Ταξίδι στα Γρεβενά

Η Βάλια Κάλντα, ο βοτανικός παράδεισος της χώρας μας, σε υψόμετρο 1.400μ. στα σύνορα των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων σας περιμένει. Χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός καλύπτει μια ζώνη 69.000 στρεμμάτων, από τα οποία 33.500 στρ. αποτελούν τον πυρήνα της.

Βάλια Κάλντα, η πανδαισία των αισθήσεων
Βάλια Κάλντα, η πανδαισία των αισθήσεων - 2 (Copyright  c  travellers.gr 2011, All Rights Reserved.)
Copyright c travellers.gr 2011, All Rights Reserved.

Το χειμώνα με τα χιόνια και τη λάσπη είναι απροσπέλαστη, ακόμη και για έμπειρους οδηγούς 4Χ4. Θα έλεγε κανείς ότι αυτό γίνεται για να προφυλαχθεί η άγρια φύση που κρύβει. Από την άνοιξη και μέχρι τις μεγάλες βροχές αποκαλύπτεται. Βάλια Κάλντα, η «ζεστή κοιλάδα», μια κιβωτός ζωής, ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς και μεγαλοπρέπειας. Η Βάλια Κάλντα, ο βοτανικός παράδεισος της χώρας μας, σε υψόμετρο 1.400μ. στα σύνορα των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων σας περιμένει. Ο Εθνικός Δρυμός καλύπτει μια ζώνη 35.500 στρεμμάτων, ενώ άλλα 33.500 στρ. είναι ο πυρήνας. Περιλαμβάνει τα βουνα Αυγό, Πυροστιά, Λιβάδι και Μαυροβούνι, τα οποία φτάνουν σε υψόμετρο έως και τα 2.200μ.

Στην αγκαλιά του δάσους
Στην αγκαλιά του δάσους - 3 (Copyright  c  travellers.gr 2011, All Rights Reserved.)
Copyright c travellers.gr 2011, All Rights Reserved.
Μέσα στο δρυμό δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα και οι επισκέψεις είναι ελεγχόμενες. Τα χρώματα είναι εκρηκτικά. Αντιλαμβάνεσαι αμέσως την αρμονία της φύσης. Αφήστε τα τζιπ και ξεκινήστε το περπάτημα. Στον κεντρικό δασικό δρόμο που οδηγεί στον πυρήνα του δάσους, παρατηρείστε τους κίτρινους κρόκους, τα πρώτα λουλούδια που εμφανίζονται μόλις τελειώσει ο χειμώνας – πολλές φορές και μέσα από το χιόνι. Τα δέντρα έχουν αρχίσει να μπουμπουκιάζουν, με πρώτες τις γέρικες αμυγδαλιές. Στην περιοχή κυριαρχούν πυκνά δάση μαύρης πεύκης και οξιάς. Έχουν καταμετρηθεί 30 είδη δέντρων και θάμνων, πολλά από τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια. Ορισμένα, μάλιστα, φυτρώνουν μόνο στην κοιλάδα και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, όπως το κόκκινο πεύκο! Είναι μόλις 60 δένδρα!.. Την παράσταση όμως την κλέβει ο σπάνιος Ραγοφόρος Ίταμος, «το δέντρο της ζωής». Γύρω, τα ψηλά πεύκα υψώνονται σαν λαμπάδες. Χάνεσαι μέσα στην εικόνα αυτής της υπέροχης φύσης, στην αρμονία της και στην ονειρική της διάσταση.

Ο μυστικός κήπος με τα θαύματα
Ο μυστικός κήπος με τα θαύματα - 4 (Copyright  c  travellers.gr 2011, All Rights Reserved.)
Copyright c travellers.gr 2011, All Rights Reserved.

Το πέτρωμα που επικρατεί στη Βάλια Κάλντα είναι ο σερπετίνης που ευνοεί την ανάπτυξη πολλών ενδημικών και σπάνιων ειδών χλωρίδας, όπως η Πιγκουίκουλα που είναι εντομοφάγο φυτό. Όταν το πρωτοβλέπεις φαντάζει αθώο με τα όμορφα μοβ του πέταλα. Τα έντομα κάθονται πάνω στα φύλλα της Πιγκουίκουλα για να ξεκουραστούν, κολλάνε και πεθαίνουν. Το φυτό, εκκρίνοντας ένζυμα, διασπά και απορροφά τις οργανικές τους ουσίες και καλύπτει τις ανάγκες του για τροφή. Σύμφωνα με αρχαίους μελετητές, πρόκειται για το «δωδεκάθεο» των αρχαίων, το φυτό που γιατρεύει όλες τις αρρώστιες. Στα θεραπευτικά φυτά της κοιλάδας ανήκουν και τα μανιτάρια και εδώ υπάρχουν εκατοντάδες είδη. Πιο ΄κει, το βλέμμα πέφτει σε μερικούς θάμνους με ένα λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα. Λέγονται Πυξάρια, διατηρούν αυτό το υπέροχο χρώμα όλο τον χρόνο και είναι αειθαλείς…Βαδίζοντας προς τον πυρήνα της κοιλάδας, χάνεις τον εαυτό σου και συντονίζεσαι με αυτή την ανάλαφρη και μαγική φύση.

Το καταφύγιο της άγριας ζωής
 Το καταφύγιο της άγριας ζωής - 5 (Copyright  c  travellers.gr 2011, All Rights Reserved.)
Copyright c travellers.gr 2011, All Rights Reserved.

Η πανίδα της Βάλια Κάλντα ανταγωνίζεται σε ποκιλία την εντυπωσιακή της χλωρίδα. Ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου είναι από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας και χώρος όπου καταφεύγουν για να ξεχειμωνιάσουν μερικά από τα πιο σημαντικά είδη της ελληνικής πανίδας. Αγριόγιδα, ζαρκάδια, λύκοι, αγριογούρουνα, μαζί με χρυσαετούς, μαυροπελαργούς και πλήθος μικροτέρων ειδών πτηνοπανίδας, εντόμων, αμφιβίων και ερπετών δημιουργούν την ποικιλία και τη μοναδικότητα της πανίδας του δρυμού. Στην κοιλάδα πετούν 78 είδη πουλιών και ανάμεσά τους σπάνια αρπακτικά όπως ο γύπας και ο βασιλαετός. Οκτώ από τα δέκα είδη δρυοκολαπτών που απαντώνται στην Ευρώπη υπάρχουν εδώ.

Ο παράξενος Τρίτωνας
Ο παράξενος Τρίτωνας - 6 (Copyright  c  travellers.gr 2011, All Rights Reserved.)
Copyright c travellers.gr 2011, All Rights Reserved.

H πεζοπορία μέσα στο δάσος είναι αποκαλυπτική. Πηγές και ρυάκια προσελκύουν δύο μικρούς αμφίβιους κατοίκους του. Είναι ο Αλπικός Τρίτωνας και ο Βομβητής. Ο Βομβητής (pompina variegate) είναι ένα είδος βατράχου που όταν φοβάται γυρίζει ανάσκελα, αποκαλύπτοντας την κίτρινη κοιλιά του, ως ένδειξη τοξικότητας. Στην περίπτωση του Τρίτωνα και της σαλαμάνδρας, η τοξική βλέννα που τα καλύπτει «καίει» το στόμα των θηρευτών, με αποτέλεσμα αυτοί να απομακρύνονται… πεινασμένοι. Περίεργα πλασματάκια, καθώς δεν είχα ξαναδεί τρίτωνες. Οι τρίτωνες θεωρούνται από τα πιο πρωτόγονα πλάσματα που έχουν διασωθεί στη γη. Αν τους κόψεις το χέρι, το πόδι ή τους βγάλεις το μάτι, σε σύντομο χρονικό διαστημα αναπλάθεται και βγαίνει πάλι από την αρχή.

