Ανακοίνωση του “Δημόκριτου”

Αυτό επισημαίνει  σε ανακοίνωση του ο σύλλογος Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ξάνθης έστειλε στον «Δημόκριτο» δείγματα άγριων μανιταριών που είχαν συλλεχθεί από την ορεινή περιοχή της Ροδόπης…
Καθαρά από ραδιενέργεια είναι τα μανιτάρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ, «Δημόκριτος».

Aνησυχία είχε προκαλέσει ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με την οποία, οι Βρετανικές αρχές είχαν εντοπίσει και αποσύρει από την αγορά ραδιενεργά μανιτάρια προέλευσης Βουλγαρίας. Τα μανιτάρια ήταν μολυσμένα με ραδιενεργό Καίσιο 137 (137 Cs) (αναφέρονταν επίπεδα ραδιενέργειας 4.950 μπεκερέλ/κιλό) και είχαν σταλεί στη Βρετανία από τη βουλγαρική πόλη Παζαρτζίκ, 100 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, στις 8 Ιουνίου ο σύλλογος Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έλαβε έγγραφη αναφορά/πιστοποιητικό του «Δημόκριτου» σύμφωνα με την οποία η διεξαχθείσα μέτρηση ραδιενέργειας (137 Cs & 134 Cs) των αποσταλθέντων δειγμάτων άγριων μανιταριών έδειξε ότι τα μανιτάρια είναι καθαρά από ραδιενέργεια και επομένως κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για όσους συλλέγουν και καταναλώνουν βρώσιμα άγρια μανιτάρια στην περιοχή , με την αυστηρή πάντως προϋπόθεση ότι οι συλλέκτες διαθέτουν επαρκή γνώση και εμπειρία ώστε να μπορούν να ξεχωρίζουν πέρα από κάθε αμφιβολία ποια από αυτά είναι φαγώσιμα και ποια δηλητηριώδη.

Οι μετρήσεις έδειξαν συγκέντρωση 137 Cs από 0,05 Bq/kgr έως 10 Bq/kgr και συγκέντρωση 134 Cs 0,01 Bq/kgr, με επιτρεπτό όριο τα 350 Bq/kgr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.