Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Χαμένοι στην απόδειξη….

Ιούνιος 25th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Πως το υπουργείο Οικονομικών πήρε πίσω τη διάταξη για την έκπτωση φόρου από αποδείξεις

Μετά το χθεσινό αλαλούμ για τον αν τελικά θα υποχρεωθούν οι πολίτες να επιστρέψουν στην εφορία την έκπτωση φόρου που εξασφάλισαν κατά την εφετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων από την προσκόμιση αποδείξεων ή όχι, το υπουργείο Οικονομικών με μία λητή ανακοίνωση αποσαφήνισε ότι δεν θα αλλάξει φέτος τίποτα σε σχέση με τις επιστροφές.
Χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις ώρες από τη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα το εφαρμοστικό νομοσχέδιο να αντιληφθούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι η συγκεκριμένη διάταξη πρώτων θα αποδείκνυε περίτρανα ότι το φορολογικό μας σύστημα είναι εντελώς αναξιόπιστο και δεύτερον ότι οι πολίτες θα γύρναγαν οριστικά την πλάτη στο «κίνημα» των αποδείξεων με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην εξάπλωση της φοροδιαφυγής.

Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο εφαρμοστικό νομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και προκάλεσε τις αντιδράσεις όλων των φορολογουμένων αναφέρει τα εξής : «Το ποσό του φόρου που εκπίπτει από τον συνολικό φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα σύμφωνα με τις διατάξεις του όγδοου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994 περί αποδείξεων, όπως ισχύει για το οικονομικό έτος 2011, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογούμενο. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από τριακόσια (300) ευρώ, ο επί πλέον αυτός φόρος βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών από το μέτρο των αποδείξεων που ανταποκρίθηκε μαζικά το σύνολο των φορολογουμένων θα επιβαρυνθεί εφέτος από τις επιστροφές φόρου κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ.

This entry was posted on Σάββατο, Ιούνιος 25th, 2011 at 08:48 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply