Τι δήλωσαν σήμερα στη Βουλή Παπαρήγα, Καρατζαφέρης και Τσίπρας

Σε απόρριψη του δημοψηφίσματος που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για την παροχή εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση προχώρησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ,Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ζήτησε εκ νέου εκλογές.
Το ΚΚΕ, πρόσθεσε η Αλέκα Παπαρήγα, διατυπώνει το αίτημα των εκλογών υπό διαφορετικό πρίσμα από των άλλων κομμάτων, για να προκύψει λαϊκό ταξικό κίνημα και αδύναμη κυβέρνηση.Στην ομιλία της τοποθετήθηκε εναντίον της πρότασης του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αιτιολογώντας πως πρόκειται για την άλλη όψη της άγριας καταστολής των λαϊκών αγώνων. «Αυτοί που πάτησαν τα κουμπιά στο Διαδίκτυο αξιοποιώντας την λαϊκή δυσαρέσκεια είναι οι πρώην σύμμαχοί σας για να διασπάσετε την κοινωνική συμμαχία» τόνισε.
Επιπλέον, «διαβεβαίωσε», όπως είπε, ότι η «ανασχηματισμένη κυβέρνηση, το πάντοτε ίδιο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να ξεγελάσει όσους ξεγελούσε ως τώρα».
Επιτέθηκε ακόμη κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «θα περάσει ως η κυβέρνηση που θα κλείσει την ελεγχόμενη χρεοκοπία, θα κλείσει τα διαδοχικά Μνημόνια και τον έκτακτο δανεισμό – μαμούθ των 90 – 100 δις ευρώ» και πρόσθεσε ότι, αυτά θα τα παρουσιάσει σαν νίκη.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, χαρακτήρισε, τέλος, φαρσοκωμωδία τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, ανέφερε όμως ότι η διαδικασία αυτή δεν απέτυχε, γιατί «εξοικειώθηκε η κοινωνία», ενώ εκτίμησε ότι «το σενάριο θα προχωρήσει» με άλλη διάταξη δυνάμεων.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «κλώτσησαν την ευκαιρία για εθνική κυβέρνηση» δήλωσε στην ομιλία του στη Βουλή και ο  Γ. Καρατζαφέρης ζητώντας προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε «εκλογές, που θα βγάλουν οικουμενικό σχήμα ως το μόνο το οποίο μπορεί να σώσει την Ελλάδα» και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κάποιοι δεν ήθελαν οικουμενική κυβέρνηση γιατί επέλεξαν, αντί για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, να υπηρετηθεί ο δικομματισμός», είπε ο κ.Καρατζαφέρης.
Χαρακτήρισε «πονηρή την σκέψη του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό, που οδήγησε σε κυβέρνηση του βαθέος ΠΑΣΟΚ» λέγοντας ότι είναι «ατελέσφορη για την Ελλάδα».
«Από μια Κοινοβουλευτική Ομάδα σε κατάσταση διάλυσης, ο πρωθυπουργός την μετέτρεψε σε Κοινοβουλευτική Ομάδα από γρανίτη. Καλό για τον κ. Παπανδρέου αλλά κακό για την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προσθέτοντας ότι θα ήταν προτιμότερο αντί να πάει μόνος του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην ευρωομάδα να πήγαιναν και τα πέντε κόμματα μαζί στους ευρωπαίους εταίρους μας.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά σε «εξαπτέρυγα της κυβέρνησης», ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Προτιμώ να είμαι ένα εξαπτέρυγο της ανάγκης αντί να είμαι ένα χερουβείμ της ανοησίας».
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι η Ευρώπη απέρριψε το «Ζάππειο 2» του κ. Σαμαρά προτρέποντας τον να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ενισχύσει την κατάσταση.
«Εγώ δεν το ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο όχι γιατί δεν το πιστεύω αλλά γιατί δεν πιστεύω εσάς», είπε επίσης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ενώ ως προς τη στάση του στην πρόταση εμπιστοσύνης, κάλεσε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου «αντί να ματαιοπονεί ζητώντας ψήφο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να κοιτάξει να τον ψηφίσουν πρώτα εκείνοι που εξελέγησαν μαζί του». 

Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν αμέλησε να απαντήσει σε σχόλια του κ. Σαμαρά. Ετσι σε φράσεις όπως «σας είπα να τον κάνετε υπουργό τον Καρατζαφέρη κι εσείς τον κάνατε κοινοβουλευτικό  σας εκπρόσωπο» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε:«Αυτό είναι το ήθος του ανδρός» και «άπαξ προδότης πάντα προδότης». Θέλοντας να δώσει περαιτέρω επεξηγήσεις στα λεγόμενά του ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι «δεν ξέρω που το βρήκε ο κ. Σαμαράς ότι εγώ λέει σήμερα έδωσα ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Ή τα ελληνικά μου δεν είναι καλά, ή τα ελληνικά του δεν είναι καλά. Εν πάση περιπτώσει, επαναλαμβάνω, δεν είναι η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Ξεκάθαρα. Εγώ επαναλαμβάνω χίλιες φορές ότι μόνο ένα οικουμενικό σχήμα θα μπορούσε να προχωρήσει. Ομως, κάνει μία έκκληση ο Πρωθυπουργός μετά απ’ όλα αυτά της προηγούμενης εβδομάδας και λέει ακόμα “ανοιχτή αγκαλιά”. Εμείς όλοι να τον μουντζώσουμε δηλαδή, που επιμένει ανοιχτή αγκαλιά; Εχουμε τρελαθεί τελείως;» . Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και αναφερόμενος και πάλι ειδικότερα στον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Καρατζαφέρης κατέληξε: «Εν πάση περιπτώσει, εγώ τον αγαπώ τον κ. Σαμαρά, ήμασταν μαζί από την εποχή του Αβέρωφ . Και θα του κάνω ένα ωραίο δώρο, ένα μυθιστόρημα που έχει γράψει η Πηνελόπη Δέλτα, η γιαγιά του:  “Ο Τρελαντώνης”.»

«Η Ελληνική Δημοκρατία απέκτησε και Κάτω Βουλή»
υπογράμμισε με τη σειρά του οΑλέξης Τσίπρας βάλλοντας παράλληλα κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Μεσοπρόθεσμου. «Μπορεί η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα να σας δίνει την ψήφο του όλου ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και της κοινωνίας – για μία κυβέρνηση με σύμβαση έργου, να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία» είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού ο οποίος επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στις συνεννοήσεις που υπήρξαν μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά γαι την συγκρότηση εθνικής σωτηρίας.

«Τι άλλαξε και την Τετάρτη ξαφνικά, για λίγες ώρες είχατε σχεδόν συμφωνήσει;» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι «πέραν των κωμικοτραγικών για την παραμονή ή όχι του κ.Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, είχατε αποφασίσει την Τετάρτη να επαναδιαπραγματευτείτε το Μνημόνιο με τον κ.Σαμαρά; Αν ναι, γιατί δεν το κάνατε μόνοι σας, ή και τώρα;»
Απευθυνόμενος έπειτα στον πρόεδρο της ΝΔ τον ρώτησε «τι είδους προγραμματική συμφωνία είχατε με τον κ.Παπανδρέου; Τι θα κάνετε με το μεσοπρόθεσμο; Και τι άλλαξε από την δική σας διατύπωση κ.Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συμφωνήσατε με την θέση μας ότι νέα κυβέρνηση δίχως λαϊκή εντολή αποτελεί αντιδημοκρατική μεθόδευση;».
Ο Αλ.Τσίπρας στη συνέχεια κατηγόρησε και τους δύο αρχηγούς ότι θέλουν να αποφύγουν τις εκλογές γιατί τρομάζουν, όπως είπε, ότι «αν πάμε στις κάλπες με το λαό χειραφετημένο στους δρόμους, θα ανατραπεί ο δικομματισμός».Τάχτηκε ακόμη υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους και υποστήριξε πως η οικονομία θα βουλιάξει και με τις δύο εκδοχές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
«Αν βρείτε κανέναν που να πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να σωθεί με νέα ακριβά δάνεια που έχουν ως ουσιαστικό στόχο να διασώσουν τις τράπεζες και όχι την ανάπτυξη, ελάτε να σας ζητήσω συγγνώμη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.