Το πλεονάζον προσωπικό στους φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν θα μπει σε εφεδρεία για 12 μήνες…

Ολο το σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία -Η ενεργοποίηση του θεσμού της "εργασιακής εφεδρείας" αφορά τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό από τις ΔΕΚΟ και τους δημόσιους φορείς που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν

Εργασιακή εφεδρεία για 12 μήνες, μηνιαία αποζημίωση έως και 60% των αποδοχών και δυνατότητα να αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ για μετάταξη στο Δημόσιο, εάν εν τω μεταξύ δεν έχουν καταφέρει να βρουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα για το πλεονάζον προσωπικό των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Το πλαίσιο εφαρμογής της “εργασιακής εφεδρείας” είχε συμφωνηθεί με την τρόικα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε κάνει λόγο και για απολύσεις προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να προβεί σε 10.000 “συμβολικές” απολύσεις προκειμένου να καταδειχτεί προς τις διεθνείς αγορές η ελληνική αποφασιστικότητα για τη μείωση του Δημοσίου.

Η ενεργοποίηση του θεσμού της “εργασιακής εφεδρείας” αφορά τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό από τις ΔΕΚΟ και τους δημόσιους φορείς που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν.
Το συγκεκριμένο προσωπικό θα αξιολογείται από το ΑΣΕΠ και θα κατατάσσεται σε πίνακες με βάση τυπικά και κοινωνικά κριτήρια (υπηρεσιακός φάκελος, πειθαρχικές ποινές, οικογενειακή κατάσταση και προϋπηρεσία, αντιστοιχία προσόντων με τις απαιτήσεις της νέας θέσης), ενώ αναμένεται να θεσπιστεί διαδικασία προσωπικής συνέντευξης. Θεωρείται βέβαιο ότι αρνητική αξιολόγηση θα λαμβάνουν όσοι υπάλληλοι έχουν “βαρύ” πειθαρχικό μητρώο.

Η ενεργοποίηση της «εργασιακής εφεδρείας» αφορά τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό από τις ΔΕΚΟ και τους δημόσιους φορείς που θα συγχωνευθού

Η θεσμοθέτηση της αναλογίας “μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις” για το 2011 δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στις μετατάξεις προσωπικού. Πέρυσι αποχώρησαν από τον ευρύτερο και “στενό” δημόσιο τομέα περίπου 53.000 υπάλληλοι. Το 2011 έχουν υλοποιηθεί 1.100 προσλήψεις και 2.500 μετατάξεις και μπορούν να υλοποιηθούν συνολικά 5.300. Υπολείπονται ουσιαστικά 1.700 προσλήψεις και μετατάξεις.

Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει για τους δημοσίους υπαλλήλους την καταβολή εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας ύψους 2% επί του συνόλου των αποδοχών

Υπάρχει ένα σημαντικό ενδεχόμενο, να μη βρεθούν κενές οργανικές θέσεις για να τοποθετηθούν οι μεταταχθέντες. Με δεδομένο ότι βρίσκονται σε αναμονή διορισμού περισσότεροι από 11.500 επιτυχόντες σε διαγωνισμούς μέχρι το 2013, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου απορρόφησής τους μέχρι το 2015.

Πλεονάζον προσωπικό
Πέντε εναλλακτικοί δρόμοι για ανεύρεση εργασίας

Το πλεονάζον προσωπικό των νομικών προσώπων που θα καταργούνται ή θα συγχωνεύονται -σύμφωνα με πληροφορίες- θα τίθεται σε καθεστώς “εργασιακής εφεδρείας” για έναν χρόνο και με αποδοχές το 60% του μισθού του.

Το ΑΣΕΠ θα καταρτίζει πίνακες για κάθε νομικό πρόσωπο χωριστά όπου θα κατατάσσει το προσωπικό με βάση αντικειμενικά κριτήρια τα οποία θα προσδιοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα έπειτα από πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Για το προσωπικό που θα τεθεί σε “εφεδρεία” προβλέπονται πέντε εναλλακτικοί δρόμοι ανεύρεσης εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα πριν από την απόλυση, ενώ γίνεται αναφορά για προγράμματα εθελουσίας εξόδου που αφορούν κυρίως όσους βρίσκονται πλησίον της σύνταξης. Συγκεκριμένα, για τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία προβλέπεται:

  • Η διαγραφή τους από τον πίνακα κατάρτισης εάν βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
  • Να μετατάσσονται έπειτα από αίτησή τους σε αντίστοιχη κενή θέση στον “στενό” δημόσιο τομέα. Οι “έφεδροι” θα διορίζονται σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των ετήσιων προσλήψεων με βάση την αναλογία που ισχύει (“1 προς 10” για το 2011 και “1:5” από το 2012 μέχρι το 2015).
  • Θα έχουν προτεραιότητα και θα καταλαμβάνουν το 30% των θέσεων ορισμένου χρόνου που θα προκηρύσσονται από φορείς του Δημοσίου.
  • Θα προηγούνται όλων των κατηγοριών για την επιλογή υποψηφίων μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο εφόσον καταθέσουν αίτηση.
  • Θα μπορούν να αποχωρούν με εθελουσία έξοδο κατ΄ εξαίρεση, η οποία θα χρηματοδοτείται από ειδικό πρόγραμμα.

Για τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων θα υπογραφεί κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει για τους δημοσίους υπαλλήλους την καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας ύψους 2% επί του συνόλου των αποδοχών. Επίσης προβλέπεται εισφορά 1% για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.