Αλβανοί υλοτόμοι δρουν ασύστολα στον Γράμμο

Οκτώ μουλάρια, έξι σαμάρια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια και άλλα εργαλεία ξύλευσης, είναι τα …λάφυρα που άφησε στις αστυνομικές αρχές μία από τις σπείρες Αλβανών που καταστρέφουν τα ελληνικά δάση στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου υλοτομούν παράνομα εδώ και πολλά χρόνια.
Το νέο κρούσμα παράνομης υλοτόμησης, σημειώθηκε προχτές το πρωί από οργανωμένη συμμορία έξι αλλοδαπών που εισήλθε λαθραία, στη δασική περιοχή Τριλόφου του δήμου Νεστορίου. Ένας 64χρονος αλλοδαπός, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Α.Τ. Νεστορίου, να κόβει ξύλα, χωρίς φυσικά την άδεια του δασαρχείου. Σε απόσταση διακοσίων μέτρων άλλοι πέντε συμπατριώτες του, είχαν υλοτομήσει μεγάλη ποσότητα ξύλων. Στη θέα των αστυνομικών, οι αλλοδαποί υλοτόμοι που ήταν πάνω στα μουλάρια, τράπηκαν σε φυγή και διέφυγαν στο αλβανικό έδαφος, εκμεταλλευόμενοι την πυκνή βλάστηση. Άφησαν πίσω τους 8 μουλάρια, 3 αλυσοπρίονα, 2 τσεκούρια, 6 σαμάρια, ένα δοχείο που περιείχε τέσσερα λίτρα βενζίνη και 2 χωρικά δασικής ξυλείας από οξιά, τα οποία κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.
Η επιχείρηση σύλληψης έστω και του ενός αλλοδαπού λαθροϋλοτόμου ήταν ιδιαίτερη δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει δασικός δρόμος, οπότε οι συνοριοφύλακες χρειάστηκε να κάνουν πεζοπορία αρκετών ωρών και χιλιομέτρων στη δύσβατη περιοχή.
Άλλωστε, η έλλειψη δασικών δρόμων που θα διευκόλυνε τη φύλαξη των δασών, είναι το «μεγάλο πρόβλημα», σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεστορίου, Χρήστου Γκοσλιόπουλου, ο οποίος μίλησε για «λεηλασία των ελληνικών δασών από συμμορίες Αλβανών». Ο δήμαρχος είπε ότι «το πρόβλημα με τις παράνομες υλοτομήσεις το βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς από τη δική μας πλευρά δεν έχουμε πρόσβαση στο δάσος, αλλά οι Αλβανοί φτάνουν σχετικά εύκολα και επιδίδονται ανενόχλητοι στο καταστροφικό τους έργο. Έχουν εξαφανίσει στην κυριολεξία πάνω από χίλια στρέμματα δάσους». Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές διαμαρτυρίες και κατατέθηκαν υπομνήματα από τη δημοτική αρχή και από τον δασικό συνεταιρισμό. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις, στις οποίες ζητήσαμε μέτρα φύλαξης και κυρίως την διάνοιξη δασικών δρόμων, ώστε να επιτηρούμε το δάσος, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα».
Η Καλλιόπη Πουρσανίδου είναι αντιδήμαρχος Νεστορίου και διετέλεσε δήμαρχος του Καποδιστριακού δήμου Ακριτών. Είπε ότι «η λαθραία υλοτόμηση από ομάδες Αλβανών που μπαίνουν νύχτα στην περιοχή είναι μια παλιά πληγή. Στον πρώην δήμο Ακριτών έχουν αφήσει ‘φαλακρές’ ολόκληρες δασικές περιοχές στις θέσεις Πολυάνεμος, Τρίλοφος και στα Γραμμοχώρια. Επιτέλους είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα και να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα, γιατί καταστρέφεται ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, ο δασικός μας πλούτος».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.