Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για την Κυβέρνηση

Για τις 2 μετά το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να γίνει σε κλοιό δυναμικών διαδηλώσεων.
Στην κυβερνητική παράταξη παρατηρείται κινητικότητα με στόχο να αποφευχθούν διαρροές από βουλευτές που έχουν διατυπώσει ενστάσεις για το Μεσοπρόθεσμο. Ένας εξ αυτών, ο Αλέκος Αθανασιάδης εμφανιζόταν μέχρι χθες έτοιμος να καταψηφίσει.

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση της Βάσως Παπανδρέου στη Βουλή, η οποία στην ομιλία της κατήγγειλε το Μεσοπρόθεσμο, είπε ωστόσο ότι θα το ψηφίσει για να μην καταστραφεί ο λαός και οδηγηθεί η χώρα στον γκρεμό. “Θα ψηφίσω, γνωρίζοντας ότι ψηφίζω το μαχαίρι αντί για το πιστόλι, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι άμεσα θα ξεκινήσει μια συνολική αναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές μας” είπε η κ. Παπανδρέου.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε λέγοντας ότι “η θετική ψήφος είναι μια γενναία και υπεύθυνη πολιτική πράξη” και προσθέτοντας: “Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ασφαλές και βιώσιμο”.

“Όχι” μέχρι τέλους από Σαμαρά
Κατηγορηματικός ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο εμφανίσθηκε χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στη Βουλή παραμονές της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια.
“Το Μεσοπρόθεσμο το καταψηφίζουμε γιατί είναι ανεδαφικές οι εκτιμήσεις του, αντιφατικές οι προβλέψεις του, γιατί είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό. Και βεβαίως, γιατί είναι κοινωνικά άδικο” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Μάλιστα, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματός του, ο κ. Σαμαράς είπε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει ” συνολικά και συντεταγμένα, όπως οφείλει να κάνει κάθε σοβαρός πολιτικός οργανισμός”.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το Πρόγραμμα θα φέρει πιο κοντά τη χρεοκοπία, κατήγγειλε την κυβέρνηση για εκβιαστικά διλήμματα και απειλές και ανέφερε πως η ΝΔ έχει καταθέσει την πρότασή της η οποία -όπως δήλωσε- αρχίζει να βρίσκει όλο και περισσότερη απήχηση στην Ευρώπη και στον διεθνή Τύπο.

“Μας λένε κάποιοι ότι το ερώτημα σήμερα είναι Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία. Αυτό μας είχαν πει και πέρσι το Μάιο: Μνημόνιο ή χρεοκοπία. Όπως αποδείχθηκε, το Μνημόνιο μας έφερε πιο κοντά στη χρεοκοπία. Και το Μεσοπρόθεσμο δεν θα την αποτρέψει. Θα μας βυθίσει ακόμα περισσότερο στην παράλυση που φέρνει τη χρεοκοπία ακόμα πιο κοντά. Κάποιοι μας απείλησαν και με διλήμματα του τύπου: Μεσοπρόθεσμο ή τανκς! Κάποιοι άλλοι, πριν ένα μήνα, είχαν απειλήσει: Μεσοπρόθεσμο ή δραχμή!” είπε.
Και πρόσθεσε: “Πρόκειται για προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου. Η οποία δεν πείθει κανένα. Απλώς δημιουργεί πανικό στην αγορά και αποσταθεροποιεί την οικονομία. Κάθε φορά που ακούγονται τέτοιες ανοησίες, το μόνο δυστυχώς που γίνεται είναι να υπάρχει φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Όμως, ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται πια”.
Απαντώντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι σκέφτεται με βάση το κομματικό συμφέρον, αν και σε γενικές γραμμές το ύφος του υπουργού Οικονομικών ήταν μάλλον συναινετικό.

“Μας εκλαμβάνει ως αφελείς ο κ. Σαμαράς; Θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε ως χώρα και ως Κυβέρνηση ένα πρόγραμμα πιο αναπτυξιακό, πιο ευαίσθητο κοινωνικά και δεν θα το κάναμε; Υπάρχει ο καιρός του σπείρειν και ο καιρός του θερίζειν!” είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος πάντως πρότεινε συνεργασία στη ΝΔ στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ την κάλεσε να συμμετάσχει στην επιτροπή για τη συγκρότηση του εθνικού φορολογικού συστήματος.

Οι προθέσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο Συνασπισμός έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο και έχουν ζητήσει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει το Πρόγραμμα, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία αποφάσισε οι βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Μιλώντας στο MEGA, η Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε ότι το Μεσοπρόθεσμο θα προσκρούσει σε σοβαρές αντιφάσεις και αντιθέσεις στο πεδίο της οικονομίας και δεν θα μπορέσει να προχωρήσει και να επιλύσει ζητήματα που το ίδιο έχει θέσει και τα οποία είναι σε βάρος του λαού.

“Είμαστε όμηροι όχι αυτάρκεις” είπε στη Βουλή ο Γιώργος Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: “Πού κολλάει η υπόθεση και δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια εθνική ομάδα; Δεν αντιλαμβάνομαι! Η Ελλάδα περιμένει. Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες κοκορομαχίες έχουν βγάλει τον κόσμο στην πλατεία”.

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση να “μην οδηγηθεί στην κλιμάκωση της βίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια” και να προχωρήσει σε εκλογές, τονίζοντας πως είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδο ομαλότητας και πως ο λαός δεν θα σκύψει το κεφάλι και δεν θα τρομοκρατηθεί.

Από το βήμα της Βουλής, ο Φώτης Κουβέλης κατήγγειλε ότι με τα μέτρα που προωθούνται με το Μεσοπρόθεσμο η ύφεση θα βαθύνει και πρόσθεσε: “Είναι προφανές ότι εμείς, η Δημοκρατική Αριστερά, καταψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και το γνωρίζετε. Όχι γενικά και αόριστα, αλλά στη βάση εναλλακτικών προτάσεων και θέσεων που δημόσια έχουμε αναπτύξει”.

“Η Δημοκρατική Συμμαχία αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην φτάσει η χώρα στη χρεοκοπία” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.