ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Θετικό είναι το οικονομικό υπόλοιπο που παρέδωσαν οι τέσσερις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στην αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε στο περιφερειακό συμβούλιο ο Γιώργος Δακής. Γι’ αυτό άλλωστε ο περιφερειάρχης ζήτησε την έγκριση της Απογραφής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και την έγκριση των απολογισμών των πρώην Ν.Α. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, από όλες τις πτέρυγες του Π.Σ. Όμως ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης κατέθεσε σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις, έκανε λόγο για «κρυφά χρέη», καταψηφίζοντας εν τέλει τον απολογισμό η μείζων αντιπολίτευση. Καταψήφισαν επίσης και οι άλλες πτέρυγες της αντιπολίτευσης – πλην του κ. Κύρινα – οπότε ο απολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Το πλεόνασμα που αφήνουν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οι 4 πρώην Ν.Α. ανέρχεται συνολικά σε 15-16 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο περιφερειάρχης και ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής. Αυτό το οικονομικό αποτέλεσμα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, χαρακτηρίστηκε «θετικό γεγονός» από τον Γ. Δακή, άποψη που δεν συμμερίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, γι’ αυτό και ακολούθησε μία έντονη αντιπαράθεση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Πολύ πιο έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του Παύλου Αλτίνη και του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Αντωνιάδη, καθώς ο πρώτος έκανε λόγο για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στην πρώην νομαρχία Φλώρινας, όπου ο Γ. Αντωνιάδης ήταν τότε αντινομάρχης.
«Δεν υπάρχουν ούτε κρυφά χρέη, ούτε υφίσταται αδυναμία κάλυψης χρεών», υπογράμμισε ο Γ. Δακής, απαντώντας στις αιτιάσεις του Γ. Παπαϊορδανίδη. Είπε ότι «τα οικονομικά δεδομένα των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι πλεονασματικά, ενώ ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο και μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, γι’ αυτό εισηγούμαι την έγκριση της απογραφής, όπως αποτυπώνεται σε αυτό το στάδιο, μέχρι τις 31/12/2010». Ο περιφερειάρχης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ένα νέο ξεκίνημα χωρίς να βαρύνεται με χρέη», γι’ αυτό «συνεχάρη» και ευχαρίστησε τους πρώην νομάρχες, που «παρέδωσαν ταμείο πλεονασματικό. Αυτό δεν το λέω για λόγους σκοπιμότητας, το λέω για λόγους ουσίας, γιατί ο νέος θεσμός, μέσα σ’ αυτές τις δυσχέρειες, ξεκινάει χωρίς να βαρύνεται με χρέη». Ο περιφερειάρχης και πρώην νομάρχης Κοζάνης, ακόμη σημείωσε: «Περήφανοι για το έργο μας, δράσαμε με διαφάνεια, με γνώση, με αποτελεσματικότητα και απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα». Κατηγόρησε την μείζονα αντιπολίτευση και τον επικεφαλής της «για έλλειμμα πολιτικής γενναιοψυχίας, να επιβραβεύσετε χρηστή και πλεονασματική λειτουργία σε εποχή παρατεταμένων και γενικευμένων οικονομικών ελλειμμάτων τόσο σε γενικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο».
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι για τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η πρώην νομαρχία Κοζάνης κυρίως, αλλά και αυτή της Φλώρινας, για περιβαλλοντικά επεισόδια, αυτά τα ποσά, ύψους περίπου 700.000 ευρώ, ουδέποτε εκταμιεύτηκαν. Όπως αποκάλυψε ο Γ. Δακής, αν και θέσαμε επανειλημμένως το θέμα, το θέσαμε και στην νυν υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά «ουδέποτε εκταμιεύτηκαν τα χρήματα αυτά». Με άλλα λόγια, επί της ουσίας πρόκειται για «πρόστιμα του αέρα».
Μετά την συνεδρίαση του Π.Σ. η παράταξη του Γ. Παπαϊορδανίδη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Αναπάντητα έμειναν εχθές τα ερωτήματα του επικεφαλούς της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γιάννη Παπαϊορδανίδη και των περιφερειακών συμβούλων της παράταξής μας, από τον κύριο Περιφερειάρχη.
Ζητήθηκε δε από τον κύριο Δακή να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Αντ’ αυτού, ο κύριος Περιφερειάρχης επέλεξε τον δρόμο της σιωπής. Σιωπή, που έγινε ακόμα εκκωφαντικότερη, από τις «απαντήσεις» του.
Οι απαντήσεις που ποτέ δεν πήραμε:
1. Στο ερώτημα των συνολικών υποχρεώσεων που κληροδοτήθηκαν στην Περιφερειακή Αρχή, από τις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις·
2. Στο ερώτημα για το αν ελήφθησαν υπόψη αντικειμενικά κριτήρια (ακροαματικότητα, τιράζ, τηλεθέαση) για την κατανομή των δαπανών δημοσιεύσεων και δημοσίων σχέσεων στα Μ.Μ.Ε. ηλεκτρονικά και έντυπα·
3. Στο ερώτημα για την αναγκαιότητα διάθεσης σχεδόν 600 ευρώ ημερησίως για έξοδα κυλικείου, από την πρώην Ν.Α. Κοζάνης·
4. Στο ερώτημα για την σκοπιμότητα τοποθέτησης τηλεοπτικών – ραδιοφωνικών αναμεταδοτών.
Και βέβαια στο πάγιο αίτημά μας, όπως και προεκλογικά είχαμε υποσχεθεί, για ανάρτηση όλων των στοιχείων του απολογισμού, στο διαδίκτυο.

ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.