Εισαγγελικό «πράσινο φως» για δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο με τα «στημένα παιχνίδια». Εκτός Εθνικής ο Αβραάμ Παπαδόπουλος.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση των «στημένων αγώνων» είναι ραγδαίες. Μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση των υπολοίπων ονομάτων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει εδώ και τρία 24ωρα (προχθές είχαν δοθεί τα ονόματα των 10 συλληφθέντων και των 5 που καταζητούνται), με διάταξή της η Εισαγγελεία Πρωτοδικών έκανε γνωστό ότι απαγορεύτηκε και στους 68 η έξοδος από την χώρα.
Εν τω μεταξύ, διάταξη για τη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων που εμπλέκονται στην υπόθεση με τα «στημένα παιγνίδια» εξέδωσε το πρωί η προϊσταμένη της εισαγγελίας Ελένη Ράικου.
Η λίστα περιλαμβάνει 85 ονόματα παραγόντων, αθλητών, προπονητών και διαφόρων άλλων εμπλεκομένων με τα ύποπτα παιχνίδια.

Αναλυτικά, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη:
Κατά των: Ευάγγελου Μαρινάκη και Αθανασίου Κανελλόπουλου πρέπει να κινηθεί ποινική δίωξη για:

α) απλή συνεργία σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος και

β) απλή συνεργία σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση (άρθρα 1,12, 14, 26 παρ. 1, 27 παρ. 1, 47 παρ. 1,187 παρ. 1 σε συνδ. με άρθρα 385 παρ. 1 β’ και 386 παρ. 3α’ – 1 ΠΚ -132 Ν.2725/1999).

Κατά των: Θωμά Μητρόπουλου, Ιωάννη Κομπότη, Σπυρίδωνα Καλογιάννη, Αντωνίου Μανίκα, Ευάγγελου Κιοτζένη, Άγγελου Τραυλού, Γεωργίου Πουλόπουλου, Ευστάθιου Προβατίδη, Πέτρου

Ρουτζιέρη, Τάκη Γιαννόπουλου, Γεωργίου Μποροβήλου, Δημητρίου Μπάκου, Ιωάννη Ναυρινιάδη, Βασιλείου Αδαμάκη, Ιωάννη Αρφάνη, Αθανασίου Γιάχου, Γεωργίου Λυμπάντση, Περικλή Αμανατίδη, Παύλου Δήμου, Παναγιώτη Σπάρταλη, Γεωργίου Σαλαμαστράκη, Χοσέ Λουίς Ρέγες, Μαρσέλο Γκούτμαν, Ιωάννη Τσιγιάννη, Δημητρίου Καλόπουλου, Σπυρίδωνα Τρύφωνα, Άκη Πάσσαρη, Γεωργίου Χριστοβασίλη, Γεωργίου Γρηγορόπουλου, Κωνσταντίνου Χρυσοχοΐδη και Ιωάννη Σπάθα πρέπει να κινηθεί δίωξη για:

α) δωροδοκία και δωροληψία για την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και

β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια (άρθρα 1, 12, 14, 26 παρ. 1, 27 παρ. 1, 45, 94 παρ. 1, 98 ΠΚ-132 Ν. 2725/1999- 2 παρ. 2 περ. β’, γ’, δ’, 3 περ. ιθ’ και 45 παρ. 1 α’, γ’ αντίστοιχα του Ν. 3691/2008).

