Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα γλυκά δεν παχαίνουν τα παιδιά

4 Ιουλίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Η τακτική κατανάλωσή τους έχει θετική επίδραση στο βάρος

Νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να δώσει ελπίδα στους απανταχού λιλιπούτειους λάτρεις της ζάχαρης, καθώς καταρρίπτει το ενοχλητικό αξίωμα που θέλει τα γλυκά να προκαλούν παιδική παχυσαρκία. Αμερικανοί ερευνητές από το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα υποστηρίζουν ότι τα γλυκά, όταν καταναλώνονται τακτικά από παιδιά και εφήβους, όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά έχουν θετική επίδραση στο σωματικό τους βάρος.
Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ειδικά όσοι έφηβοι καταναλώνουν τακτικά ζάχαρη τείνουν να είναι πιο αδύνατοι από τους υπολοίπους. Τα αποτελέσματα της μελέτης αντικρούουν έναν τεράστιο όγκο προγενέστερων ερευνών που συνδέουν την κατανάλωση γλυκών όχι μόνο με προβλήματα στα δόντια αλλά και με την παχυσαρκία. Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 11.000 παιδιά και εφήβους, 2 έως 18 ετών, από το 1999 έως το 2004.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα παιδιά που συνήθιζαν να τρώνε γλυκά είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των εφήβων είναι ακόμη υψηλότερο, στο 26%. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που κατανάλωναν γλυκά εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία συνδέεται με εγκεφαλικά και καρδιακά προβλήματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά που καταναλώνουν τις σωστές ποσότητες γλυκών από μικρή ηλικία μυούνται στη «διατροφική πειθαρχία».
«Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που καταναλώνουν γλυκά έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως διαβατήριο στην υπερκατανάλωσή τους» προειδοποίησε η επικεφαλής της μελέτης Κάρολ Ο’ Νιλ. Και προσέθεσε: «Τα γλυκά δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο».

This entry was posted on Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2011 at 19:24 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply