Η ΝΔ καταψηφίζει οριστικά το μεσοπρόθεσμα και λέει «όχι» στη συναίνεση, με το βλέμα στις πλατείες

Πανέτοιμη για εκλογές δηλώνει η Νέα Δημοκρατία και στο επιτελείο του προέδρου της κ.Αντ. Σαμαρά μιλάνε για ραγδαίες πολιτικές και ενδεχόμενα απρόβλεπτες εξελίξεις, ειδικά μετά τα όσα συμβαίνουν στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν μεταβάλλει ούτε κατ’ ελάχιστον την πολιτική γραμμή για καταψήφιση του Μεσοπροθέσμου που έχει χαράξει, προβλέπει να αυξάνεται η ένταση στο κοινωνικό πεδίο.
Ο κ. Σαμαράς είχε χθες σύσκεψη περίπου δυο ωρών με στελέχη της Ν.Δ., παρουσία και του αντιπροέδρου του κόμματος κ. Στ. Δήμα, όπου συζητήθηκε η στάση στο Μεσοπρόθεσμο, η οποία θα είναι αρνητική, αλλά και η «γαλάζια» επιχειρηματολογία.
Για τη Ν.Δ., παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί από στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και κοινοτικούς αξιωματούχους, που προέρχονται από το χώρο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, το θέμα της συναίνεσης έχει λήξει. Ο κ. Σαμαράς επιμένει στην καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και στο αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, ευελπιστώντας να κερδίσει μεγάλο τμήμα των πολιτών που διαμαρτύρονται στις πλατείες.

Εκλογές ναι, όχι μομφή

Η κλεψύδρα μετράει αντίστροφα το χρόνο που ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει εκλογές, εκτός εάν ανατραπούν όλα μετά από πρωθυπουργική πρωτοβουλία και τεθεί το θέμα από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς κλίνει προς την πλευρά να ζητήσει εκλογές, αν και υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις για το κατάλληλο χρονικό σημείο.
Η κατάλληλη στιγμή για κορυφαία στελέχη, είναι αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και μια τέτοια κίνηση θεωρείται από πολλούς, ως αναγκαία, ώστε να καταγραφεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται να συμπλέει με την κοινωνική πλειοψηφία.
Ήδη, το κλίμα διαμορφώνεται σιγά-σιγά από σειρά στελεχών της Ν.Δ., η ηγετική ομάδα της οποίας απορρίπτει τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Ο λόγος που δε ζητάμε εκλογές, δεν είναι ούτε επειδή φοβόμαστε, ούτε επειδή δεν θέλουμε. Εμείς θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να ζητήσουμε εκλογές γιατί βλέπουμε κι εμείς την αγωνία της χώρας αυτής. Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση γιατί δε θέλω να βλάψω τη χώρα μου» είπε (Ρ/Σ ΝΕΤ) με έμφαση ο στενός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο κ.Χρ. Λαζαρίδης.

Παράλληλα, ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος με παρεμβάσεις του, δήλωσε ότι ο κομματικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος για μια εκλογική αναμέτρηση. «Για μας οι εκλογές, όποτε και αν προκύψουν είναι μια πρόκληση, στην οποία εμείς μπορούμε να ανταποκριθούμε. Το κύριο ζήτημα το οποίο θέτει αυτή την ώρα η ΝΔ με μετριοπάθεια και υπευθυνότητα είναι η ανάγκη αλλαγής πολιτικής. Εμείς εκβιαστικά διλήμματα δεν θέτουμε».

Βέβαια, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το θέμα των εκλογών και είπε με νόημα: «Να έχετε εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά. Βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση. Όταν έρθει η ώρα θα το δούμε».

«Χρειάζεται ακόμα δουλειά»
Στην ηγετική ομάδα υπάρχει ικανοποίηση από την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue, που δείχνει στην εκτίμηση ψήφου, τη Ν.Δ. να προηγείται τέσσερις μονάδες από το ΠαΣοΚ, αλλά υπάρχει μεταξύ των στελεχών μεγάλη συζήτηση για την απόσταση που πρέπει ακόμα να καλυφθεί για να πείσει πραγματικά το κόμμα τους πολίτες.
«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ακόμα. Το θέμα είναι ότι έχουμε αρχίσει να ακουγόμαστε, αλλά υπάρχει μακρύς δρόμος για να πείσουμε και τους πολίτες που αγανακτούν» λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και τονίζει την ανάγκη να υπάρξει σύντομα και συνολική πρόταση διακυβέρνησης.
Βέβαια στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, θεωρούν ότι αργά, αλλά σταθερά η αντιμνημονιακή γραμμή του προέδρου της Ν.Δ. αποδίδει και ο ίδιος, όπως εκμυστηρεύτηκε προ ημερών σε τακτικό συνομιλητή του, δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις που ασκούνται, αφού το εθνικό -κατ’ αυτόν- καθήκον επιβάλλει να μείνει σταθερός.
Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς το βράδυ της Παρασκευής, μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ανέφερε με νόημα, ότι «οι πολίτες θέλουν να σταθώ όρθιος και να κάνω τις σωστές επιλογές»

Γαλάζιο «non paper με αιχμές κατά Παπανδρέου
Στη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι οι επαναλαμβανόμενες δημόσιες προσκλήσεις του Πρωθυπουργού για συναίνεση είναι πλέον εμφανές ότι στερούνται ειλικρινούς πρόθεσης και απλώς καταδεικνύουν την αγωνιώδη απόπειρα αναζήτησης συνενόχων στον οδυνηρό δρόμο της αποτυχίας.
«Η συναινετική ρητορεία του κ. Παπανδρέου πάσχει διότι προσφέρει μια πρόταση που είναι καθυστερημένη, σε λάθος βάση και εν τέλει εκβιαστική» αναφέρεται σε «γαλάζιο» non paper της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού.

Στο σημείωμα που απευθύνεται σε βουλευτές και στελέχη, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά για το Μεσοπρόθεσμο:

«Η κυβέρνηση κινείται εκβιαστικά, διότι ενώ έχει προκληθεί από τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά να φέρει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με άρθρα ξεχωριστά, ώστε να υπάρξει η επιλογή της ψήφισης όσων θα ωφελήσουν τη χώρα και την οικονομία, επιμένει στη ψήφιση σε ένα άρθρο -ίσως και για να ελέγξει τις αντιδράσεις στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ. Τι συναίνεση όμως μπορεί να δοθεί σε έναν τέτοιο εκβιασμό;».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.