Παρά τις πολύωρες συνεδριάσεις την περασμένη εβδομάδα, η κατάσταση παραμένει τεταμένη στο ΠαΣοΚ

«Κουβεντιάζαμε 30 ώρες όλη την περασμένη εβδομάδα και πού καταλήξαμε; Να πάρουμε πίσω το αφορολόγητο! Ετσι θα σώσουμε τη χώρα;» έθετε το ερώτημα βουλευτής από αυτούς που όταν μιλούν προκαλούν σεισμικές δονήσεις στην κυβέρνηση. Τέσσερις συνεχείς ημέρες πολύωρων συνεδριάσεων όχι μόνο δεν εκτόνωσαν την ένταση στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης αλλά ενδέχεται να έχουν εκκολάψει και άλλες κινήσεις, όπως η επιστολή των «16», οι οποίες αν εκδηλωθούν θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς. Μολονότι στο επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου φαίνεται ότι επετεύχθη μορατόριουμ, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Η επιστολή των «16» τάραξε τα νερά, έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία της σύγκλησης των οργάνων στη Βουλή και στην κυβέρνηση, αλλά προκάλεσε και θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες σε συνδυασμό με κάποιους άστοχους χειρισμούς δεν επιτρέπουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Την ώρα που στην Ευρώπη εξελίσσονται κρίσιμες διεργασίες για την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου απευθύνει έκκληση για συγκλίσεις και υπερβάσεις στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης συγκρούονται αντίρροπες δυνάμεις. Οι συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας δεν κατέληξαν παρά σε μάλλον προαποφασισμένες βελτιώσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά οι «16» κέρδισαν μια πολιτική μάχη αυξάνοντας ραγδαία τον αριθμό όσων μετάνιωσαν που δεν συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία. Αν υπάρξει και νέα κίνηση επειδή πολλοί βουλευτές εκφράζουν έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στον ΚΤΕ της προηγούμενης εβδομάδας αντί να τους ενημερώσει για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα «μοίρασε 25 σελίδες θεωρία και μάθαμε τα μέτρα από τις εφημερίδες»,θεωρείται βέβαιον ότι θα συγκεντρωθούν πολύ περισσότερες υπογραφές.
Η σύνθεση των «16» δεν δικαιολογεί την υπαγωγή τους σε συγκεκριμένη ομάδα, επειδή όμως υπερτερούσαν τα στελέχη που είχαν στηρίξει τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ορισμένα από τα οποία ζήτησαν εκλογές ( Εκτ. Νασιώκας, Τόνια Αντωνίου, Β. Γερανίδης ), θεωρήθηκε από ορισμένους συνεργάτες του Πρωθυπουργού ότι το «βενιζελικό» μπλοκ ανασυντάσσεται. Το θέμα μάλιστα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμήθηκε ότι ενδεχομένως να εκδηλωθούν κινήσεις με σκοπό τη φθορά της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βενιζέλος έχει αποστασιοποιηθεί από πολλά στελέχη που τον στήριξαν το 2007, όπως και εκείνα από αυτόν. Οσοι υπέγραψαν δεν θεώρησαν αναγκαίο να τον ενημερώσουν για τις προθέσεις τους. Επιπλέον δύο από τους στενούς συνεργάτες του- ο κ. Στ. Αγγελούδης που συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΛΘ και ο κ. Γρ. Φελώνης στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα- έχουν ταχθεί με ένταση κατά των αποκρατικοποιήσεων των συγκεκριμένων οργανισμών παρ΄ ότι το μέλλον τους ήταν προδιαγεγραμμένο. Το ίδιο διάστημα ο υπουργός Αμυνας πιέζει για την ταχύτερη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των αποκρατικοποιήσεων ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου.

Ολα αυτά δείχνουν πανικό, φθορά των συνδετικών αρμών στην ΚΟ, ενώ η αναβίωση παλαιών παθών εκνευρίζει τους βουλευτές, που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και τον προσωπικό ανήφορο. «Φτάνει πια με τη θεωρία του εσωτερικού εχθρού! Το δικό μας κίνητρο ήταν ένα και μόνο:Να αποτρέψουμετην κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου τη Δευτέρα και την ψήφισή του την Τρίτη. Δεν θα ξανασυμβεί ό,τι έγινε με το πρώτο μνημόνιο που πέρασε άρον άρον και δεν ξέραμε τι ψηφίζαμε» επισημαίνει ένας από τους πρωτεργάτες της κίνησης των «16». Μολονότι δεν τέθηκε θέμα καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δύο κρίσιμα ζητήματα αναδύθηκαν από τις μαραθώνιες συνεδριάσεις στη Βουλή, στο κόμμα και εν μέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το πρώτο είναι να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης και να προχωρήσει ο κ. Παπανδρέου στον σχηματισμό μιας ισχυρής και αποφασισμένης ομάδας. Ωστόσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο αποφάσεων, λέγοντας ότι στην προσπάθεια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και πρόσωπα με κύρος και γνώσεις πέραν των κομμάτων και προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση χρειάζεται δομικές αλλαγές.
Το δεύτερο θέμα που τέθηκε με ένταση είναι αυτό της διαχείρισης του χρέους. Στον ΚΤΕ Οικονομικών η κυρία Βάσω Παπανδρέου απηύθυνε στον υπουργό Οικονομικών ένα καθοριστικό ερώτημα. «Υπάρχει χώρα στον κόσμο που να αντέχει να πληρώνει 15% τουΑΕΠ σε χρεολύσια;» επεσήμανε η πρώην υπουργός, ενώ άλλοι βουλευτές ρωτούσαν με αγωνία αν με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους. Στην ίδια συνεδρίαση του ΚΤΕ οι κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Δ. Ρέππας υπαινίχθηκαν ότι, αν πετύχουν τα νέα μέτρα, θα μπορούσε να επιδιωχθεί πολιτική λύση στο ζήτημα του χρέους.
Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν και ενώπιον του κ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, όπου μεταφέρθηκε και η αγωνία των μελών του για τις εκρηκτικές συνθήκες που υπάρχουν στην κοινωνία και για την πίεση που ασκεί το κίνημα των «Αγανακτισμένων» στους βουλευτές και στα μέλη του κόμματος. «Κόβονται οι γέφυρές μας με την κοινωνία. Πού πάμε;» έθεσαν το ερώτημα. Οι απαντήσεις που έλαβαν στις 3.30 το ξημέρωμα της Παρασκευής δεν άμβλυναν τα άγχη τους…

ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ
Γ. Φλωρίδης
«Επείγει απάντηση
στην “πλατεία”»

Ασκεί έντονη κριτική στο οικονομικό επιτελείο και ειδικώς στον κ.Γ. Παπακωνσταντίνου,κατά κύριο λόγο για το «χαμένο εξάμηνο» από τις αρχές του έτους,το οποίο οδήγησε στην επιβολή νέων φορολογικών μέτρων.Παρά ταύτα,εκτιμά ότι το σοβαρότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η«χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος» όπως τονίζει.Κατά την άποψή του η οικονομική κρίση έχει ήδη μετατραπεί σε πολιτική και θέτει ευθέως το ζήτημα:«Το θέμα είναι ποια είναι η ατζέντα σου και πώς θα επανακτήσεις τη νομιμοποίηση συνολικά, δεν είναι μόνο θέμα κυβέρνησης»σημειώνει και προσθέτει ότι «επείγει η εξεύρεση απάντησης για όσα τίθενται στην “πλατεία” και στις μαζικές συγκεντρώσεις των ημερών». Δεν βλέπει πάντως κίνδυνο καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.

Μίμης Ανδρουλάκης
«Δεν μπορείς να αγνοείς
τους βουλευτές»

Κατηγορεί τον ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης για επιδεικτική αλαζονεία και για απόπειρα μετάθεσης ευθυνών μέσω εκβιαστικών διλημμάτων στους βουλευτές του ΠαΣοΚ.«Η ηγεσία έχει την ευθύνη,δεν μπορείς να αγνοείς τις σκέψεις των βουλευτών και να τους πετάς το μπαλάκι των ευθυνών», με τη λογική«ή ψηφίζεις το κάθε τσαπατσούλικο σχέδιο ή φέρεις την ευθύνη για τις εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν στη χρεοκοπία της χώρας»λέει.Τάσσεται ανοιχτά υπέρ του δομικού ανασχηματισμού προκειμένου να μετατραπεί η κυβέρνηση σε σχήμα«ευρείας εμπιστοσύνης». Εκτιμά πάντως ότι οι εκλογές θα προκύψουν εκ των πραγμάτων,αν και τις θεωρεί έναρξη μιας περιπέτειας με άγνωστη κατάληξη.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Π. Κουκουλόπουλος
Θέτει ζήτημα
αποκρατικοποιήσεων

