Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο

Ιούνιος 27th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Μάχη εντός και εκτός Κοινοβουλίου για την ψήφισή του

«Καυτή» εβδομάδα για την κυβέρνηση, καθώς τη Δευτέρα αρχίζει η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην Ολομέλεια της Βουλής και την Τρίτη του εφαρμοστικού νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Οι κρίσιμες ψηφοφορίες θα διεξαχθούν την Τετάρτη και Πέμπτη αντιστοίχως.
Το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός θα τεθούν σε ψηφοφορία ως απλά νομοσχέδια, επομένως απαιτείται πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ διευκρίνισαν ότι θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και θα ζητήσουν αυτή να είναι ονομαστική.

Η πλατεία Συντάγματος θα γίνει το επίκεντρο των αντιδράσεων, όπου τους «Αγανακτισμένους» θα συναντήσουν οι διαδηλωτές των συνδικάτων και σωματείων, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους με την 48 γενική απεργία της Τρίτης και της Τετάρτης.
Την ίδια ώρα, αγωνία υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο για τη στάση που θα τηρήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, καθώς από τους 155 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τουλάχιστον τρεις αποτελούν «αίνιγμα».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με δυο εξ αυτών, τον Αλέκο Αθανασιάδη και τον Θωμά Ρομπόπουλο, σε μια προσπάθεια να τους εξηγήσει πως αν δεν ψηφιστούν, η Ελλάδα δεν θα πάρει την πέμπτη δόση και το νέο δάνειο που αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής.

Τις αντιρρήσεις του έχει εκφράσει και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναμένοντας «αυτοδεσμεύσεις της κυβέρνησης» κατά τη συζήτηση στη Βουλή για να προσδιορίσει τη στάση του.

«Είναι πολύ εύκολο να διατυπώνει κανείς σκληρή κριτική για φορολογικά μέτρα που είναι από τη φύση τους δυσάρεστα για τους πολίτες. Δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Πρόκειται για υπαρξιακά αναγκαίες σωστικές κινήσεις» ανάφερε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε όλες τις πικρές και σκληρές αλήθειες, έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του»πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος στη γραπτή δήλωσή του.

Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι κ. Γιάννης Νικολάου υπέβαλε την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Στα μέσα του μήνα, παραίτηση από το Εθνικό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς.
Επίσης, στην κυβέρνηση «μετρούν» την παραίτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ.Ανδρέα Μακρυπίδη από τη θέση του εισηγητή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Πρόσθετα μέτρα αντί της επιστροφής του φόρου από το μέτρο των αποδείξεων
Σήμερα, Δευτέρα, θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την εξεύρεση 600 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος είχε το Σαββατοκύριακο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς η απόφαση του υπουργού να αποσυρθεί η παράγραφος 6 του άρθρου 29 του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που προέβλεπε πως όσοι φορολογούμενοι έχουν λάβει επιστροφή φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ λόγω του μέτρου των αποδείξεων πρέπει να επιστρέψουν την διαφορά, προκάλεσε την αντίδραση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άνοιξε εκ νέου την διαπραγμάτευση.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν πως ο υπουργός δεν ήταν ενήμερος για την συγκεκριμένη διάταξη του εφαρμοστικού νόμου που προέβλεπε πως στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από 300 ευρώ, ο επί πλέον αυτός φόρος θα βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων.
Ωστόσο, αποσαφήνισαν πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί το μέτρο και πως στις τηλεδιασκέψεις που είχε το Σαββατοκύριακο με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίσθηκε πως η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί. Μέχρι αργά χθες το βράδυ η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε εξέλιξη, ενώ σήμερα ο εφαρμοστικός νομός αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή χωρίς την επίμαχη διάταξη.
Αναμένονται δε ανακοινώσεις για το ζήτημα από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα διευκρινίσει σήμερα, Δευτέρα, στο Κοινοβούλιο εάν θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων για την κάλυψη του «κενού» των 600 εκατ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου. Πληροφορίες αναφέρουν πως 300 εκατ. ευρώ θα βρεθούν από νέες περικοπές στο σκέλος των δαπανών, ενώ για την κάλυψη των υπολοίπων 300 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση φέρεται να συζητά νέα περαίωση.

This entry was posted on Δευτέρα, Ιούνιος 27th, 2011 at 09:48 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply