Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όσοι αναρωτιούνται πως θα μπορέσουν αυτό το χειμώνα να ζεστάνουν το σπίτι τους με την τιμή των καυσίμων στα ύψη, όσοι επηρεασμένοι ακόμη και από θεωρίες συνωμοσίας αναρωτιούνται γιατί επιτέλους δεν αντλούμε το ελληνικό πετρέλαιο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ελληνικό καύσιμο –πολύ πιο φθηνό από το πετρέλαιο- που θα μπορούσε να προσφέρει δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, κυρίως στην περιφέρεια, υπάρχει.

Είναι η βιομάζα, «άχρηστη» υλη που σήμερα στην πλειοψηφία της καίγεται στα χωράφια ή μετατρέπει τα δάση σε πυριτιδαποθήκες.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη η ανανεώσιμη αυτή πηγή ενέργειας κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς η Βιομάζα με τη μορφή pellet καίγεται σε ειδικούς λέβητες και σόμπες και προσφέρει ενέργεια, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο. Στις περισσότερες χώρες αυτοί οι λέβητες και οι σόμπες, επιδοτούνται, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου όχι μόνο δεν υπάρχει επιδότηση, αλλά απαγορεύεται η χρήση τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη…
Επιπλέον το πελλετ επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%.

Μια πραγματική πράσινη ενέργεια, που θα μπορούσε να προσφέρει πράσινη ανάπτυξη χωρις εισαγωγικά, να μειώσει τις εισαγωγές, να προστατεύσει το περιβάλλον, να δωσει ώθηση στο διαρκες αίτημα για αποκεντρωση, δεν στηρίζεται από την Πολιτεία.
Το τι ακριβώς συμβαίνει εξηγεί με άρθρο του ο κ. Κ. Νασίκας, οικονομολόγος, μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας

” Παρότι η Βιομάζα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, με ποσοστό άνω του 50%, στην Ελλάδα εξαιτίας των αντικινήτρων και της αδιαφορίας της Πολιτείας βρίσκεται στην τελευταία! Ο λόγος που τα προηγμένα κράτη επέλεξαν τη βιομάζα για κορωνίδα των ΑΠΕ, είναι το γεγονός ότι δημιουργεί αναμφισβήτητα τις περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας σε παραγωγή και εφοδιαστική αλυσίδα. Και φυσικά είναι η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που αποτελεί το πλέον ισχυρό αντίπαλο δέος στο πετρέλαιο.

Τα βασικότερα αντικίνητρα στη χώρα μας για τη βιομάζα είναι:

– Απαγόρευση λέβητα pellets σε Αττική, Σαλαμίνα και Ν. Θεσ/νίκης (τα μοναδικά σημεία στον κόσμο με ολική απαγόρευση ΑΠΕ!!!).

– Υψηλό ΦΠΑ 23% στα Εγχώρια pellets, ενώ για το ανταγωνιστικό εισαγόμενο Φυσικό Αέριο ΦΠΑ 13%!!! (κατά τα άλλα… υποστηρίζουμε τις ΑΠΕ!!!).

– Ανυπαρξία κινήτρων αγοράς λέβητα – σόμπας βιομάζας, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27 (ακόμα και στην Κύπρο που στερείται εργοστασίων παραγωγής pellets και εργοστασίων λεβήτων βιομάζας. Σχετικά κονδύλια ΕΣΠΑ προοριζόμενα για ΑΠΕ & ΕΞΕ στην χώρα μας, εδόθησαν σε αγορά πανάκριβων εισαγόμενων κλιματιστικών !!!).

– Ανυπαρξία ενημέρωσης κοινού και Υπηρεσιών για τους λέβητες βιομάζας. Αποτέλεσμα τούτου είναι να έχουμε συχνά φαινόμενα διώξεων και μη αδειοδοτήσεων  σε εργοστάσια και οικίες που έχουν εγκαταστήσει λέβητες pellets.

– Ανυπαρξία ελέγχων στην αλόγιστη καύση χιλιάδων τόνων αγροτικών υπολειμμάτων. (κλαδοδέματα, στελέχη καλαμποκιού- βαμβακιού κλπ.).

Έτσι σήμερα (υπο)λειτουργούν 5 εργοστάσια παραγωγής pellets στην χώρα, με κύριο ενδιαφέρον την εξαγωγή προς Ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ιταλία. Το συνεχόμενα αυξανόμενο όμως μεταφορικό κόστος και η δυναμική είσοδος πρώην Γιουγκοσλαβικών και Σοβιετικών Δημοκρατιών στον χώρο, δεν δίνουν περιθώρια και ελπίδες για βιωσιμότητα στο μέλλον.
Παράλληλα βρίσκονται σε στάδια ανέγερσης και αποπεράτωσης άλλα 3 εργοστάσια, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον από πολλούς υποψήφιους επενδυτές για αξιοποίηση των ξυλουργικών υπολειμμάτων στην περιοχή τους

Όμως και ο κλάδος των λεβητοποιών βιομάζας ευρίσκεται εν αναμονή άρσης των αντικινήτρων. Η Ελλάδα, με παράδοση στην καύση ελαιοπυρήνα, ήταν από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξε σοβαρή λεβητοποιία στερεών καυσίμων. Ήδη έχουν προσαρμόσει την εστία καύσης και την φιλοσοφία των λεβήτων ελαιοπυρήνα, σε λέβητα pellets. Την περίοδο που εδόθησαν κίνητρα στην Κύπρο ανέπτυξαν σημαντική δραστηριότητα. Ενδεχόμενη ύπαρξη κινήτρων και στην χώρα μας θα επιφέρει ιδιαίτερη ανάπτυξη και στον κλάδο αυτό.

Ο κλάδος στην Ευρώπη και στον κόσμο:
Ο παρακάτω πίνακας αντικατοπτρίζει εύγλωττα την αλματώδη ανάπτυξη.

Στην Αυστρία οι 8 στους 10 νέους λέβητες που τοποθετούνται είναι λέβητες pellets. Η Γερμανία έκλεισε το 2009 με 102.000 λέβητες εν λειτουργία και με περισσότερες από 200.000 σόμπες. Στην Ιταλία που κυριαρχεί η σόμπα pellets, έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια. Στην Ελλάδα των αντικινήτρων έχουν πωληθεί μόνο 800!!!
Η κατανάλωση των 13 εκατ. τόνων pellets στην Ευρώπη, σημαίνει απεξάρτηση από 6,5 εκατ. τόνους πετρέλαιο.
Σημαντική συμμετοχή σε στόχο Κιότο και επί μέρους στόχων 2010 και 2020 για αέρια θερμοκηπίου. Με αξιοποίηση υπολειμμάτων!!! Με εγχώριο καύσιμο από εγχώρια εργατικά χέρια !!!  Ο ορισμός της «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ». Γιατί ΑΝΑΠΤΥΞΗ χωρίς δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας δεν νοείται.

Νίκος Βοσδογάνης

One thought on “Βιομάζα: Το Ελληνικό πετρέλαιο υπάρχει, σε μια αγορά γεμάτη αντικίνητρα – Τα pellets κυριαρχούν παντού εκτός από την Ελλάδα”
  1. Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημα.
    Τι περιμένατε δηλαδή;
    Τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί μας ελέγχονται απο πετρελαιάδες.
    Στην Ευρώπη είναι αλλοιώς.
    Έχετε την εντύπωση ότι ζείτε σε Ευρωπαική χώρα;

    Ενδεικτικό άρθρο- ένα μικρό παράδειγμα του ΓΙΑΤΙ ΠΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.