Κατά των: Γεώργιου Γεωργιάδη, Έλενας Νεούζα Θεόσογλου Ζοσέ Λαορένσο, Λουκά Αποστολίδη, Γεωργίου Πράτου, Γεωργίου Βαρουτσίκου, Γεωργίου Τόρη, Γεωργίου Γεωργόπουλου, Ιωάννη Τσιγιάννη, Ευθυμίου Σιδηρόπουλου, Δημητρίου Μουστάκα, Άνθιμου Καραμανίδη, Λουκά Καραμάνη, Αβραάμ Παπαδόπουλου, Γεωργίου Χαβενετίδη, Δημητρίου Δημητρίου, Ευάγγελου Δήμου, Σταμάτιου Φασουλή, Εμμανουήλ Αρβανιτάκη, Ιωάννη Οικονομίδη, Νικολάου Λυράκη, Σάββα Παντελίδη, Χρήστου Σφήκα, Νικολάου Θεοχαρίδη, Λεωνίδα Παπασταθόπουλου, Ιωάννου Καλυβίτη, Κωνσταντίνου Μενδρινού, Δημητρίου Βίλλα, Μιχαήλ Τζιβελέκη, Μιχαήλ, Αλβέρτη, Γιαννάκη Ανδρέου, Μάριου Μπουλουγούρη, Μαρίας Αυγίδου, Διονυσίου Κοτίνη, Μαρίας Βυθοπούλου, Αθανασίου Κωστουλέα πρέπει να κινηθεί ποινική δίωξη για: α) παράβαση του άρθρου 2 παρ. 2 και 3 του Ν. 2433/1996 «Ρύθμιση θεμάτων ΟΠΑΠ και άλλες διατάξεις», περί δελτίων στοιχημάτων προκαθορισμένης ή μη απόδοσης (παράνομο στοίχημα), τελεσθείσα από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση,

β) απάτη, ο υπαίτιος της οποίας διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος ή συνολική ζημία υπερβαίνουν το πόσο των 15.000 ευρώ, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και

γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια (άρθρα 1, 12, 14, 26 παρ. 1, 27 παρ. 1, 45. 94 παρ. 1, 98. 386 παρ. 3 α’-1 ΠΚ? 2 παρ. 2 και 3 του Ν.2433/1996? 2 παρ. 2 περ. β’, γ’, δ’, 3 περ. ιθ’ και 45 παρ. 1 α’, γ’ αντίστοιχα του Ν.3691/2008).

Δέκα συλλήψεις, ενώ πέντε αναζητούνται
Oι δέκα που έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής είναι οι Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος Ολυμπιακού Βόλου), Σταύρος Ψωμιάδης (πρόεδρος Καβάλας), Γιώργος Τσακογιάννης (μεγαλομέτοχος Ηλιούπολης), Νίκος Χάλκος (πρώην πρόεδρος Ηλιούπολης), Νίκος Παντέλης (προπονητής), Δημήτρης Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστής), Θανάσης Ντότσης (μάνατζερ ομάδας), Ανδρέας Δημόπουλος (μπουκ), Βασίλης Καρακούλιας (μπουκ) και Νίκος Ζαμάνης (επιχειρηματίας).

Οι πέντε που αναζητούνται είναι οι Μάκης Ψωμιάδης (διοικητικός παράγοντας Καβάλας), Γιάννης Παπακώστας (προπονητής), Μιχάλης Νικολόπουλος του Παναγιώτη (ποδοσφαιριστής και κάτοικος Θεσσαλονίκης), Γιάννης Παπαδόπουλος του Στυλιανού (υπάλληλος ΕΠΟ και κάτοικος Βύρωνα) και Βασίλης Γεωρτσιάκος του Στυλιανο (μπουκ και κάτοικος Βύρωνα).

