Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κοζάνης

Ένα αντίγραφο των ανακριτικών εγγράφων του Ρήγα Βελεστινλή και των συντρόφων του (1797-1798), προσέφερε στον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα ο Κοζανίτης ερευνητής κ. Θεοφάνης Πάμπας, στο πλαίσιο της συνάντησής τους την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2011.
Τα ανακριτικά έργα του εν λόγω τόμου, που ο κ. Πάμπας ανακάλυψε έπειτα από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησε, προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Β΄/Α΄ (1792-1835). Πρόκειται για ένα απόθεμα εγγράφων υπό τον τίτλο «απόρρητα έγγραφα», που βρέθηκαν το 1878 σε έναν διάδρομο του ανακτόρου Hofburg, δίπλα στους ιδιωτικούς χώρους του Φραγκίσκου.
Σε κλειδωμένα ντουλάπια ανακαλύφθηκαν 172 δέσμες, κουτιά, στοίβες και τόμοι. Κατά διαταγή του Αυτοκράτορα έπρεπε αυτά να παραδοθούν στο κρατικό αρχείο και να διαφυλαχθούν εκεί ανέγγιχτα. Κατά το άνοιγμα του προσωπικού αυτού αρχείου κατά το 1919, διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων και πολυάριθμα έγγραφα, που αφορούσαν τους Ιακωβίνους (επαναστάτες).
Ο κ. Πάμπας επεσήμανε ότι «ψάχνοντας να συγκεντρώσω στοιχεία για τους Έλληνες Τέκτονες τη Μοναρχίας, ιδιαίτερα εκείνους του κύκλου του Ρήγα, βρήκα σε ένα κιβώτιο των «απόρρητων εγγράφων» τα έγγραφα του μεγάλου Ούγγρου επαναστάτη Μαρτίνοβιτς και του Ρήγα Βελεστινλή που παρουσιάζονται εδώ.
Μία δεύτερη σειρά των ίδιων ανακριτικών εγγράφων για το Ρήγα Βελεστινλή και τους συντρόφους του από το αρχείο της αστυνομίας που φυλασσόταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, κάηκαν το 1927 κατά τη διάρκεια πολιτικών ταραχών. Η πυρκαγιά του Υπουργείου Δικαιοσύνης οδήγησε στην μεγαλύτερη καταστροφή αρχειακού υλικού που έλαβε ποτέ χώρα στην Αυστρία».
Ο Δήμαρχος Κοζάνης αφού ευχαρίστησε τον Κοζανίτη ερευνητή για τα αντίγραφο των ανακριτικών εγγράφων που του προσέφερε, τόνισε την πολύτιμη συνεισφορά και το έργο του κ. Πάμπα στην έρευνα και την διάσωση των ιστορικών στοιχείων και ντοκουμέντων που αφορούν στην Κοζάνη και την ιστορία της στην Μεσευρώπη, και τον συνεχάρη θερμά για το ερευνητικό του έργο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.