Αγανάκτηση παντού

Η οργή των πολιτών ξεχειλίζει, η κυβέρνηση κλυδωνίζεται, το πολιτικό σύστημα όλο και περισσότερο απαξιώνεται, στο οικονομικό αδιέξοδο δεν φαίνεται φως και στην Ε.Ε., παράλληλα με τις αποφάσεις για νέο δάνειο, πληθαίνουν οι φωνές εναντίον της Ελλάδας. Αγανακτισμένοι πολίτες με το πολιτικό σύστημα και την οικονομική κατάσταση, έξω από κόμματα και οργανώσεις συνεχίζουν να κατεβαίνουν καθημερινά στις πλατείες. Το ίδιο θα συμβεί σήμερα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές πόλεις της υπόλοιπης Ευρώπης, ενώ ήδη, εκτός των κινητοποιήσεων οργανώσεων και συνδικάτων, προαναγγέλλεται νέα μεγάλη συγκέντρωση των αγανακτισμένων πολιτών τη μέρα που θα ψηφίζεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Τα φαινόμενα βίας εναντίον πολιτικών είναι πλέον σχεδόν καθημερινά, σε σημείο που οι υπουργοί και τα προβεβλημένα στελέχη της αντιπολίτευσης να μετρούν πια τις δημόσιες παρουσίες τους.
Πιεζόμενοι από τους ψηφοφόρους τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αγανακτούν με τη σειρά τους με τη συμπεριφορά συγκεκριμένων υπουργών και προσπαθώντας να διαφοροποιηθούν από την πολιτική του κόμματός τους αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ενώ εκφράζονται φόβοι (παρ’ ότι δεν δείχνουν διάθεση να φτάσουν στα άκρα) μήπως κάποιος ή κάποιοι τελικά δεν ψηφίσουν υπέρ των μέτρων στη Βουλή.

Υπουργοί, βλέποντας ασυνεννοησία, λάθος επιλογές και την προνομιακή μεταχείριση κάποιων συναδέλφων τους, αγανακτούν με τον τρόπο που διοικεί ο πρωθυπουργός.
Πολλοί εταίροι μας στην Ε.Ε., όχι μόνο Γερμανοί, Ολλανδοί και Φιλανδοί αλλά και Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ιρλανδοί, αγανακτούν, οι μεν πρώτοι επειδή καλούνται να δώσουν κι άλλο δάνειο, με την κοινή γνώμη των χωρών τους να αντιδρά, οι δε δεύτεροι επειδή θεωρούν ότι το ελληνικό πρόβλημα τραβά κι εκείνους «στον γκρεμό». Στις διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. η Ελλάδα είναι απομονωμένη και το νέο δάνειο που θα αποφασιστεί στην τελική του μορφή στις 24 Ιουνίου και θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους, θα δίνει μεν ανάσα, όχι όμως αποφασιστική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους.

Σ’ αυτό το κλίμα η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει τα νέα δύσκολα μέτρα τις επόμενες μέρες, που περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων, εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις και νέες περικοπές.
Ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να καταφέρει ώστε στην κυβέρνηση να σταματήσουν τα πρόσφατα «φάλτσα», οι βουλευτές να πεισθούν να πουν το «ναι» και οι κινητοποιήσεις των πολιτών να μην πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ακόμη κι αν όλα τα παραπάνω γίνουν, είναι αμφίβολο πλέον πόσο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει.

Δημήτρης Τσιόρδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.