Για υγιές δέρμα που ακτινοβολεί φυσικά βάλτε στη διατροφή σας… σάλτσα ντομάτας, μπανάνα, ρόδι, καρότο και σκόρδο

Η λάμψη και η ομορφιά ξεκινάει από μέσα μας! Κι όπως όλα τα μαγικά πράγματα σε αυτή τη ζωή περνάει απ’ το στομάχι. Μπορεί να βάζουμε τις ενυδατικές και τα αντηλιακά μας, να δίνουμε λάμψη στο μακιγιάζ μας με διάφορα προϊόντα, όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο γοητευτικό από την φυσική ομορφιά.
Χρησιμοποιώντας τους θησαυρούς της φύσης, με απλούς τρόπους μπορούμε να ζωντανέψουμε την εσωτερική μας λάμψη. Ο ιστότοπος του περιοδικού Whole Living κάνει έξυπνες προτάσεις για όλους, πλούσιες σε λυκοπένιο, Ω – 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C, ψευδάργυρο και μεταλλικά στοιχεία.

Σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
Η ντομάτα είναι η πλουσιότερη πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει το δέρμα από την επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Γιατί όμως, να προτιμήσουμε την σάλτσα;
Σε αντίθεση με άλλα φρούτα και λαχανικά, που χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, το ψήσιμο της ντομάτας απελευθερώνει περισσότερο λυκοπένιο, καθιστώντας ευκολότερη την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Φτιάξτε λοιπόν, μια σάλτσα ντομάτας (ακόμα κι από κονσέρβα) για να συνοδεύσετε τα φαγητά σας. Μην ξεχάσετε να βάλετε μέσα φρέσκο ελαιόλαδο, το οποίο διευκολύνει την απορρόφηση λυκοπενίου από τον οργανισμό.

Smoothie με μπανάνα και γιαούρτι
Πάρτε μια γερή δόση πρωτεϊνών, καλίου, ασβεστίου, Ω – 3 λιπαρών οξέων και ιχνοστοιχείων με ένα μόνο γευστικό και δροσιστικό πρωινό. Βάλτε μέσα στο μίξερ 2 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης, μια μέτρια μπανάνα, μισό κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 1 – 2 μικρές κουταλιές μέλι και 2/3 της κούπας παγάκια. Χτυπήστε μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί και σερβίρετε αμέσως.

Φυσικά αναψυκτικά από ρόδι, μούρα ή γκρέιπφρουτ
Όταν θέλετε να δροσιστείτε με ένα αναψυκτικό, προτιμήστε να φτιάξετε μόνοι σας με χυμούς φρέσκων φρούτων, κατά προτίμηση από βιολογικές καλλιέργειες και ανθρακούχο νερό. Φροντίστε εάν πάρετε τυποποιημένους χυμούς να μην έχουν πρόσθετη ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες.
Τα μούρα, το ρόδι και όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C, ενώ η έλλειψη πρόσθετων γλυκαντικών τα κάνει προτιμότερα από τα αναψυκτικά του εμπορίου. Μοιράστε σε δύο ψηλά ποτήρια μισή κούπα χυμό ρόδι, μισή κούπα χυμό γκρέιπφρουτ, τον χυμό από 1 – 2 lime και συμπληρώστε με ανθρακούχο νερό.
Παγώστε καλά και απολαύστε το αναψυκτικό σας με πάγο και μια φέτα λεμόνι.

Στήθος κοτόπουλο «παναρισμένο» με καρύδια
Για ένα ελαφρύ υγιεινό γεύμα, εμπλουτισμένο με Ω – 3 λιπαρά οξέα ετοιμάστε στήθος κοτόπουλου με επικάλυψη από καρύδια, μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών.
Για να φτιάξετε την θρεπτική κρούστα, βάλτε μέσα στο μπολ του μίξερ 2 ξερές φέτες ψωμί ολικής άλεσης, μισή κούπα καρύδια και 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα μίγμα λεπτοκομμένο σαν τριμμένη φρυγανιά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε ένα μεγάλο αυγό. Προτού ψήσετε το κοτόπουλο, βουτάτε το στήθος μέσα στο αυγό και κατόπιν στο μίγμα με το καρύδι.

Smoothie με καρότο και μάνγκο
Το καρότο αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις για ένα εναλλακτικό πρωινό, χάρη στο β – καροτένιο που στρώνει το έδαφος για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από άδειο στομάχι. Με τη σειρά του το μάνγκο εμπλουτίζει το πρωινό μας με βιταμίνες Β6, C και Ε, ενώ χαρίζει στο χυμό μας γλυκιά γεύση και παχιά υφή.
Χτυπήστε στο μίξερ για μισό λεπτό μισή κούπα χυμό καρότου, ¼ της κούπας μικρά κομμάτια μάνγκο και ¼ της κούπας πάγο. Καλή απόλαυση!

Ομελέτα με λαχανικά
Η πεποίθηση πολλών επιστημόνων ότι το μεταλλικό στοιχείο σελήνιο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, το καθιστά απαραίτητο συστατικό της διατροφής για ένα υγιές δέρμα. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι οι ξηροί καρποί, ιδιαίτερα τα καρύδια, τα δημητριακά, τα αυγά, το σκόρδο, τα θαλασσινά και το κρέας.

Μια ελαφριά διατροφική πρόταση για το καλοκαίρι είναι μια ομελέτα με ντομάτα και φρέσκα λαχανικά, που μπορεί να αντικαταστήσει ένα από τα σνακ ή προσθέτοντας κάποιο τυρί ή light αλλαντικό ή ακόμα και πατάτες μπορεί να γίνει ένα κύριο γεύμα. Για extra βιταμίνη C ψιλοκόψτε πολύχρωμες πιπεριές κι αν το αντέχετε, προσθέστε λίγο σκορδάκι στην σάλτσα ντομάτας.

Όλγα Κλώντζα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.