Εν μέσω κριτικής για την αποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου,θέτει ευθέως ζήτημα για τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες και εκτιμά ότι ακόμη και ο ίδιος ο κ.Γ. Παπανδρέου θα δυσκολευτεί πολύ να αποδεχθεί τέτοιου είδους πρακτικές.Ως προς τους κινδύνους καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου,αρνείται ότι ο κίνδυνος θα πρέπει να αναζητηθεί στους «16» που πρόσφατα έστειλαν την επιστολή στον Πρωθυπουργό, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος.«Υπάρχουν περίπου 60 βουλευτές στο ΠαΣοΚ που πιστεύουν ότι ο Παπανδρέου ηγείται μιας οργάνωσης που θα ανατρέψει τον διεθνή καπιταλισμό.Τι θα κάνουν αυτοί αν έξω από τη Βουλή στηθεί μια ανθρώπινη αλυσίδα στο Σύνταγμα;» .

Ν. Σαλαγιάννης
«Αν δεν μπορούμε,
τότε εκλογές»

Μέμφεται τον κ.Γ. Παπακωνσταντίνου επειδή αρνείται να δεχθεί την αποτυχία του,ενώ η ενόχλησή του ήταν έντονη όταν σε παλαιότερη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών τού είπε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν ψηφίστηκε από τον ίδιο, αλλά από τους βουλευτές.Μιλάει για συνολική επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης,θεωρεί ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να απομακρυνθεί,αν και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δήλωσε ότι θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.Πάντως ο συναγερμός στο επιτελείο του κ.Παπανδρέου σήμανε από τις επανειλημμένες αναφορές του στο ενδεχόμενο εκλογών, με τη λογική ότι«αν δεν μπορούμε,να απευθυνθούμε στον λαό». Τις τελευταίες ημέρες ο κ.Σαλαγιάννης συνευρίσκεται σε κεντρικά στέκια με πολλούς από την ομάδα των «16».

ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Οι “16” ζητούν τα αυτονόητα»

Η κυρία Βάσω Παπανδρέου εξακολουθεί να μην εκθέτει δημοσίως,παρά μόνο σε συνεδριάσεις οργάνων,την κριτική της για τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Εκτιμά πάντως ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι αδιέξοδη και θεωρεί ότι όλες οι απόπειρες συμβιβασμού των τελευταίων ημερών έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα και μόνο.Τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε η δήλωσή της προς τον κ.Παπακωνσταντίνου πως«όταν σου έλεγα να πάρεις μέτρα τον Οκτώβριο του 2009, με αντιμετώπισες σαν ούφο».
Δεν κρύβει την απαισιοδοξία της για τις εξελίξεις σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις,ενώ εκφράζει ανησυχία για τη δυνατότητα αποφυγής του μοιραίου (μιας επαχθούς αναδιάρθρωσης του χρέους δηλαδή).Σύμφωνα με πληροφορίες,της προτάθηκε να υπογράψει την επιστολή των «16»,όμως αρνήθηκε και δήλωσε:«Αυτά που ζητούν είναι αυτονόητα».

«Όλα θα γίνουν όταν έλθει η ώρα» λέει το Μαξίμου

Εν όψει των αποφάσεων αυτών, χαρακτηριστική είναι η φρασεολογία συνεργατών και συνομιλητών του κ. Παπανδρέου τις τελευταίες εβδομάδες. Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, η μόνιμη άρνηση για τα ενδεχόμενα αλλαγών στην κυβέρνηση, που εκφραζόταν με τη φράση «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», έχει αντικατασταθεί από μια έμμεση παραδοχή: «Ολα θα γίνουν, όταν έλθει η ώρα». Κατά πολλούς η ώρα αυτή δεν θα αργήσει- αν και ως προς αυτό το θέμα διατυπώνονται διάφορες απόψεις από συνομιλητές του Πρωθυπουργού και μέλη της κυβέρνησης. Η μία θέση, θέλει την αντικατάσταση του οικονομικού επιτελείου εντός των προσεχών ημερών, έτσι ώστε η ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή να ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο σχήμα.

Σχετικές απόψεις εκφράζονται, χωρίς είναι γνωστό πόσο να εισακούονται, καθώς εκκρεμεί η συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εco/Fin, καθώς και η τελική διαμόρφωση του σχεδίου που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Η άλλη άποψη «προβλέπει» αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο και στη δομή της κυβέρνησης εν γένει, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και αφότου θα έχουν διαμορφωθεί κάποια δεδομένα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν πάντως και το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι αλλαγές για την αρχή του φθινοπώρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.