Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στα χέρια χάκερ τα στοιχεία 1,3εκ. χρηστών της SEGA

Ιούνιος 21st, 2011 by Χρήστος Μίμης

Τα στοιχεία τους εκλάπησαν από online κοινότητα

Τα προσωπικά δεδομένα σχεδόν 1,3 εκατ. χρηστών του δικτύου της εταιρείας ηλεκτρονικών παιχνιδιών Sega εκλάπησαν από χάκερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, σε ένα ακόμη περιστατικό που αποδεικνύει πόσο απροστάτευτα είναι τα μέλη των online κοινοτήτων ανά την υφήλιο. Οι περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστημα, καθώς βρίσκονται σχεδόν στην ημερήσια διάταξη της ειδησεογραφίας, με τις κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, που αποτελούν τους συνήθεις στόχους, να παρακολουθούν τις εξελίξεις δίχως να έχουν μεγάλα περιθώρια αντίδρασης.
Τα στοιχεία που εκλάπησαν από την online κοινότητα των χρηστών της εταιρείας Sega Pass περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κρυπτογραφημένους κωδικούς, όχι όμως αριθμούς πιστωτικών καρτών και στοιχεία ηλεκτρονικών πληρωμών.
Η εταιρεία κάλεσε τους χρήστες της που χρησιμοποιούν τα ίδια στοιχεία για την είδοσό τους και σε άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες να προβούν στην άμεση αλλαγή τους, ενώ το Sega Pass παραμένει μη προσβάσιμο τα τελευταία 24ωρα για λόγους ασφαλείας. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ζήτησαν συγνώμη από τους χρήστες για την αναστάτωση, εκφράζοντας τη δέσμευσή τους να αναβαθμίσουν άμεσα την ασφάλεια του συστήματος.
Στα χέρια χάκερ τα στοιχεία 1,3 εκατ. χρηστών
Η τρίτη στη σειρά
Η Sega γίνεται η τρίτη κορυφαία εταιρεία του κλάδου, μετά τις Sony και Nintendo, που γίνεται στόχος μιας τόσο μεγάλης κυβερνοεπίθεσης. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, το χτύπημα των χάκερ στην ιστοσελίδα της κατασκευάστριας της δημοφιλούς κονσόλας παιχνιδιών Playstation, Sony, είχε ως αποτέλεσμα την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων 100 εκατ. χρηστών παγκοσμίως. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο πλήγμα των χάκερ πέραν του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που είθισται να αποτελεί και τον “αγαπημένο” στόχο τους.
Τον προηγούμενο μήνα, χάκερ “χτύπησαν” τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Citigroup, αποκτώντας πρόσβαση στα δεδομένα 360.000 λογαριασμών της τράπεζας. Είναι γεγονός ότι το φαινόμενο λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι χάκερ από την πλευρά τους μοιάζουν να δρουν ανενόχλητοι και να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ομάδας χάκερ Lulz Security. Αν και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στο τελευταίο περιστατικό, η ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη για τα “χτυπήματα” κατά της Sony και της Nintendo έφτασε στο σημείο να ανοίξει ειδική τηλεφωνική γραμμή όπου καλεί τους ενδιαφερόμενους να? προτείνουν πιθανούς στόχους για επόμενες επιθέσεις.
Η Lulz Security είναι μία ακόμη ομάδα “χακτιβιστών” (που προέρχεται από τις λέξεις χάκερ και ακτιβιστής), από τις δεκάδες που έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι αναλαμβάνουν δράση για να προστατέψουν τα συμφέροντα των χρηστών από την ασυδοσία, όπως αναφέρουν, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων.
Το πρόβλημα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν οι επιθέσεις των χάκερ έχουν ως στόχο τις ιστοσελίδες κυβερνήσεων και κρατικών οργανισμών και υπηρεσιών. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε, σημειώθηκαν μεγάλες επιθέσεις στην ιστοσελίδα της CIA, της αμερικανικής Γερουσίας, καθώς και σε πολλές online υπηρεσίες της τουρκικής κυβέρνησης.
Εύθραυστη ασφάλεια
Αυτό που προκύπτει με σαφήνεια είναι ότι η εύθραυστη ασφάλεια στο Διαδίκτυο αποτελεί μία ακόμη “γκρίζα ζώνη” για το ποιος θα έχει το “πάνω χέρι” στο μέσο. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. πιέζουν για τη θέσπιση ιδιαίτερα αυστηρών κανόνων ασφαλείας, συναντώντας την αντίδραση των κολοσσών της αγοράς που επικαλούνται τον ελεύθερο χαρακτήρα του μέσου.
Την ίδια στιγμή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνα, που από πολλούς στη Δύση θεωρείται ως το “άντρο” των χάκερ, έχει συστήσει ειδικές ομάδες δράσης για ηλεκτρονικές επιθέσεις, ενώ η Βόρεια Κορέα φέρεται να “στρατολογεί” διάνοιες στα πανεπιστήμιά της, ακριβώς για το σκοπό αυτό. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ αποσαφηνίζουν ότι κινούνται πλέον στην κατεύθυνση να θεωρούν τις ηλεκτρονικές επιθέσεις ακόμη και ως αιτία πολέμου, όταν βλάπτουν ζωτικά συμφέροντά τους.

www.e-go.gr

This entry was posted on Τρίτη, Ιούνιος 21st, 2011 at 00:07 and is filed under ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply