Η εσωκομματική μάχη μεταξύ των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Πριν από τη δραματική ανατροπή στην πολιτική τύχη του Ντομινίκ Στρος-Καν, τρία φαβορί, τρία αουτσάιντερ και οκτώ «μικροί» διεκδικητές ξεκίνησαν επίσημα την περασμένη Τρίτη τον προεκλογικό αγώνα τους για την ανάδειξη του μεγάλου αντιπάλου (ή της μεγάλης αντιπάλου…) του Νικολά Σαρκοζί στις εκλογές του 2012. Ο δρόμος που άνοιξε είναι μακρύς: η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι, Μαρτίν Ομπρί, Φρανσουά Ολάντ και Σεγκολέν Ρουαγιάλ,προσπαθούν να «σβήσουν» τις ευθύνες τους για τις τρεις συνεχόμενες χαμένες προεδρικές αναμετρήσεις σε μια «μάχη των αρχηγών» σκληρή και αβέβαιη. Και αυτό γιατί πληρώνοντας συμβολικά ένα ευρώ οποιοσδήποτε γάλλος πολίτης μπορεί να ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών.

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκονται οι κατηγορίες σε βάρος του Ντομινίκ Στρος-Καν καθώς ερευνητές αποκάλυψαν μεγάλες «τρύπες» στην αξιοπιστία της καμαριέρας που κατήγγειλε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ στη σουίτα του στο Μανχάταν τον Μάιο. Επικαλούμενοι αξιόπιστες πηγές από τις έρευνες, οι «Τimes» της Νέας Υόρκης γράφουν ότι οι ανακριτές δεν πιστεύουν τώρα τα περισσότερα από όσα τους είπε η γυναίκα για την επίθεση ή για τον εαυτό της. Από την πρώτη καταγγελία, στις 14 Μαΐου, η καμαριέρα είπε επανειλημμένως ψέματα και περιέπεσε σε αντιφάσεις, είπε πηγή από την Εισαγγελία.

Ανάμεσα στις αποκαλύψεις είναι ζητήματα που αφορούν την αίτηση ασύλου της 32χρονης, η οποία έχει υπηκοότητα Γουινέας, και πιθανές διασυνδέσεις της με ανθρώπους που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπορία ναρκωτικών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τώρα φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης του Στρος-Καν από τον κατ΄ οίκον περιορισμό εν όψει της απόσυρσης των κατηγοριών. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να επιστρέψει στην κούρσα για την προεδρία της Γαλλίας.

Οι αποκαλύψεις είναι μια μεγάλη ανατροπή στην τύχη του 62χρονου πολιτικού, ο οποίος εθεωρείτο ισχυρός υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία πριν από τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση στη γυναίκα που καθάριζε την πολυτελή σουίτα του στο ξενοδοχείο «Sofitel» της Νέας Υόρκης. Εισαγγελείς από το γραφείο του Σάιρους Βανς τζούνιορ, οι οποίοι αρχικώς πίστεψαν ότι είχαν στα χέρια τους μια ισχυρή υπόθεση βασιζόμενοι στην καταγγελία του θύματος, λένε τώρα ότι υπάρχουν προβλήματα εξαιτίας των ευρημάτων σε βάρος της γυναίκας.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, η 32χρονη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με έναν φυλακισμένο άνδρα μία ημέρα μετά τη συνάντησή της με τον Στρος-Καν στην οποία συζητούσαν τα πιθανά οφέλη από μια δίκη. Η συνδιάλεξη έχει ηχογραφηθεί. Αυτός ο άνδρας έχει συλληφθεί για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών. Είναι ένας από πολλούς που έχουν καταθέσει πολλές φορές χρήματα, συνολικά 100.000 δολάρια, στον τραπεζικό λογαριασμό της καμαριέρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι καταθέσεις έχουν γίνει στην Αριζόνα, στην Τζόρτζια, στη Νέα Υόρκη και στην Πενσιλβάνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η γυναίκα πλήρωνε εκατοντάδες δολάρια κάθε μήνα για λογαριασμούς σε πέντε τηλεφωνικές εταιρείες. Εκείνη επιμένει ότι έχει μόνο ένα τηλέφωνο. Είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις καταθέσεις, εκτός του ότι τα χρήματα τα κατέθεταν ένας άνδρας που τον χαρακτήρισε μνηστήρα της και οι φίλοι του. Επιπλέον η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η γυναίκα είπε στους αστυνομικούς πως στην αίτηση για χορήγηση ασύλου ανέφερε ότι είχε πέσει στο παρελθόν θύμα βιασμού αλλά κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στην αίτηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι συνήγοροι του DSΚ Μπέντζαμιν Μπράφμαν και Γουίλιαμ Τέιλορ ξεκαθάρισαν ότι επικεντρώνουν την υπεράσπιση στην αξιοπιστία της γυναίκας. Σε μια επιστολή, στις 25 Μαΐου, γράφουν ότι ανακάλυψαν πληροφορίες που «υπονομεύουν σοβαρά την αξιοπιστία της». Αλλά τελικά τις πληροφορίες για τη γυναίκα τις βρήκαν οι ερευνητές της Εισαγγελίας.

