Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Μύθοι και αλήθειες που αφορούν τη δίψα

Ιούλιος 1st, 2011 by Χρήστος Μίμης

Μετά από τόσες βροχές φαίνεται ότι το καλοκαίρι ήρθε επιτέλους για να μείνει, ανεβάζοντας το θερμόμετρο σταθερά πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αποπνιχτική ατμόσφαιρα κάνουν τη δίψα μας αφόρητη και την ανάγκη για ενυδάτωση επιτακτική. Διαβάστε 4 μύθους και 1 αλήθεια για τα ποτά που μας ξεδιψούν.

Περίπου το 80% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε νερό ικανοποιείται από την πόση νερού και άλλων υγρών και το υπόλοιπο 20% από τα τρόφιμα. Όταν θέλουμε να ξεδιψάσουμε, συνήθως το νερό αποτελεί την πρώτη μας επιλογή, αλλά όχι πάντα. Πόσο όμως μας ξεδιψούν τα άλλα ποτά;

1. Η μπύρα

Η μπύρα, όπως και τα περισσότερα οινοπνευματώδη, δεν είναι ιδαινική για να διώξει τη δίψα μας και να ενυδατώσει τον οργανισμό μας, ο οποίος κατά την περίοδο του καλοκαιριού, για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του αποβάλλει νερό, μέσω του ιδρώτα. Τα οινοπνευματώδη όχι μόνο δεν ενυδατώνουν τον οργανισμό, αλλά αντίθετα οδηγούν σε αφυδάτωση.

2. Τα παγωμένα ποτά

Τα παγωμένα ποτά δεν απορροφώνται πιο γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα και άρα δεν ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό. Είναι πιθανόν μάλιστα να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το καλύτερο είναι να πίνουμε ποτά σε δροσερή θερμοκρασία, αλλά όχι παγωμένα.

3. Τα κοκτέιλ

Τα κοκτέιλ έχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από ένα απλό ποτό, όσο δυνατό και εάν είναι αυτό. “Επιπλέον, περιέχουν και χυμούς ή γάλα που αυξάνουν τη θερμιδική τους απόδοση. Άρα εάν προτιμούμε το κοκτέιλ για να μειώσουμε το θερμιδικό φορτίο του ποτού μας, αυτό είναι λάθος. Αν από την άλλη το θεωρούμε πιο δροσιστικό, αυτό εξαρτάται από την ποσότητα του αλκοόλ που έχει, εφόσον η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση”, τονίζει στο iatronet.gr ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Γρηγόρης Ρίσβας.

4. Τα αναψυκτικά

Τα ανθρακούχα και τα ποτά με γλυκαντικές ουσίες δεν μας ξεδιψούν, αντίθετα προκαλούν περισσότερη δίψα. Για την ακρίβεια, ίσως μας ξεδιψάσουν προσωρινά, λόγω της θερμοκρασίας και του νερού που περιέχουν, όταν όμως αρχίσει η δράση της ζάχαρης, η δίψα θα επανέλθει.

Και μια αλήθεια:

Το καλύτερο ποτό για να ξεδιψάσετε είναι το νερό. Όμως:

Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε. Τη στιγμή που αισθάνεστε διψασμένοι, είστε ήδη ελαφρώς αφυδατωμένοι. Προσπαθήστε να πίνετε νερό μία φορά κάθε ώρα, ώστε να αποφύγετε το φούσκωμα ή τη διατάραξη των ηλεκτρολυτών λόγω της απότομης λήψης νερού.

Otherside.gr

This entry was posted on Παρασκευή, Ιούλιος 1st, 2011 at 22:44 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!