Αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα για το νομοσχέδιο που καταργεί το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου

Ενώ χτες συνεδρίαζε για πρώτη φορά με την νέα της σύνθεση η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπό την προεδρία του νέου προέδρου Θεόδωρου Χατζηπαντελή, το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θέτει σε πλήρη αμφισβήτηση το τοπικό πανεπιστήμιο.
Το νομοσχέδιο επρόκειτο να παρουσιάσει η Άννα Διαμαντοπούλου το περασμένο Σάββατο στη σύνοδο των πρυτάνεων στο Βόλο, συνάντησε την σκληρή αντίδραση των πανεπιστημιακών, γι’ αυτό και η υπουργός Παιδείας αποφάσισε μην παραστεί τελικώς στη σύνοδο, αλλά να το στείλει στους πρυτάνεις σήμερα ή αύριο. Στο μεταξύ δίνουν και παίρνουν οι διαρροές για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, με το υπουργείο Παιδείας να προβαίνει από διάψευση σε διάψευση, χωρίς όμως να έχει δώσει μέχρι στιγμής το επίσημο κείμενο, ώστε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να θέσει τέρμα στα σενάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης προβλέπει τη σύσταση 12-14 πανεπιστημίων και 6-8 ΤΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, οι διαρροές που είχαν φτάσει προχτές στα …πηγαδάκια της συνόδου πρυτάνεων στο Βόλο, προκάλεσαν αναστάτωση, καθώς: γινόταν λόγος για ένα υπερπανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, όπου το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα απορροφηθούν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Ιονίου φέρεται να συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο πιθανόν να ενσωματωθούν και τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα απορροφηθούν από το ΑΠΘ. Στο ίδιο πλαίσιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα ενσωματωθεί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Πάτρας.
Καθηγητές και πρυτάνεις θεωρούν ότι το νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, ενώ μιλούν για αντισυνταγματικές μεταρρυθμίσεις, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις. Οι πανεπιστημιακοί καταλογίζουν στο υπουργείο παιδείας εμμονές, εμπάθεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στους ακαδημαϊκούς δασκάλους, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, καθώς θεωρούν αντισυνταγματικές στην πλειονότητά τους τις διατάξεις. Δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουν τα πάντα για να μην ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο».
Ιδιαίτερα αντιτίθενται οι πανεπιστημιακοί στην διάταξη που προβλέπει ότι ο πρύτανης θα είναι «εξωπανεπιστημιακός» και το διοικητικό συμβούλιο θα απαρτίζεται κατά το ήμισυ από ανθρώπους εκτός πανεπιστημίου. Ακόμη η ακαδημαϊκή κοινότητα διαψεύδει την υπουργό Παιδείας που επικαλείται «την συναίνεση» των πανεπιστημιακών, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί αν υπάρχει συναίνεση σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.