Πενταετής λιτότητα στο φόντο της χρεοκοπίας

Με φόντο την απειλή της χρεοκοπίας της χώρας η κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή του νέου σκληρού προγράμματος λιτότητας, ξεκαθαρίζοντας, αυτή τη φορά, ότι θα έχει διάρκεια ως και το 2015.
Το πρόγραμμα που υπαγορεύθηκε από τη σκληρή πραγματικότητα του τεράστιου δημοσίου χρέους που πλησιάζει τα 364 δισ. ευρώ (160% του ΑΕΠ), αλλά και από την ανεπάρκεια και τις αστοχίες του μνημονίου που ψηφίστηκε πέρυσι, οδηγεί στη συρρίκνωση όλων των εισοδημάτων και στη σημαντική αύξηση της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων. Στα ακίνητα και στις καταθέσεις που έφυγαν στο εξωτερικό θεωρεί η κυβέρνηση ότι βρίσκεται ο κρυμμένος πλούτος από εισοδήματα που απέφυγαν τη φορολογία τις τελευταίες δεκαετίες.

Προς τούτο, παράλληλα με τα σκληρά μέτρα της μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό ως και 8%, των πρόωρων συντάξεων επίσης σε ποσοστό ως 8% και της επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς (για τρίτη συνεχή χρονιά) στα μεγάλα ΙΧ, στις πισίνες και στα σκάφη αναψυχής, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλα τα πρόσωπα (υπουργούς, βουλευτές, πολιτευτές, δημοσίους υπαλλήλους, αστυνομικούς, περιφερειάρχες και δημάρχους), αλλά και τον έλεγχο των καταθέσεων Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, για φορολογικές παραβάσεις.

Είναι και αυτή μια προσπάθεια κατευνασμού των πολιτών που στρέφονται κατά των πολιτικών κατηγορώντας τους για διασπάθιση (τουλάχιστον) του δημοσίου χρήματος.
Η παρέμβαση που επιχειρείται στην οικονομία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός νέου μνημονίου που θα διαδεχθεί το υφιστάμενο όταν οι δανειστές αποφασίσουν να εγκρίνουν την πρόσθετη χρηματοδότηση που χρειάζεται η Ελλάδα για να αποφύγει τη στάση πληρωμών στο εξωτερικό στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

1. Στην άμεση εφαρμογή μέτρων λιτότητας ύψους 28,3 δισ. ευρώ.

2. Στην πώληση σε ιδιώτες όλων των συμμετοχών του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες και ακινήτων του Δημοσίου με στόχο να αντλήσει 50 δισ. ευρώ.

3. Στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της οικονομίας που για την πενταετία προσδιορίζεται σε 97 δισ. ευρώ με δανεισμό από τους εταίρους και το ΔΝΤ. Αν δεν καλυφθεί αυτό το κενό, αναγκαστικά οδηγούμαστε σε στάση πληρωμών.

Οι μεγαλύτερες περικοπές γίνονται στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που προς το παρόν περικόπτονται, αλλά με την πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου από το 2012 θα περιοριστούν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στις δαπάνες κοινωνικής πολιτικής με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή επιδομάτων. Ηδη τα επιδόματα προς τους πολυτέκνους περιορίστηκαν, προκαλώντας τις αντιδράσεις των συλλόγων τους.
Με τα μέτρα αυτά κυβέρνηση και τρόικα προσδοκούν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, θα επανέλθει σε τροχιά πτώσης και θα συγκρατηθεί κάτω από τα 17 δισ. ευρώ (7,4% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2011 και το 2012 θα μειωθεί στα 13,5 δισ. ευρώ (5,9% του ΑΕΠ).

Εφαρμογή των μέτρων με πέντε νομοσχέδια
Με πέντε νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή από την ερχόμενη εβδομάδα ως και το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση και στην εφαρμογή των μέτρων.

1 Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί ο εκτελεστικός νόμος για την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα 2 Τον Ιούλιο θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

3 Τον Αύγουστο θα κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο«σκούπα» για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων. 4 Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την απλοποίηση του ισχύοντος, 5 Οπως ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύντομα θα υπάρξει ένα σχέδιο νόμου για συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.