Σφοδρές συγκρούσεις κουκουλοφόρων με ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας – Οκτώ τραυματίες μέχρι στιγμής στο νοσοκομείο – Δεκάδες με αναπνευστικά προβλήματα

Μάχες «σώμα με σώμα» μαίνονται από τις 13.30 στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Κουκουλοφόροι συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Συντάγματος, η οποία έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τα δακρυγόνα. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον οκτώ άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα και τραύματα από πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ δεκάδες έχουν ζητήσει τις α’ βοήθειες στα πρόχειρα ιατρεία που έχουν στηθεί στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα. Το μεσημέρι προπηλακίστηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, κυρία Λιάνα Κανέλλη, όταν επιχείρησε να κατευθυνθεί προς τη Βουλή, ενώ χωρίς προβλήματα έφτασαν στο Κοινοβούλιο οι υπόλοιποι βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων. Πέντε προσαγωγές έχει ανακοινώσει ως αυτή την ώρα (15.00) η ΕΛΑΣ.

Όλα ξεκίνησαν στις 13.40
Τα επεισόδια ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί: περίπου στις 10.00, διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές σε κάδους, στα μπλόκα που είχαν προγραμματιστεί στη συμβολή των οδών Ερατοσθένους και Βασ. Κωνσταντίνου. Επεκτάθηκαν όμως λίγη ώρα πριν από τις 14.00 το μεσημέρι, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ρίξει το σιδερένιο κιγκλίδωμα που εδώ και μέρες έχει στηθεί μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών, ενώ επιχείρησαν να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους προς την πλατεία Συντάγματος. Από εκεί τη στιγμή ως τώρα, το Σύνταγμα θυμίζει πεδίο μάχης: κουκουλοφόροι επιτίθενται κατά των ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Οι κουκουλοφόροι κινούνται κυρίως από την οδό Βας. Γεωργίου Α’, μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, και ορισμένοι από την πλευρά της οδού Πανεπιστημίου, ενώ συχνά τα ΜΑΤ φτάνουν ως τα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος προκειμένου να τους απωθήσουν.

«Επέλαση» των ΜΑΤ
Σε μία τέτοια επιχείρησε, τουλάχιστον δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν αιφνιδιαστική «επέλαση» επί της οδού Βας. Γεωργίου Α’, καταφέρνοντας να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους προς την πλευρά της οδού Σταδίου. Παράλληλα, εκείνη την ώρα εμφανίστηκαν επί της λεωφόρου Βας. Κωνσταντίνου ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, που επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες και επιχείρησαν να συνδράμουν το έργο των ΜΑΤ
Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών παραμένει στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και συγκεκριμένα, επί των οδών Φιλελλήνων, Ερμού, Μητροπόλεως και Σταδίου. Άλλο τμήμα των διαδηλωτών παραμένει στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ η πορεία του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από την Ομόνοια, παραμένει λόγω των επεισοδίων στην οδό Πανεπιστημίου.
Από τα μεγάφωνα που έχουν στήσει οι «αγανακτισμένοι» στην πλατεία Συντάγματος γίνονται εκκλήσεις για ψυχραιμία και για αποχώρηση των κουκουλοφόρων αλλά και των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο. Παράλληλα, από τα πρόχειρα ιατρεία που έχουν στήσει εθελοντές διασώστες στην είσοδο του Μετρό στο Σύνταγμα, γίνονται εκκλήσεις για αντι-ασφυξιογόνες μάσκες, νερά και χάπια Μαλόξ που χρησιμεύουν για την ανακούφιση των συνεπειών από τα δακρυγόνα.

Ένταση από το πρωί
Επεισόδια δημιουργήθηκαν και νωρίτερα το πρωί, στα μπλόκα που είχαν προγραμματίσει οι «αγανακτισμένοι», σε Καλιμάρμαρο, Ρηγίλλης αλλά και Βασιλίσσης Σοφίας. Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει κλοιό ασφαλείας γύρω από τη Βουλή και το Σύνταγμα προκειμένου να είναι δυνατή η άφιξη και η αναχώρηση των βουλευτών και των αρχηγών των κομμάτων. Σε ένα από τα μπλόκα προπηλακίστηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, κυρία Λιάνα Κανέλλη, όταν επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό της και κατεύθυνση προς τη Βουλή.
Λόγω των επεισοδίων μπλοκαρισμένοι είναι κεντρικοί δρόμοι, όσοι τουλάχιστον δεν έχουν αποκλειστεί από «αγανακτισμένοι» ή αστυνομικούς, ενώ κλειστός παραμένει από το πρωί ο σταθμός του Μετρό στον Ευαγγελισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.