Θα δίνουμε λογαριασμό

Η Ελλάδα είναι σε νέα δίμηνη δοκιμασία μέχρις ότου να καταλήξουν οι εταίροι μας στο ύψος και το είδος του δεύτερου πακέτου στήριξης. Η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι καλείται να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από το μεσοπρόθεσμο για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, απασχόληση στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα πυκνώσουν οι επισκέψεις των ελεγκτών της τρόικας, αναμένονται στρατιές συμβούλων στις καίριες θέσεις για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ συν τοις άλλοις το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνεται με το επικαιροποιημένο μνημόνιο να κοινοποιεί νέα στοιχεία προς τη τρόικα.
Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο θα κοινοποιεί:

*Επικαιροποιημένα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού για το υπόλοιπο του έτους
*Στοιχεία μισθολογικού κόστους, αναλυτικά ανά κατηγορία βασικών αποδοχών και επιδομάτων, καθώς και ανά υπουργείο αλλά και ανά φορέα.
*Στοιχεία για προσλήψεις, αποχωρήσεις, μετατάξεις, εργασιακή εφεδρεία.
*Εβδομαδιαία στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα ανά πηγή και το χρονικό διάστημα που αρκούν.
*Μηνιαία στοιχεία για τις πληρωμές από ΟΤΑ, Ταμεία, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα
*Τριμηνιαία στοιχεία για το πώς χρησιμοποιούνται και κατανέμονται οι δόσεις των δανείων.

Σε συνέντευξη του στο Reuters, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε “φιλέλληνα” τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον απόηχο των δηλώσεων του περί περιορισμού της εθνικής μας κυριαρχίας, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να έρθουν επιθεωρητές αλλά σύμβουλοι και πρόσθεσε: “Αναμφίβολα έχουμε πολύ στενούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και πρέπει να αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική μας κυριαρχία το συντομότερο δυνατόν, μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος μας. Δεν θα υπάρξουν επιθεωρητές. Μπορούμε να καταφύγουμε στην τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη της Ε.Ε. και των άλλων κρατών- μελών. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τοποθετηθούν επιθεωρητές ή ότι θα αφαιρεθούν ευθύνες από το ελληνικό κοινοβούλιο, την ελληνική κυβέρνηση ή την ελληνική δημόσια διοίκηση”.

Σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στο ότι είναι λάθος η οικονομική συνταγή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. “Πιστεύω ότι οι δανειστές μας θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Το ερώτημά μου είναι γιατί στο μεσοδιάστημα πρέπει να βουλιάξουμε κι άλλο; Σε τρεις μήνες θα ζητήσουμε κι άλλα. Είπα στη Μέρκελ: Κοιτάξτε, εάν το σχέδιο σας αποδειχθεί αποτελεσματικό, τότε θα έχω κάνει εγώ λάθος. Αλλά εάν δεν είναι αποτελεσματικό τότε θα χρειαστείτε ένα νέο σχέδιο και εγώ είμαι αυτός που μπορώ να το καταφέρω”.

Με φόντο τις συζητήσεις που γίνονται για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι το σχέδιο που θα υιοθετηθεί πρέπει να τύχει θετικής ανταπόκρισης από τις αγορές, δηλώνοντας ότι θα επιστρέψουμε στις αγορές στα μέσα του 2014, ενώ προσθέτει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο Reuters: “Θα τα καταφέρουμε γιατί είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας, γιατί στην Ελλάδα δοκιμάζεται η αντοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.