Η ακριβότερη σαμπάνια του κόσμου

Ένα μπουκάλι σαμπάνιας Veuve Cliquot 200 ετών πουλήθηκε σήμερα στην τιμή ρεκόρ των 30.000 ευρώ, σε δημοπρασία στο αρχιπέλαγος του Άαλαντ. Το μπουκάλι σαμπάνιας αποτελεί μέρος ενός φορτίου που βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε ένα ναυάγιο στο βυθό της Βαλτικής.
Μέχρι σήμερα, το μπουκάλι της σαμπάνιας, που είχε φτάσει στην υψηλότερη τιμή σε μια δημοπρασία ήταν ένα Dom Perignon ροζέ του 1959 που είχε πουληθεί 27.600 ευρώ το 2008.
Ένα μπουκάλι σαμπάνιας Juglar–ένας οίκος της Σαλόν που δεν υπάρχει πια–που ανασύρθηκε από το ίδιο ναυάγιο πουλήθηκε στην τιμή των 24.000 ευρώ.
“Ο αγοραστής είναι από την Ασία και αγόρασε δύο μπουκάλια”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαμάνθα Κομπόνο, εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Acker Merrall & Condit ο οποίος ειδικεύεται στα κρασιά.
Η τιμή εκκίνησης για κάθε ένα από αυτά τα μπουκάλια είχε καθοριστεί σε 10.000 ευρώ.
Τον Νοέμβριο του 2010, σε μια γευστική δοκιμή για τον Τύπο της σαμπάνιας αυτής που βρέθηκε στον πυθμένα της Βαλτικής, ο οινολόγος Ρίτσαρντ Γιούχλιν είχε εκτιμήσει ότι η αξία τους θα μπορούσε να φθάσει τα 100.000 ευρώ το κάθε μπουκάλι σε δημοπρασία.
Και τα δύο μπουκάλια που πουλήθηκαν σήμερα ήταν μέρος ενός φορτίου που βρέθηκε τον Ιούλιο του 2010 στο ναυάγιο μιας σκούνας που είχε βυθιστεί μεταξύ 1825 και 1830 κοντά στο αυτόνομο φινλανδικό αρχιπέλαγος του Άαλαντ.
Η τοπική κυβέρνηση των νήσων Άαλαντ δήλωσε ότι τα έσοδα από τη δημοπρασία αυτή θα διατεθούν στις οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος στη Βαλτική, προώθησης της θαλάσσιας αρχαιολογίας και της ιστορίας της ναυτιλίας.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.