Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε τις ομάδες που θα λάβουν μέρος σε ομίλους και προκριματικά της περιόδου 2011-2012

Με την ολοκλήρωση και του ιταλικού πρωταθλήματος συμπληρώθηκε το… παζλ των 21 ομάδων, που θα αρχίσουν τις υποχρεώσεις τους στην κανονική περίοδο της νέας αγωνιστικής περιόδου στην Ευρωλίγκα, όπως και αυτών που θα αγωνιστούν στους προκριματικούς γύρους, απ’ όπου δύο ομάδες θα προκριθούν στους ομίλους εν όψει της κλήρωσης που θα γίνει στις 7 Ιουλίου στο Μόναχο.

Ως γνωστό από την Ελλάδα Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν εγγυημένα κλειστά συμβόλαια (τύπου Α) και δίνουν ραντεβού απευθείας στους ομίλους, ενώ ο ΠΑΟΚ θα δοκιμαστεί στη διαδικασία των προκριματικών, απ’ όπου 16 ομάδες θα διεκδικήσουν συνολικά δύο θέσεις στην ελίτ του μπάσκετ.

Ο «Δικέφαλος», μάλιστα και κατ’ επέκταση η Θεσσαλονίκη διεκδικούν με αξιώσεις τη διεξαγωγή του ενός εκ των δύο προκριματικών τουρνουά. Ο ΕΣΑΚΕ με τη διοργανώτρια αρχή της Ευρωλίγκα βρίσκονται στο τελικό στάδιο επαφών και τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να υπάρξει ανακοίνωση.

Από τη λίστα των 21 ομάδων της κανονικής περιόδου, οι 13 έχουν εγγυημένο συμβόλαιο: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Κάχα Λαμποράλ, Ουνικάχα Μάλαγα (Ισπανία), Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Εφές Πίλσεν (Τουρκία), Σιένα (Ιταλία), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) και Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία), ενώ 8 είναι με ετήσιο συμβόλαιο (τύπου Β΄) από τα όσα πέτυχαν στα εγχώρια πρωταθλήματα: Νανσί (Γαλλία), Παρτιζάν (Σερβία), Μπάμπεργκ (Γερμανία), Πρόκομ (Πολωνία), Καντού (Ιταλία), Μπιλμπάο (Ισπανία), Κρκα (Σλοβενία), ΚΚ Ζάγκρεμπ (Κροατία). Η τελευταία ομάδα που συμπληρώνει τις 21 είναι η Ούνιξ Καζάν, που κατέκτησε το EuroCup.

Στα προκριματικά θα παλέψουν για τα δύο εισιτήρια οι: Βιλερμπάν (Γαλλία), Κίμκι (Ρωσία), Γκραβελίν (Γαλλία), Μπάνβιτ (Τουρκία), Μπουντιβέλνικ (Ουκρανία), Νίμπουργκ (Τσεχία), Σολέ (Γαλλία), Γαλατασαράι (Τουρκία), Μπούντουτσνοστ (Μαυροβούνιο), Κρκα (Σλοβενία), Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία), ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ), Σαρλερουά (Βέλγιο), Ρίγα (Λετονία), ενώ θα δοθούν και δύο wild cards για τη συμμετοχή στα προκριματικά.

Στις ομάδες της κανονικής περιόδου, εκτός από τις δύο που θα περάσουν από τον προκριματικό, θα δοθεί και ακόμη μία wild card, καθώς η ιταλική Ρόμα έμεινε εκτός οχτάδας στο εγχώριο πρωτάθλημα και απώλεσε το δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα. Μέσα από κύκλους της διοργανώτριας αρχής προκύπτει ότι η πολυπόθητη κάρτα ελευθέρας θα δοθεί σε ομάδα της Τουρκίας, με την Γαλατασαράι να γίνεται -εκτός απροόπτου- η τρίτη ομάδα από τη γειτονική χώρα, που θα έχει θέση στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Στα προκριματικά υπήρχαν τρεις wild cards, αλλά η μία δόθηκε στην Βιλερμπάν. Άλλη μία θα πήγαινε στην πρωταθλήτρια Ολλανδίας, Ζοργκ εν Ζέκερχαϊντ Λέιντεν, η οποία όμως αποποιήθηκε του δικαιώματός της, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όνειρα για δύο… τυχερές ομάδες.

Αναλυτικά:

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ Α
Κάχα Λαμποράλ
ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Εφές Πίλσεν
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ
Μακάμπι Τελ Αβίβ
Σιένα
Ολυμπιακός
Παναθηναϊκός
Ρεάλ Μαδρίτης
Μπαρτσελόνα
Ουνικάχα
Ζαλγκίρις Κάουνας
Wild Card

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ Β
Νανσί
Παρτιζάν
ΚΚ Ζάγκρεμπ
Ολίμπια Λιουμπλιάνα
Μπάμπεργκ
Πρόκομ
Μπιλμπάο
Καντού
Ούνικς Καζάν
Α’ Ομάδα Προκριματικών
Β’ Ομάδα Προκριματικών

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ
Βιλερμπάν
Κίμκι
Γκραβελίν
Μπάνβιτ
Μπουντιβέλνικ
Νίμπουρκ
Σολέ
Γαλατάσαραϊ
Μπουντούτσνοστ
Κρκα
Λιέτουβος Ρίτας
ΠΑΟΚ
Σαρλερουά
VEF Ρίγα
Wild Card
Wild Card

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.