Επέδωσαν ψήφισμα στη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν χτες δεκάδες εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Κοζάνης και των Συλλόγων Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας.
Οι συνδικαλιστικοί φορείς εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους με την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την 2η ξένη γλώσσα, καθως, όπως υπογραμμίζουν «η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του δικαιώματος επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο αποτελεί σοβαρό πισωγύρισμα για το δημόσιο σχολείο».
Η διευθύντρια της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Έλενα Ζυγούρη απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους στις Βρυξέλλες, γι’ αυτό οι αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή της κ. Σούλιο. Οι εκπρόσωποι της Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας Άννα Ανουλίδου και Αγγελική Δημητράκη αντιστοίχως, μαζί με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Σπύρο Περδικάρη και γενικό γραμματέα Δ. Κούτση, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την απόφαση της κυβέρνησης στον εκπρόσωπο της περιφερειακής Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια του επέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο επισημαίνουν:
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην κατεύθυνση του “νέου σχολείου” του προσαρμοσμένου στις γενικότερες αναδιαρθρώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως: αυτόνομη σχολική μονάδα, διαφοροποιημένο σχολείο, διαφορετικά αναλυτικά προγράμματα κ.τ.λ.
Η απαράδεκτη αυτή απόφαση εκτός από την κατάργηση του δικαιώματος επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας, θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την εκμάθηση της δεύτερης γλώσσας.
Η θέση αυτή της κυβέρνησης ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για απολύσεις στο δημόσιο σχολείο, για μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, για κατάργηση των όποιων οργανικών θέσεων, για μείωση των διορισμών και επομένως αύξηση της ανεργίας, για εκπαιδευτικούς χωρίς δικαιώματα. Αποτελεί, τελικά, επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα.
Προφανώς το σοβαρό αυτό ζήτημα δεν αφορά μόνο τους ξενόγλωσσους συναδέλφους, αλλά όλους τους συναδέλφους, τους γονείς, τους μαθητές, ολόκληρη την κοινωνία..
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης, υπογράμμισε ότι «κεντρικό μας αίτημα η άμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης και η διασφάλιση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών αυτών των ειδικοτήτων, με βασικό γνώρισμα τη μόνιμη και σταθερή εργασία». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στη νέα σχολική χρονιά θα έχουμε πολλά προβλήματα, καθώς οι μαθητές με τις αιτήσεις εκδηλώνουν το ενδιαφέρον για τις τέσσερις ξένες γλώσσες που διδάσκονται στα σχολεία, αλλά δεν υπάρχει οργανική κάλυψη εκπαιδευτικών γι’ αυτά τα μαθήματα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.