Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μεταφέρει τις απόψεις Γερμανίδας που ζει μόνιμα στην Ελλάδα

Το Spiegel-Online δημοσιεύει ανταπόκριση από το Βόλο με τίτλο «Τηλεφώνησε στην κυρία Μέρκελ» και υπότιτλο «Πίστευαν ότι ήξεραν ο ένας τον άλλο, αλλά τώρα πέρασαν αυτά: Από τότε που άρχισε την κρίση στην Ευρωζώνη, οι σχέσεις Γερμανών και Ελλήνων έχουν φθαρεί. Αυτό το νιώθει και η καθηγήτρια Birgit Knickenberg – Χούσσιου από τη Βεστφαλία, η οποία ζει βόρεια, εκτός Αθηνών. Πολλοί από τους μαθητές της θέλουν να μεταναστεύσουν – και μάλιστα στη Γερμανία».
Η Birgit Knickenberg – Χούσσιου, γράφει το περιοδικό, παντρεμένη με Έλληνα, ζει τα τελευταία 25 χρόνια στο Βόλο, όπου διατηρεί φροντιστήριο Γερμανικών. Στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας διαβιούν και άλλοι Γερμανοί, που έγιναν αμέσως δεκτοί από τον κοινωνικό περίγυρο και ενσωματώθηκαν.
Ωστόσο τον τελευταίο καιρό, πλανάται στον αέρα η κατηγορία ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες – και ότι χρωστούν στους Γερμανούς χρήματα.

Η αντίληψη για τους Γερμανούς στην Ελλάδα έχει μεταβληθεί. Αυτό το παρατηρεί και η Knickenberg, αν και δεν αισθάνεται εχθρική διάθεση απέναντί της – αντίθετα μάλιστα, συμμερίζεται τη μοίρα των Ελλήνων. Ωστόσο, λόγω της κρίσης οι μαθητές της μειώθηκαν στους μισούς και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και φέτος, θα αναγκαστεί να κλείσει το φροντιστήριό της μετά από 20 χρόνια λειτουργίας, όπως λέει.
Όταν κανείς της μιλά για τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, η καθηγήτρια απαντά ότι «τη βοήθεια τη δικαιούμαστε».

Ωστόσο, στη Γερμανία τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, γράφει το Spiegel. Όπως κανένας άλλος ευρωπαίος ηγέτης, η καγκελάριος Μέρκελ κωλυσιεργούσε με την υπόσχεση για δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα και επέμενε σε αυστηρούς όρους. Κάποια στιγμή πέρσι, μια γειτόνισσα ζήτησε από την Knickenberg να τηλεφωνήσει στη Μέρκελ και να της μεταφέρει την παράκλησή της. «Να πω ότι έπρεπε να μας βοηθήσει και να μη μας αφήσει να καταστραφούμε».
Στο μεταξύ, η Μέρκελ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις είναι αντιπαθητική για το 80% των Ελλήνων. Ότι και εκείνη σύρεται από τις καταστάσεις και αναγκάστηκε να επιβάλει τη δανειακή βοήθεια μετά από πολλές αντιδράσεις στον δικό της συνασπισμό, αυτά αποτελούν λεπτομέρειες, που δεν είναι ευρέως γνωστές στην Ελλάδα, παρατηρεί το περιοδικό.

Δεν θα πρέπει επίσης να παραγνωριστεί, αναγνωρίζει το Spiegel, ότι το κλίμα αυτό καλλιεργήθηκε και από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Bild και το περιδοικό Focus, με τα προκλητικά πρωτοσέλιδά τους.
Ο νέος τόνος καταγράφηκε αμέσως στην Ελλάδα, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούνται προσεκτικά. Ακόμα και το τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού DER SPIEGEL, (σσ. προφανώς αναφέρεται στο εξώφυλλο όπου στο φέρετρο του ευρώ υπάρχει η ελληνική σημαία), αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, ενώ όταν μια γερμανική εφημερίδα έχει αποκλειστικό δημοσίευμα για την Ελλάδα, δεν αναφέρεται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μόνο το περιεχόμενό του, αλλά ακόμη και το όνομα του δημοσιογράφου.

