Ιούλιο και Αύγουστο θα ”τρέξουν” όλες οι μεγάλες υποθέσεις

Πολλές οι περιπλοκές και οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πολυπαραγοντικό οικονομικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή εξελίσσονται παράλληλα διαβουλεύσεις για πλήθος θεμάτων, που ξεκινούν από τα χρέη και τα ελλείμματα και καταλήγουν στην τεχνική βοήθεια για τα διαρθρωτικά μέτρα και στις διευκολύνσεις για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και την εμπλοκή μεγάλων ευρωπαϊκών πολυεθνικών εταιριών στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την μετακύληση των ελληνικών χρεών έχουν εισέλθει σε κρίσιμο στάδιο και δεν είναι απίθανο, στο βαθμό που η ομάδα του Παρισιού αποδεχθεί ευνοϊκότερους όρους ως προς το επιτόκιο, τη διάρκεια και το εύρος των ομολόγων, να υπάρξει σύντομη κατάληξη, πριν και την σύνοδο του Euro group της Δευτέρας.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει ταχεία διευθέτηση των χρεών, ώστε απερίσπαστη στη διάρκεια του καλοκαιριού να τρέξει τα θέματα της αναδιάρθρωσης και της ανάπτυξης και να φθάσει στο Σεπτέμβριο με άλλο κλίμα και άλλη ατμόσφαιρα.
Ήδη η κυβέρνηση επιδιώκει την γρήγορη αποδέσμευση των κοινοτικών πόρων και τη μεταφορά χρημάτων σε ώριμα έργα, είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τη λεγόμενη τεχνική βοήθεια κατά θέμα και αντικείμενο από χώρες που διαθέτουν εμπειρία και γνώση και μαζί δείχνει ώριμη να προωθήσει αποκρατικοποιήσεις που θα ενισχύουν τις σχέσεις με ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως εξηγεί ο σύνδεσμος της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν κ. Γ. Γληνός η τεχνική βοήθεια διεκδικείται από εμάς, θα αναζητείται από διαφορετικές χώρες, από τη Σουηδία π. χ. για τη φοροδιαφυγή, από τη Γαλλία για την Παιδεία, από την Αυστρία για την αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τη Γερμανία για την ενεργειακή ανασυγκρότηση κ. ο. κ.
Επίσης έχει εξαιρετική σημασία το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στις συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του έθεσε το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων σχεδόν στη βάση της αμοιβαιότητας και των κοινών συμφερόντων, τα μόνα ίσως που αντιλαμβάνονται πραγματικά οι ευρωπαικές κυβερνήσεις και η γερμανική ιδιαιτέρως.

Πράγμα που σημαίνει ότι προσεχώς θα δούμε να ”τρέχουν” εκκρεμείς υποθέσεις όπως εκείνες του ΟΤΕ, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, του Αεροδρομίου και γιατί όχι και της ΔΕΗ.
Ακόμη δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης σκοπεύει να προσκαλέσει τις εγκατεστημένες στην Ελλάδα ευρωπαϊκές πολυεθνικές να υποστηρίξουν τις επενδύσεις τους και να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους ώστε να διατηρηθεί ενεργή και δυναμική η ελληνική αγορά και έτσι να ενισχυθεί και η δική τους παρουσία και κερδοφορία, που σήμερα υπονομεύεται από τις επικρατούσες υφεσιακές συνθήκες.

Κοινή είναι η εντύπωση ότι στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου και με την υπόθεση ότι τα κοινωνικά μέτωπα θα ηρεμήσουν καθώς αναμένεται ότι ”τα παιδιά των πλατειών” θα μεταφερθούν στα νησιά, θα εξελιχθούν πολλά καινούργια πράγματα. Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος προδιαθέτει για μεγάλα γεγονότα και υπερδραστηριότητα στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Ο κ. Παπανδρέου, όπως λένε οι σχετικές πληροφορίες, επείσθη να μην πάρει πολλές διακοπές φέτος τον Αύγουστο, το οικονομικό επιτελείο θα είναι ενεργό και όλοι μαζί θα τρέξουν να προλάβουν πριν μπει ο Σεπτέμβριος και ανασυγκροτηθούν οι πλατείες και τα πολλά κοινωνικά μέτωπα.

Αντώνης Καρακούσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.