Εκτός Εθνικής ο Αβραάμ Παπαδόπουλος
Τέλος φαίνεται πως μπαίνει στη διεθνής καριέρα του Αβραάμ Παπαδόπουλου με την Εθνική ομάδα των ανδρών, καθώς το όνομα του εμπλέκεται στην υπόθεση με τα «στημένα» παιχνίδια.
Ο 26χρονος αμυντικός του Ολυμπιακού φέρεται σε συνομιλία να στοιχηματίζει στο παράνομο κύκλωμα με τα «στημένα» παιχνίδια. Έτσι, μετά τις τελευταίε εξελίξεις Αβραάμ Παπαδόπουλος αναμένεται να μην κληθεί εκ νέου στην Εθνική ανδρών.
Η μόνη περίπτωση να φορέσει ξανά τη φανέλα της Εθνικής είναι στην περίπτωση αθώωσής του μετά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Γερουλάνος
Τα επόμενα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν χωρίς την οικονομική συνδρομή της Πολιτείας, χωρίς κρατικά γήπεδα και χωρίς κρατική τηλεόραση, αν η ΕΠΟ δεν επιβάλλει ένα αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας και εξυγίανσης. Αυτό επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου.
«Με εντολή του πρωθυπουργού ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από την πρώτη στιγμή είχαμε εντολή όλα τα όπλα που έχει η ελληνική Πολιτεία στη διάθεσή της να χρησιμοποιηθούν για να ενδυναμώσουν αυτήν την προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Γερουλάνος, και συνέχισε: «Κάνει σε όλους εντύπωση ότι πολλά χρόνια τώρα, παρότι γνωρίζαμε τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η Πολιτεία δεν είχε τολμήσει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που είχε στη διάθεσή της. Τώρα όμως καταστήσαμε σαφές στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία ότι αν δεν κάνει κι εκείνη αυτό που χρειάζεται για να εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο, το επόμενο πρωτάθλημα θα γίνει χωρίς κρατικά χρήματα, χωρίς κρατικά γήπεδα, χωρίς κρατική τηλεόραση. Αυτό, μαζί με τις έρευνες που έγιναν από την πλευρά του ΣΔΟΕ, μαζί με τις έρευνες που έγιναν στις λέσχες των οπαδών, όλα αυτά λοιπόν έχουν συμβάλει στο να υπάρξει μία πολύ μεγάλη πίεση προς το ποδόσφαιρο και έτσι βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι είναι μόνο το πρώτο βήμα και θέλει μεγάλη νηφαλιότητα και ψυχραιμία».

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη των γεγονότων και την αποτελεσματικότητα των αρχών, ο κ. Γερουλάνος απάντησε ότι «αυτό είναι αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς που έχει γίνει από την Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι το πρώτο στάδιο μίας μακρόχρονης διαδικασίας στην οποία όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε, ο καθένας με το δικό του τρόπο, για να προχωρήσει σωστά. Η αποφασιστικότητα της Πολιτείας φάνηκε από τα εργαλεία που χρησιμοποίησε, από το γεγονός ότι έβαλε όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο τραπέζι, από την αποφασιστικότητά της να μη φύγει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία της UEFA. Όλα αυτά, συνέβαλαν στο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Τώρα πια τα πράγματα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και είμαι βέβαιος από τις πρώτες ενδείξεις ότι θα προχωρήσουν συστηματικά».

Νικητιάδης: «Ελπίζω η συνέχεια να είναι αντίστοιχη της βούλησης που υπάρχει μέχρι τώρα»
Την ελπίδα η συνέχεια να είναι ανάλογη της τωρινής βούλησης για κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου, εξέφρασε με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «NovaΣπορ FM» ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Νικητιάδης. «Γνωρίζαμε την έκταση του προβλήματος και το μέγεθος της δικογραφίας, γι’ αυτό εξοπλιστήκαμε με υπομονή, επειδή ήμασταν βέβαιοι ότι αυτή τη φορά γίνεται μία δουλειά σε βάθος» δήλωσε ο κ. Νικητιάδης, συστήνοντας ωστόσο υπομονή: «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις και δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε. Ακόμη κι αν πρέπει να χαρούμε, γιατί επιτέλους κάτι λειτουργεί σωστά, πρέπει να μας προκαλεί θλίψη αυτό που συμβαίνει. Επιτέλους όμως η Πολιτεία, που τόσο καιρό είχε τα «όπλα», αποφάσισε να τα ενεργοποιήσει. Ελπίζω η συνέχεια να είναι αντίστοιχη της βούλησης που υπάρχει μέχρι τώρα».

