Το καλοκαίρι έφτασε

Περιμένουμε πως και πως την ώρα για να ετοιμαστούμε για την παραλία. Ωστόσο κάτι μας απασχολεί. Τι θα φάμε και πως θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας δίχως να πάρουμε κιλά. Προσέχοντας αρκετά την διατροφή μας το καλοκαίρι μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό ή με λίγη παραπάνω κίνηση να χάσουμε λίγο ακόμα.
Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι η σωστή ενυδάτωση. Αυξημένη κατανάλωση νερού , φρούτων και χυμών. Η αυξημένη θερμοκρασία, έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αποβολή ιδρώτα, δηλαδή αποβολή ηλεκτρολυτών από το σώμα και την διατάραξη της ισορροπίας υγρών του σώματος που πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Για την ισορροπία των υγρών στο σώμα χρειάζεται μία πρόσληψη νερού πάνω από 1.5 λίτρο την ημέρα.
Ξεκινήστε με πρωινό! Ακόμη κι αν ξυπνάτε αργά απ΄ότι έχετε συνηθίσει. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μερίδα γαλακτοκομικού και μια μερίδα δημητριακών. Μπορείτε να τρώτε επιπλέον με το πρωινό σας και ένα με δύο φρούτα αντίστοιχα.

Όσο αναφορά, τώρα το κυρίως γεύμα της ημέρας, καλό θα ήταν αυτό να είναι ένα την ημέρα, ή το μεσημέρι ή το βράδυ. Αυτό θα περιλαμβάνει σίγουρα, ένα πιάτο σαλάτα εποχής, που μπορεί να συνοδεύεται με ζωικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Άλλοτε με ψάρι ή θαλασσινά, άλλοτε με κρέας ή με κοτόπουλο.
Από τις πρωτεΐνες ο οργανισμός θα πάρει τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση των ιστών και για τη συντήρηση του οργανισμού αντικαθιστώντας γενικά τις φθορές του. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί ότι υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών και αμινοξέων μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, σε απώλειες ασβεστίου, σε βλάβες των νεφρών αλλά και σε παχυσαρκία. Από την άλλη, οι υδατάνθρακες, αποτελούν την βασική «καύσιμη ύλη». Καλό είναι να καταναλώνετε καθημερινά τροφές όπως προϊόντα ολικής αλέσεως όπως ζυμαρικά, δημητριακά, ψωμί, αλλά και φρούτα και λαχανικά.

Ένα κουτάκι ή ένα ποτήρι χυμό, (10-20) λεπτά πριν το γεύμα θα σας βοηθήσει να κάτσετε με ηρεμία στο τραπέζι χωρίς απομακρύνοντας αυτό το δυσάρεστο αίσθημα την άκρατης πείνας .
Να αποφεύγονται τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, όπως είναι τα μαγειρευτά φαγητά, τα κόκκινα κρεατικά και τα τηγανιτά. Και αυτό γιατί ο οργανισμός επιβαρύνεται ιδιαίτερα με τη διαδικασία της πέψης, και εμφανίζονται συμπτώματα δυσπεψίας, υπνηλίας, δυσφορίας, αυξημένης εφίδρωσης μετά το γεύμα.

Ωφέλιμο θα ήταν, να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, καφέ, αναψυκτικών τύπου cola διότι έχουν διουρητική δράση, επιβαρύνουν σε κενές θερμίδες(ζάχαρη) τον οργανισμό και εντείνουν ιδιαίτερα την κατάσταση αφυδάτωσης του.

Είναι λάθος, να χαλαρώσετε. Το αντίθετο μάλιστα ! Βόλει, ρακέτες ακόμη και περπάτημα στη παραλία ενδείκνυται. Ασκήσεις και μέσα στο νερό μπορούμε κάνουμε, ακόμη και να μην ξέρουμε κολύμπι, η συνεχής κίνηση στο νερό είναι ευεργετική ακόμη και στην κυτταρίτιδα. Η κίνηση μέσα στο νερό, μας δυναμώνει , σφίγγει όλο το σώμα και γυμνάζει το στήθος, τη κοιλιά, τα χέρια, τα πόδια.

Προτεινόμενα Σνακ για την παραλία :
• Τοστ με τυρί – γαλοπούλα , χαμηλά σε λιπαρά
• Ένα μικρό μπολ φρέσκα φρούτα κομμένα σαν σε φρουτοσαλάτα
• Παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη
• Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με προσθήκη κάποιου μικρού εποχιακού φρούτου
• Μια μέτρια ποσότητα ανάλατων ωμών ξηρών καρπών
• Μια μπάρα και ένα φρέσκο φρούτο / ή ένα κουτάκι χυμό
• 1 μικρό παγωτό χαμηλό σε θερμίδες ή μια γρανίτα

Τις παραπάνω εναλλακτικές προτάσεις μας μπορείτε να τις απολαύσετε δίχως ενοχές και να ταυτόχρονα διατηρώντας τη σιλουέτα σας. Καλό είναι να τις προσλαμβάνετε, δυο με τρεις ώρες μετά τα κύριο γεύμα σας, σε συνδυασμό πάντα με κάποιο φρούτο ή φυσικό χυμό.
Κάποια από τα παραπάνω τρόφιμα είναι φτωχά σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, ενώ ,μερικά περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, ή ακόμη και σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη (γάλα, γιαούρτι,)έχουν στόχο την ισορροπία στον έλεγχο της πείνας, αλλά και την καλή λειτουργία του βασικού μεταβολισμού μας.

Όσον αφορά τις νυχτερινές εξορμήσεις σας, πρέπει να ξεκινάνε με περπάτημα και να συνοδεύονται λίγο αργότερα με χορό. Σε ό,τι έχει να κάνει με το ποτό, καλό είναι να επιλέξετε καθαρό αλκοόλ και όχι κάποιο «γλυκό» ποτό, που θα περιέχει ζάχαρη, ή θα γίνει προσθήκη κάποιου αναψυκτικού τύπου cola. Ιδανική λύση είναι το κρασί και η μπύρα. Αρκεί να είναι και με μέτρο στην κατανάλωσή του.
Να θυμάστε κάτι ακόμα, ό,τι και στις διακοπές μπορούμε να ¨ξεφύγουμε¨ και λίγο, αλλά πάντα με μέτρο!.
Καλές & Ξεκούραστες Διακοπές ! ! !

Επιμέλεια: Τίνα Αντωνίου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.