Επικαλέστηκε διπλωματική ασυλία, αλλά στο τέλος ζήτησε αυγά και σάντουιτς

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα από μια εργαζόμενη σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, επικαλέσθηκε διπλωματική ασυλία κατά τη σύλληψή του, όμως γρήγορα προσαρμόσθηκε στις συνθήκες και ζήτησε ένα σάντουιτς, σύμφωνα με αναφορά η οποία δόθηκε την  Πέμπτη στη δημοσιότητα από τον εισαγγελέα του Μανχάταν.
Το επτασέλιδο αυτό έγγραφο δεν προσφέρει στοιχεία υπέρ ή κατά του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος ζει υπό επιτήρηση κατ’ οίκον στη Νέα Υόρκη, περιμένοντας τη δίκη κατά την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος με το φερόμενο θύμα του.
Η 32χρονη καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel τον κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού, ενώ ο Στρος-Καν αρνήθηκε τις κατηγορίες στις 6 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δίκη.
Το έγγραφο, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το γραφείο του εισαγγελέα και ένα αντίγραφό του εστάλη στους δικηγόρους του Στρος-Καν που φαίνεται ότι το ζήτησαν, αποκαλύπτει ορισμένες συνομιλίες που είχε ο Στρος-Καν – κυρίως με την αστυνομία – από τη στιγμή που τηλεφώνησε στο ξενοδοχείο Sofitel από το αεροδρόμιο JFK για να ζητήσει το κινητό που είχε ξεχάσει, έως το βράδυ της 15ης Μαΐου, τη στιγμή που ζήτησε ένα σάντουιτς στο ειδικό αστυνομικό τμήμα του Χάρλεμ όπου έδωσε κατάθεση.
«Καλημέρα, τι κάνετε; Αφησα το κινητό τηλέφωνό μου στη σουίτα 2806», λέει ο Στρος-Καν στον υπεύθυνο για τα απολεσθέντα αντικείμενα του Sofitel. «Θα κοιτάξω. Πώς μπορώ να σας καλέσω αν το έχετε αφήσει εδώ;» του απαντά ο υπεύθυνος. «Θα σας δώσω έναν άλλο αριθμό», του λέει τότε ο Στρος-Καν.
Στη συνέχεια, ο υπάλληλος λέει ότι βρήκε το τηλέφωνο: «Πού είστε για να σας το φέρω;». «Στο JFK», απαντά ο Στρος-Καν. «Εντάξει, μπορώ να πάρω ένα ταξί και να είμαι εκεί σε 40 λεπτά» λέει ο υπάλληλος του Sofitel. «Εντάξει, στο τέρμιναλ της Air France, πύλη 4, πτήση 23», συμπληρώνει ο Στρος-Καν.

Στη συνέχεια μπαίνουν στο παιχνίδι οι αστυνομικοί. Ο Στρος-Καν τους ρωτάει από το τηλέφωνο, αναμφίβολα χωρίς να ξέρει ότι πρόκειται για αστυνομικούς, πότε θα φτάσουν με το κινητό του. Τη στιγμή που συλλαμβάνεται από τον υπαρχιφύλακα Ρέιμοντ ΝτιΛένα και τον ντετέκτιβ Ντιουάν Μαχαράτζ, ο Στρος-Καν βρίσκεται μέσα στο αεροπλάνο.
«Τι συμβαίνει;» ρωτάει. «Η αστυνομία της Νέας Υόρκης θέλει να σας ρωτήσει σχετικά με ένα επεισόδιο που συνέβη στην πόλη, σε ένα ξενοδοχείο», λέει ο υπαρχιφύλακας ΝτιΛένα. Τη στιγμή εκείνη, ο Στρος-Καν δεν απαντά, αναφέρεται στο έγγραφο.
Η αφήγηση συνεχίζεται στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου, όπου ο Στρος-Καν διαβεβαιώνει ότι έχει διπλωματική ασυλία. Του ζητούν να αδειάσει τις τσέπες του και να βάλει όλο το περιεχόμενό τους επάνω στο τραπέζι, αρνείται το νερό που του προσφέρουν, ζητάει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και λέει ότι έχει «διπλωματικό διαβατήριο».
«Πού είναι;» ρωτάει τότε ο Ντιουάν Μαχαράτζ. «Εχω ένα δεύτερο διαβατήριοΜπορώ να μιλήσω με έναν εκπρόσωπο του Γαλλικού Προξενείου; Τι συμβαίνει εδώ;» λέει στη συνέχεια ο Στρος-Καν.

Σύμφωνα με την καταγραφή αυτών των διαλόγων, που έγιναν στις 14 Μαΐου γύρω στις 17:00 (τοπική ώρα), πάντοτε στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου JFK, ο Στρος-Καν μιλάει με δύο αστυνομικούς και τους ρωτάει αν οι χειροπέδες που του έχουν φορέσει «είναι απαραίτητες». «Ναι, είναι» του απαντά ο Μαχαράτζ.
Καθώς κατευθύνονται στη συνέχεια προς το αστυνομικό τμήμα που εξειδικεύεται στα σεξουαλικού χαρακτήρα εγκλήματα, στο Χάρλεμ, ο Στρος-Καν λέει ότι πρέπει να τηλεφωνήσει για να ειδοποιήσει ότι δεν θα είναι παρών σε μια συνάντηση την επομένη – αναμενόταν στην Ευρώπη για να συναντηθεί κυρίως με τη Μέρκελ και να συζητήσουν σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας. «Αυτές οι χειροπέδες είναι σφιχτές», προσθέτει ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.
Λίγο αργότερα, στο αστυνομικό τμήμα, ένας αξιωματικός λέει στον Στρος-Καν: «Σε αυτή τη χώρα δικαιούστε δικηγόρο αν θέλετε, αγνοώ αν έχετε κάποιο διπλωματικό καθεστώς». Και εκείνος του απαντά:«Οχι, όχι, όχι, δεν προσπαθώ να χρησιμοποιήσω αυτό, θέλω απλώς να ξέρω αν χρειάζομαι δικηγόρο».
«Εσείς θα το αποφασίσετε» είναι η απάντηση του αστυνομικού. Λίγο αργότερα, ο ντετέκτιβ Στίβεν Λέιν τον ρωτάει αν θέλει να μιλήσει. «Ο δικηγόρος μου μου είπε να μη μιλήσω. Ημουν έτοιμος να το κάνω», απαντά ο Στρος-Καν.

Στις 23:20, στις 14 Μαΐου, δήλωσε ότι δεν πεινάει, αλλά την επομένη το πρωί στις 9:00 ο Στρος-Καν θα ζητήσει αρχικά αυγά και δώδεκα ώρες αργότερα, γύρω στις 21:20, ένα σάντουιτς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.