Αντικειμενικά κριτήρια για 800.000 επαγγελματίες

Στις λεπτομέρειες των σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων καταλήγουν οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να συζητηθούν και να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
«Αγκάθι» αποτελεί η μόνιμη εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογουμένων που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από ένα ποσό, καθώς και η νέα φορολογία των ακινήτων με τη μείωση του αφορολογήτου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και την επιβολή ειδικού τέλους που σχεδιάζεται να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Όπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση που θα συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο είναι το όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά να διαμορφωθεί στα 12.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής δεν θα ξεπεράσει το 3%. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι επιβαρύνσεις για εκατομμύρια νοικοκυριά θα είναι περιορισμένες. Αντίθετα, όσοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ θα διαπιστώσουν σημαντική φορολογική επιβάρυνση.

Από την άλλη, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταλήξει στην πρότασή τους για τις αλλαγές στις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν περίπου 3.000.000 φορολογούμενοι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», όλες οι δαπάνες που εκπίπτουν σήμερα από το εισόδημα, θα αφαιρούνται πλέον κατά ένα ποσοστό από το φόρο. Με αυτόν τον τρόπο ψαλιδίζεται σημαντικά η φοροέκπτωση που μπορεί να απολαύσει κάποιος που δηλώνει υψηλά εισοδήματα. Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει να μην καταργήσουν κάποιες από τις γνωστές φοροαπαλλαγές (τουλάχιστον προς το παρόν) αλλά να περιορίσουν το ποσοστό της έκπτωσης του φόρου στο 10% (από 20% που είναι σήμερα) ειδικά για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από ένα ποσό.

Οι φοροαπαλλαγές που σήμερα εκπίπτουν από το εισόδημα και όχι από το φόρο είναι μεταξύ άλλων οι τόκοι στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγηθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2002 και οι ιατρικές δαπάνες. Οι υπόλοιπες δαπάνες όπως είναι τα ασφάλιστρα ζωής, τα ενοίκια πρώτης κατοικίας, οι δικηγορικές δαπάνες, οι τόκοι στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν μετά το 2003, το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν, τα δίδακτρα για ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια , το ποσό διατροφής που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλον κτλ. θα συνεχίσουν να εκπίπτουν από το φόρο αλλά σε ποσοστό χαμηλότερο του 20% αν το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνάει για παράδειγμα τις 50.000 ευρώ.

Ακόμη, θα εφαρμοστούν ειδικά επαγγελματικά κριτήρια όπως είναι τα ενοίκια, ο συντελεστής εμπορικότητας και ο αριθμός των απασχολουμένων για τον καθορισμό των ελάχιστων ακαθάριστων εσόδων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ουσιαστικά επανέρχονται τα αντικειμενικά κριτήρια που είχε θεσπίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Αλ. Παπαδόπουλος το 1994 και καταργήθηκαν αρκετά χρόνια αργότερα για να εφαρμοστεί αποκλειστικά ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος.

Όσον αφορά στην αύξηση των τεκμηρίων διαβίωση, υπάρχουν αρκετές ενστάσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι εκτιμούν ότι μία γενναία αύξηση των δαπανών διαβίωσης θα λειτουργήσει αντίθετα σ’ αυτό που επιδιώκει η κατάργηση του Πόθεν έσχες και το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών, δηλαδή την άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας και την αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων.

Ντίνος Σιωμόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.