Εκτιμάται ότι κόστισε περισσότερο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το συνολικό κόστος των πολέμων των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, συν το κόστος των σχετικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Πακιστάν, θα ξεπεράσει τα 4 τρισ. δολάρια (2,7 τρισ. ευρώ) – ποσό υπερτριπλάσιο από αυτό που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο στη δεκαετία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Οι συγκρούσεις αυτές θα ξεπεράσουν τελικά το κόστος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που υπολογίζεται σε 4,1 τρισ. δολάρια με σημερινές τιμές.
Σε αυτό το ιλιγγιώδες ποσό κατέληξε νέα μελέτη ερευνητών στο πανεπιστήμιο Μπράουν που αποκάλυψε ότι το 1,3 τρισ. δολάρια που έχει εγκριθεί επισήμως στο Καπιτώλιο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Αν και αυτοί οι πόλεμοι μάλλον αποκλιμακώνονται, με την πρόσθεση του μελλοντικού κόστους για στρατιωτικές δαπάνες και περίθαλψη βετεράνων, το συνολικό ποσό θα είναι της τάξης των 3,7-4,4 τρισ. δολαρίων.
Η έκθεση του Ινστιτούτου Γουότσον για τις Διεθνείς Μελέτες δεν είναι η πρώτη που αναφέρει τέτοια αστρονομικά ποσά.
Το 2008, μια μελέτη από την οικονομολόγο του Χάρβαρντ Λίντα Μπλάιμς και τον Νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς υπολόγισε ότι το τελικό κόστος των πολέμων θα ξεπερνούσε τα 3 τρισ. δολάρια.

Η διαφορά είναι ότι στο μεταξύ η οικονομική κατάσταση της Αμερικής έχει επιδεινωθεί, με μια βαθιά ύφεση και ένα έλλειμμα 1,5 τρισ. δολαρίων τον χρόνο, την ώρα που το κόστος για την περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Ανάλογο είναι και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από τους πολέμους. Η έκθεση εκτιμά ότι συνολικά 225.000-258.000 έχουν χάσει τη ζωή τους. Από αυτούς, οι αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν αποτελούν μικρό μέρος των θυμάτων – περί τους 6.100.
Οι άμαχοι νεκροί στο Ιράκ υπολογίζονται σε 125.000 και στο Αφγανιστάν σε 14.000.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.