Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Μπαμ και πενηντάρικο» πληρώνουμε για τα χημικά της ΕΛΑΣ

Ιούλιος 5th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι δεν είναι βλαβερά, επικαλούμενη σχετικές εκθέσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους

«Μπαμ και… πενηντάρικο» κοστίζει η χρήση χημικών από την ΕΛΑΣ. Οι έλληνες πολίτες πλήρωσαμε περίπου 158.000 ευρώ τα χημικά που… «έπεσαν» στο κέντρο της Αθήνας την προηγούμενη Τετάρτη. Αυτό προκύπτει από τα λογιστικά δεδομένα των προμηθειών και των ενεργειών της ΕΛΑΣ σε σχέση με τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία κάθε «χημική» κροτίδα-δακρυγόνο που ρίχνουν τα ΜΑΤ κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο από 50 έως 55 ευρώ. Αν συνυπολογισθεί ότι την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση της ΕΛΑΣ, «έπεσαν» 2.860 χημικά, τότε διαπιστώνεται το συνολικό ποσό των 158.000 ευρώ.
Παλαιότερα μάλιστα η τιμή του χημικού, κυμαινόταν από 70 έως 80 ευρώ το… κομμάτι, όμως τα δακρυγόνα το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι είναι – για άγνωστο λόγο – πιο φτηνά.
Η ΕΛΑΣ προμηθεύεται δακρυγόνα και χημικά από τέσσερις χώρες: το Ισραήλ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Τον τελευταίο καιρό παραγγέλθηκαν σε διάφορες φάσεις περίπου 13.000 χημικά. Ωστόσο διαπιστώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα – λόγω της υπερχρήσης – σχετική έλλειψη γι’ αυτό και αναμένεται να υπάρξουν νέες παραγγελίες. Η προμήθεια των νέων χημικών αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3-4 μήνες.
Όσον αφορά τις κατηγοριές για βλάβες που προκαλεί στην υγεία η χρήση του χημικού και ιδιαίτερα η ουσία CS (ορθοχλωροβενζινομαλονονιτρίλη) οι επιτελείς της ΕΛΑΣ επισημαίνουν ότι έχουν στη διάθεσή τους σχετική έκθεση του 2005 από το Γενικό Χημείο του Κράτους, στην οποία αναφέρεται ότι η τοξικότητα της συγκεκριμένης ουσίας δεν είναι επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρουν ακόμη ότι δείγματα χημικών από κάθε νέα παραγγελία της ΕΛΑΣ αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο και μέχρι στιγμής, όπως υποστηρίζουν, «δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Ρεπορταζ Β. Γ. Λαμπρόπουλος

This entry was posted on Τρίτη, Ιούλιος 5th, 2011 at 10:29 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply