Σήμερα, πραγματοποιείται η έναρξη του μεγαλύτερου παγκόσμιου κινήματος της διανοητικής αναπηρίας

Η τελετή έναρξης της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Μέχρι τις 4 Ιουλίου, 7.500 αθλητές Special Olympics από 185 χώρες, όλων των επιπέδων ικανότητας, θα λάβουν μέρος σε 22 διαφορετικά αθλήματα Ολυμπιακού τύπου. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ενδοιασμοί και οι ενστάσεις για αυτή την διοργάνωση είναι πολλές. Όπως υποστηρίζει η Ε.Σ.Α.με.Α – Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρία – σε δελτίο τύπου, πρόκειται για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

Το παρελθόν έχει δείξει ότι οι Έλληνες όχι απλά γνωρίζουν για την διοργάνωση των Special Olympics αλλά είναι και θερμοί υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας. Γεγονός που φανερώνει και μία παλαιότερη έρευνα της ΑLCO που θέλει την πλειοψηφία των Ελλήνων να δίνει το παρόν στους αγώνες και να βοηθά τόσο εθελοντικά όσο και οικονομικά –αγοράζοντας κάποιο προϊόν- τα Special Olympics.

Κατά την διάρκεια των Αγώνων θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και ειδικά προγράμματα. Θεατές και επισκέπτες των Αγώνων θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα 22 αθλήματα των Παγκόσμιων Αγώνων μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
Επίσης, μία σειρά από πολιτιστικά γεγονότα θα λάβουν χώρα σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και θα διαχέουν το μήνυμα των Παγκόσμιων Special Olympics World Summer Games Athens 2011.

Με 21 ταινίες και το αφιέρωμα “Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις” συμμετέχει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στους αγώνες των Special Olympics στην Αθήνα. Από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου στην “Τέντα των οικογενειών” στο ΟΑΚΑ θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ που αναφέρονται σε άτομα με αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα δίνοντας έτσι στο κοινό τη δυνατότητα να δει τον κόσμο με τα δικά τους μάτια.

Το αφιέρωμα εμπλουτίζουν και 4 ελληνικές ταινίες. Στην «Πριγκίπισσα Χριστίνη» της Ι. Ζαχμανίδη γίνεται αναφορά στο σύνδρομο Down, στο ντοκιμαντέρ «Παράσταση» του Ν. Αλευρά παρουσιάζεται το Ειδικό Σχολείο Νέας Πεντέλης, στο «Μαθήματα-Παθήματα: Τι θα γίνει ο Δημήτρης;» των Β. Κοντάκου και Γ. Μισουρίδη τίθενται σοβαροί προβληματισμοί για την αξιοπρεπή διαβίωση ατόμων με νοητική υστέρηση, ενώ στη “Φάκα” η Μ. Δανέζη καταπιάνεται με το θέμα της αποκατάστασης των αναπήρων και όχι μόνο.

Αντίθετη ωστόσο στην εν λόγω διοργάνωση, τάσσεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρία, που ασχολείται με τα ζητήματα της στήριξης, της αποκατάστασης των αναπήρων και της αξιοπρεπής διαβίωσης των ατόμων με νοητική καθυστέρηση. Όπως λένε, υπάρχουν πολλά άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά και αντί να δίνονται χρήματα για την επίλυση τους, δαπανώνται υπέρογκα ποσά για την διεξαγωγή των συγκεκριμένων αγώνων.

Σε Δελτίο Τύπου η Ε.Σ.Α.με.Α τονίζει ότι «τα άτομα με αναπηρία, παιδιά και ενήλικες, καθώς και οι οικογένειές τους, δεν έχουν φυσικά καμία ευθύνη για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα των συγκεκριμένων αγώνων, για την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθήθηκε και είναι σύμφωνη με τη φιλανθρωπίστικη αντίληψη συμπονετικού συντηρητισμού και κολακευτικού λαϊκισμού που αντιμετωπίζει το άτομο με νοητική αναπηρία ως αντικείμενο οίκτου και ελέους, ή για την κατασπατάληση κρατικού χρήματος για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όταν οι ίδιες οι δομές στήριξης των ατόμων με νοητική αναπηρία και των οικογενειών τους και γενικότερα των ατόμων με αναπηρία βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση».

«Την ώρα που χιλιάδες άτομα με νοητική αναπηρία και με άλλες βαριές αναπηρίες βρίσκονται εκτός σχολείων και το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να στηρίξει τη λειτουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία, είναι κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ανεύθυνο και απαράδεκτο να δαπανώνται τεράστια ποσά σε κοσμοπολιτισμούς και φιέστες που δεν θα προσφέρουν απολύτως τίποτα στη χώρα και δεν αναγνωρίζονται ως αθλητικό γεγονός από καμία από τις διεθνείς αρχές διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων. Ήδη φορείς και Τύπος έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος: μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καλεί τα μέλη της να μην παραστούν στις τελετές, ώστε να μην νομιμοποιηθεί η κιτς παραποίηση του ιστορικού χώρου, ενώ δημοσιεύματα αναφέρονται σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και περίεργες αναθέσεις έργων», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μιλώντας πριν λίγες μέρες στο tvxs.gr, είχε καταγγείλει πως την ώρα που οργανώνονται τα Special Olympics, στη χώρα την τελευταία περίοδο, κλείνουν κέντρα ΑμεΑ λόγω έλλειψης πόρων. Κάτι τέτοιο αποτελεί «προσβολή για τον Έλληνα και την Ελληνίδα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας», είπε χαρακτηριστικά.

tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.