Όσο για τις επόμενες κινήσεις της Πολιτείας, ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στις επαφές με την ΕΠΟ για αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου της και το νέο αθλητικό νόμο, ο οποίος αναμένεται: «Σε ό,τι σχετίζεται με την ΕΠΟ, είχαμε τις επαφές που έπρεπε και τέθηκαν ζητήματα για την αυστηροποίηση του δικαίου και είμαστε έτοιμοι να φέρουμε τον περίφημο νόμο. Το σχέδιο νόμου θα έρθει στη διαβούλευση, θα πάει στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε μαζί με το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ, το οποίο ελπίζουμε ότι θα αυστηροποιηθεί, να έχουμε μία τριπλή κίνηση, συνδυαζόμενη με την ενεργοποίηση του κράτους για να κλείσουν οι «κάνουλες» και να σταματήσει η τηλεοπτική προβολή εκεί που πρέπει. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ούτε μιλάμε, ούτε συνεργαζόμαστε με άτομα που κατ’ αρχάς είναι κατηγορούμενα, και αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Περιμένω τις αποφάσεις της δικαιοσύνης κι ελπίζω να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα, αλλά μία τέτοια υπόθεση μπορεί να τραβήξει σε μάκρος».

Μάρτυρας εμπλέκει τρεις εκ των κατηγορουμένων
Νέα διάσταση στην υπόθεση των «στημένων» αγώνων δίνει μάρτυρας με κατάθεσή του στο αστυνομικό τμήμα της Νάξου, ο οποίος κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα με «γραφεία στοιχημάτων», ενώ δηλώνει απώλεια χρηματικού ποσού 200.000 ευρώ από παράνομο τζόγο κατά την τριετία 2005-2008. Ο μάρτυρας κατονομάζει τους κατηγορούμενους στην υπόθεση των «στημένων» αγώνων Αθανάσιο Ντότση, Δημήτρη Ζαβαντία και Βασίλη Καρακούλια, καθώς και ακόμη ένα πρόσωπο ως συνεργαζόμενους «στοιχηματζήδες», με γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οπως αναφέρει στην κατάθεσή του, κάποιες φορές συγκεκριμένο άτομο από την ομάδα τον παραπλανούσε «… λέγοντάς μου να παίξω κάποια παιχνίδια, τα αποτελέσματα των οποίων στο τέλος ήταν αντίθετα από αυτά που μου έλεγε. Απ΄ ό,τι μου είχε πει, κέρδιζε χρήματα από το χαμένο παιχνίδι σε ποσοστό που άγγιζε το 25% επί του τζίρου των χαμένων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό το έπαιρνε το γραφείο παράνομου στοιχήματος, δηλαδή του Ντότση και του Ζαβαντία».
Υποστηρίζει επίσης πως είχε μάθει ότι ο Ντότσης είναι μάνατζερ πολύ γνωστού διεθνούς ποδοσφαιριστή ξένης ομάδας. Αναφέρει ακόμη ότι οι Ντότσης και Ζαβαντίας συνεργάζονται με τον Καρακούλια «… ο οποίος διατηρεί μεγάλο γραφείο παράνομου στοιχήματος στην Αθήνα και είναι ο «εγκέφαλος», είναι αυτός ο οποίος στο τέλος πληρώνει και πληρώνεται και έχει το μηχάνημα -τον αποκαλούμενο «Κινέζο”- που στέλνει τα παράνομα στοιχήματα στην Κίνα, όπου εδρεύει κεντρικό γραφείο και όπου συγκεντρώνονται παράνομα στοιχήματα απ’ όλο τον κόσμο».
Τέλος τονίζει ότι το σπίτι του βγαίνει σε πλειστηριασμό τον Ιούλιο και ότι τον απειλούσαν για ακάλυπτες επιταγές που του είχαν δώσει.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.