Στο ειδυλλιακό Αρκουδόρεμα
Στο ειδυλλιακό Αρκουδόρεμα - 7 (Copyright  c  travellers.gr 2011, All Rights Reserved.)
Copyright c travellers.gr 2011, All Rights Reserved.

Η πεζοπορία μέσα στον πυρήνα του δρυμού έχει σημείο αναφοράς το Αρκουδόρεμα, ένα μικρό παραπόταμο του Αώου που διατρέχει την κοιλάδα και την κάνει πιο ειδυλλιακή. Το ποταμάκι πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι παλιότερα αρκούδες και άνθρωποι έπιναν από εκεί το ίδιο νερό. Ανατολικά, στην κοιλάδα ζούσαν οι άνθρωποι και δυτικά οι αρκούδες. Παλιά οι συναντήσεις τους ήταν πολλές. Το Αρκουδόρεμα είναι πολύ καθαρό ποτάμι. Έχει πέστροφες και βίδρες. Η βίδρα μάλιστα θεωρείται δείκτης καθαρότητας του νερού. Μέσα στην τόση ομορφιά οι ώρες φεύγουν σαν το γάργαρο νερό του ρέματος. Η πανδαισία των αισθήσεων στη Βάλια Κάλντα δεν έχει τέλος.

Ποτέ μόνοι
 Ποτέ μόνοι - 8 (Copyright  c  travellers.gr 2011, All Rights Reserved.)
Copyright c travellers.gr 2011, All Rights Reserved.

Περπατήστε στο εσωτερικό της ζεστής κοιλάδας, νιώστε τα μυστήρια της φύσης και γοητευθείτε! Όμως, ποτέ μόνοι, πάντα με συνοδό βουνών και άγριας φύσης. Επίσης, δεν ανάβουμε φωτιά! Δεν κόβουμε λουλούδια! Δεν αφήνουμε σκουπίδια!

Οι είσοδοι στην κοιλάδα
Οι είσοδοι στην κοιλάδα - 9 (Copyright  c  travellers.gr 2011, All Rights Reserved.)
Copyright c travellers.gr 2011, All Rights Reserved.

Η Βάλια Κάλντα είναι προσβάσιμη από 3 σημεία: α) τα χωριά Περιβόλι και Βωβούσα, β) το χωριό Κρανιά και το χωριό Μικρολίβαδο, γ) τη Μηλιά Μετσόβου. Οι πιο σημαντικές διαδρομές για τη διάσχιση της κοιλάδας είναι πέντε, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας η καθεμία. Βορειοανατολικά της κορυφής Φλέγκας (2.159μ.) βρίσκονται οι δίδυμες δρακόλιμνες.

Ο καιρός και οι δρόμοι
Ο καιρός και οι δρόμοι - 10 (Copyright  c  travellers.gr 2011, All Rights Reserved.)
Copyright c travellers.gr 2011, All Rights Reserved.

Ο καιρός στην κοιλάδα είναι απρόβλεπτος. Τα τοπικά της χαρακτηριστικά, το υψόμετρο, η έκθεση, τα βουνά, το δάσος, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μικρόκλιμα, με αποτέλεσμα η κοιλάδα, πάντα, να έχει τον δικό της καιρό. Οι δρόμοι μέσα στην κοιλάδα δεν ενδείκνυνται για συμβατικά αυτοκίνητα, αλλά και το τζιπ χρειάζεται προσεκτική οδήγηση.Οι φυτευτές πέτρες είναι πολλές, μεγάλες και μυτερές και, ως γνωστόν, το βουνό δεν συγχωρεί λάθη.

ΠΗΓΗ

Περισσότερες πληροφορίες και ταξίδια στην περιοχή από τον Ειδικό: Απόστολο Διανέλο  OVERLAND

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.