Ορισμένοι από τους συμμάχους του Στρος-Καν ισχυρίστηκαν ότι ο γάλλος πολιτικός έπεσε σε παγίδα που έστησαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, μια κατηγορία που, σύμφωνα με τους αμερικανούς εισαγγελείς, δεν αποδεικνύεται από τα στοιχεία της έρευνας.

Ο Στρος-Καν παραιτήθηκε από το ΔΝΤ στις 19 Μαΐου και δήλωσε αθώος ενώπιον του δικαστηρίου στις 6 Ιουνίου. Αν καταδικαζόταν, αντιμέτωπιζε ποινή κάθειρξης μέχρι 25 ετών.

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ

 

 

Μεγάλες προσδοκίες για νέο κοινωνικό συμβόλαιο

 

 

Μαρτίν Ομπρί

 

Γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 2008, η 60χρονη δήμαρχος της Λιλ διακρίνεται για τα «κοφτά» της επιχειρήματα.

Πρώην υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση της Εντίτ Κρεσόν και υπουργός Απασχόλησης επί Λιονέλ Ζοσπέν, η κόρη του «Νέστορα» της Ευρώπης Ζακ Ντελόρ επιθυμεί να ενσαρκώσει την- πολύπαθηενότητα του ΡS και σκοπεύει να παίξει το χαρτί «ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου», ικανού να εμπνεύσει στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον προσόν της είναι η εμπειρία της στην άσκηση της εξουσίας.

 

Φαβορί αλλά «άκαπνος» στην άσκηση εξουσίας

 

 

Φρανσουά Ολάντ

 

Προετοιμάζοντας μεθοδικά την προεδρική υποψηφιότητά του εδώ και χρόνια,ο 56χρονος βουλευτής και πρώην ηγέτης του ΡS επί μία δεκαετία γνωρίζει μεν θαυμάσια τις κομματικές διεργασίες και τους ανάλογους «μηχανισμούς»,δεν έχει όμως υπηρετήσει ποτέ σε κυβερνητικό πόστο.

Προβάλλεται ως «φυσιολογικός» υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας τραβώντας μια νοητή γραμμή ανάμεσα στην αλαζονεία του νυν προέδρου Νικολά Σαρκοζί και στην παγκόσμια προβεβλημένη εικόνα του μέχρι πρότινος φαβορί Ντομινίκ Στρος-Καν, πολιτικά «νεκρού» μετά το ροζ σκάνδαλο με την καμαριέρα στη Νέα Υόρκη.

 

«Πράσινη», τρίτη και καταϊδρωμένη…

 

 

Σεγκολέν Ρουαγιάλ

 

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν την 57χρονη πρώην σύντροφο του Ολάντ και ηττημένη στις προεδρικές του 2007 από τον Νικολά Σαρκοζί τρίτη και καταϊδρωμένη, την ώρα που οι περισσότεροι πολιτικοί της σύμμαχοι την έχουν εγκαταλείψει, η ίδια όμως ελπίζει ότι οι Γάλλοι θα κάνουν την ανατροπή στις προκριματικές και θα την αναδείξουν για άλλη μία φορά υποψήφια. Για να το πετύχει στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης και στην πεποίθησή της ότι βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον γαλλικό λαό ανεξαρτήτως παρατάξεων.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

«Οι δημοσκόποι έχουν χάσει τον ύπνο τους»

 

Ο αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Liberation» Αντουάν Γκιράλ εξηγεί στο «Βήμα» τις παγίδες της «ανοικτής εκλογικής διαδικασίας» αλλά προβλέπει «ντέρμπι» ανάμεσα στον Ολάντ και στην Ομπρί.

– Μπορείτε να κάνετε μια πρόβλεψη για το προεδρικό χρίσμα των Σοσιαλιστών;

«Η καινοτομία είναι ότι εφέτος θα υπάρχουν εκατομμύρια ψηφοφόροι καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να πληρώσει ένα ευρώ και να συμμετάσχει. Συνεπώς κανείς δεν ξέρει ποιοι, πόσοι και τι θα ψηφίσουν. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα, γι΄ αυτό οι δημοσκόποι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Απ΄ ό,τι διαφαίνεται, η τελική “κούρσα” θα παιχτεί ανάμεσα στη Μαρτίν Ομπρί και στον Φρανσουά Ολάντ».

– Ποιος είναι ικανός να εκθρονίσει τον Σαρκοζί;

«Αναμφισβήτητα η Μαρτίν Ομπρί, διότι ενσαρκώνει έναν κλασικό σοσιαλισμό με ευρεία βάση στήριξης και πολιτική εμπειρία που μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους. Το Μέγαρο των Ηλυσίων “δείχνει” τον Φρανσουά Ολάντ ως τον πιο επίφοβο αντίπαλο, αλλά στην πραγματικότητα ο Σαρκοζί θα έτριβε τα χέρια του με κάτι τέτοιο διότι λόγω της έλλειψης εμπειρίας του Ολάντ και με πολλούς γαλλικούς τομείς σε κρίση ο γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι υπερέχει ξεκάθαρα απέναντί του. Παρ΄ όλα αυτά, έχει και ο Ολάντ άσους στο μανίκι του: σίγουρα οι φορολογικές πολιτικές του έρχονται σε αντίθεση με τις φοβερά αντιδημοφιλείς φορολογικές πολιτικές του Σαρκοζί υπέρ των πλουσίων».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.