίφημη Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά.
Σύντομα θα αναζητηθεί κτήριο, το οποίο θα μισθωθεί ώστε τον ερχόμενο Δεκέμβριο να προχωρήσει η μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου, οι οποίες σήμερα στεγάζονται σε 28 κτήρια με ετήσιο κόστος περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Σχετικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις _ έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), βιομηχανικά, τουριστικά κ.ά _ θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, η πρώτη που θα «ανοίξει» θα είναι η «Ελληνικός Χρυσός».

Μάχη Τράτσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.