Ως εκ τούτου εμφανίζονται συχνά και μιλούν στα ελληνικά μέσα και Γερμανοί όπως ο Μάρτιν Κναπ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος έχει παραβρεθεί μέχρι τώρα σε περίπου 15 εκπομπές, προκειμένου να εξηγήσει στους Έλληνες τις γερμανικές θέσεις.
Ωστόσο, ο 53χρονος έχει φτάσει αυτές τις μέρες τα όριά του: «Φανταστείτε ότι εργάζεστε για ένα ίδρυμα, το οποίο ασχολείται εδώ και 87 χρόνια με τη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων», δήλωσε ο Κναπ. «Και μέσα σε μερικούς μήνες χάνονται όλα».

Πάντως, οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα τους δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει με τον ίδιο τρόπο. Είναι κυρίως το ύφος από τη Γερμανία, που έχει εξοργίσει τους υπερήφανους και λιγότερο ευθείς Νοτιοευρωπαίους. Και μαζί με το θυμό τίθεται και το ερώτημα αν η Γερμανία έπρεπε πράγματι να φανεί τόσο σκληρή.
Δύο είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο: Πρώτον, τέρμα με τη διαφθορά και το νεποτισμό και δεύτερον, μη χάσετε τα χρήματα που σας δανείσαμε.

Ωστόσο η έκκληση για περισσότερη τιμιότητα φαίνεται σε ορισμένους Έλληνες τόσο αναξιόπιστη, αφότου γερμανικές εταιρίες όπως η Siemens πιάστηκαν στην Ελλάδα για μεγάλες μίζες. «Επτά μεγάλα σκάνδαλα γνωστοποιήθηκαν και δυστυχώς όλα έχουν στο επίκεντρο γερμανικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Κναπ.
Ακόμα πιο απρόθυμα αντιδρούν οι Έλληνες στη γερμανική έκκληση για λιτότητα, επειδή κατά την άποψή τους η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα αρκετά εκατομμύρια ως πολεμικές αποζημιώσεις από την εποχή της γερμανικής κατοχής.

Ακόμη και στην κυρία Knickenberg είχαν μιλήσει μεγαλύτερης ηλικίας Έλληνες για τα εγκλήματα των Ναζί, όταν πρωτοήρθε πριν από 25 χρόνια στο Βόλο. Τότε δεν υπήρχαν κατηγορίες, αλλά τώρα το θέμα προκαλεί ξανά έντονα συναισθήματα. «Τι φίδι που είναι η Μέρκελ», βρίζει μία πεζή στην Αθήνα. «Αντί να μας δώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις, ξέρει μόνο να καταδικάζει τους Έλληνες».
Κυρίως η εντύπωση ότι οι Γερμανοί αισθάνονται ότι είναι ηθικά ανώτεροι εξοργίζει τους Έλληνες. Γι’ αυτό φρόντισε το σκάνδαλο της Siemens, όπως αναφέρει μία γερμανίδα γειτόνισσα της Knickenberg, η οποία έχει παντρευτεί επίσης με Έλληνα. «Έκανε καλό το γεγονός ότι υπάρχει και μια γερμανική εταιρία που είναι διεφθαρμένη».

Η Knickenberg δεν συζητά σχεδόν ποτέ με τους μαθητές τις για τις ελληνογερμανικές αντιπαραθέσεις. Οι νέοι άνθρωποι θέλουν κυρίως να μάθουν τη γλώσσα γρήγορα, προκειμένου να αναζητήσουν μετά μια θέση εργασίας στη Γερμανία. Ήδη σε μια εποχή κρίσης, η Γερμανία είναι για τους Έλληνες ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η επόμενη γενιά των γκασταρμπάιτερ είναι έτοιμη να ξεκινήσει.
Αλλά και τα παιδιά της Knickenberg ετοιμάζονται να μετακομίσουν στη Γερμανία. Κατ’ αρχάς για σπουδές, ενώ οι γονείς υποστηρίζουν τα σχέδιά τους. Παρά τα προβλήματα, για το σύζυγο της Knickenberg η κρίση αποτελεί απόδειξη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτουργεί. «Αυτή τη στιγμή που οδεύουμε στη χρεοκοπία, έρχονται και οι άλλοι να μας βοηθήσουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.