Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ -ΑΥΤΟΔΙΑΨΕΥΔΟΜΕΝΟΣ- ΜΕ ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ 28 ΔΙΣ

Κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης από εισοδήματα 6.000 ευρώ και για πολλά (άγνωστο πόσα) χρόνια προέκρινε το οικονομικό επιτελείο, το οποίο επιλέγει και πάλι την εύκολη λύση των έκτακτων εισφορών, της αύξησης ή της επιβολής νέων φόρων, καθώς και της μείωσης των αποδοχών. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες γράφονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα, πλέον, των 28 δισ. ευρώ, που εισηγείται στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και αμέσως μετά αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Τα εξειδικευμένα μέτρα θα έρθουν εντός των προσεχών εβδομάδων με ειδικά νομοσχέδια.

Η κυβέρνηση, μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και παρά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών (ΚΤΕ Οικονομίας προχθές) αλλά και ορισμένων υπουργών (άτυπο υπουργικό της προηγούμενης Δευτέρας) φαίνεται να προχωράει στην πιο σκληρή οικονομική πολιτική, την οποία θα εφαρμόσει άμεσα, δεδομένου ότι πρέπει να αντλήσει 6,4 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Το μεγαλύτερο τμήμα των μέτρων (δισέλιδο σημείωμα), που εισηγούνται στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, σχετίζεται με τον πεντασέλιδο πίνακα που συζητήθηκε στο άτυπο υπουργικό και το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Ελευθεροτυπία».

Οι «ζυμώσεις» της τελευταίας εβδομάδας φαίνεται να καταλήγουν σε:

1 Επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης, με τη μορφή «κεφαλικού φόρου», σε όλα τα εισοδήματα από 6.000 ευρώ, που θα κλιμακώνεται (ξεκινώντας ίσως από 3%) ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Αγνωστο το πόσα χρόνια θα επιβληθεί, αλλά σίγουρα δεν είναι για έναν μόνο χρόνο, ενώ εξετάζεται να εισπράττεται μέσω της παρακράτησης φόρου εισοδήματος. Το μέτρο αυτό, όπως φαίνεται και από τον πίνακα του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ήταν η εναλλακτική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και όχι άλλων υπουργών, ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, το οποίο λειτούργησε ως «καρότο» για να αποδεχθούν τελικώς την εισφορά υπουργοί και βουλευτές.

Εν τούτοις το μέτρο αυτό είναι οριζόντιο (παρά τις αντίθετες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών), πλήττει την πλειονότητα των πολιτών, αφού ακόμα και οι έχοντες πενιχρά εισοδήματα καλούνται να πληρώσουν την εισφορά. Αν ξεκινήσει από 3%, ο έχων εισόδημα 8.000 ευρώ θα πληρώνει 240 ευρώ το χρόνο!

Περισσότερες αποδείξεις

2 Διερευνούν και αυστηροποίηση του συστήματος των αποδείξεων (ίσως το 30% του εισοδήματος για κάλυψη του αφορολογήτου), καθώς και τεκμήρια διαβίωσης κατά επαγγελματικές ομάδες.

3 Μειώνει το αφορολόγητο όριο στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ίσως στα 200.000 ευρώ βάσει τελευταίων πληροφοριών, από 100.000 ευρώ αρχικού σχεδιασμού και 400.000 που είναι σήμερα, ενώ παγώνει τις αντικειμενικές αξίες. Η εισήγηση αφορά και την αύξηση του φόρου μεταβίβασης και τη διετή αναστολή τού «πόθεν έσχες» για όλες τις κατοικίες.

4 Επιβάλλει έκτακτες ή ειδικές εισφορές σε συντάξεις, υπέρ ανέργων από μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες σκαφών, αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, πισινών.

5 Η εγκατάλειψη του σχεδίου εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης κέρδιζε έδαφος χθες τη νύχτα, αλλά η επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θεωρείται δεδομένη.

6 Υπό συζήτηση ήταν η μη επιβολή ΕΦΚ σε αναψυκτικά και νερό, καθώς το αρχικό σχέδιο προέβλεπε φόρο «φωτιά» μέχρι και 25 λεπτά ανά λίτρο.

+10% τα τέλη κυκλοφορίας

7 Ακριβαίνουν τα φτηνά τσιγάρα από 2,40 έως 3 ευρώ, αυξάνουν κατά μέσο όρο 10% τα τέλη κυκλοφορίας.

8 Μπορεί να το αφήνουν για αργότερα το ενιαίο μισθολόγιο (ξεχωριστό νομοσχέδιο), αλλά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για κατάργηση επιδομάτων (πίνακας στο άτυπο υπουργικό της Δευτέρας), ενώ έρχονται κόψιμο ή περιορισμός κοινωνικών επιδομάτων, μείωση 10% στο εφάπαξ δημοσίου.

Τέλος… καπνίσματος

9 Μεταξύ των προτάσεων φιγουράρουν η αύξηση κατά 25% στις τιμές των εισιτηρίων από το 2013, το τέλος καπνίσματος σε 4.000 κέντρα διασκέδασης και καζίνα, η κατάργηση-συγχώνευση νοσοκομείων.

10 Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει, μεταξύ άλλων, μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές, εξίσωση μισθών και εργασιακού καθεστώτος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μετάθεση της μείωσης των φόρων για αργότερα, όταν θα αρχίσει να αποδίδει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, κατάργηση ή συγχώνευση φορέων και οργανισμών, μείωση 50% των επιχορηγήσεων.

ΕΛΕΝΗ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.