Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΕΒΕ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νομού Κοζάνης, καθώς σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων του Ν. Κοζάνης βρίσκεται σε επίπεδο «φθοράς και αφθαρσίας».
Τα τρομακτικά αυτά στοιχεία παρουσίασε ο ειδικός επιστήμονας σε θέματα χρηματοοικονομικής διοίκησης και επενδύσεων, διευθυντής της εταιρείας χρηματοοικονομικών FBS, Διδάκτωρ του ΑΠΘ, Δημήτρης Καμπούρης, μιλώντας την Τετάρτη στην ημερίδα που διοργάνωσαν το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο και η Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Το management και η πρακτική αντιμετώπιση από πλευράς επιχειρήσεων».
Συγκεκριμένα, ο κ. Καμπούρης παρουσιάζοντας έρευνα που διενήργησε στο Ν. Κοζάνης για το πώς βρήκε η κρίση τις επιχειρήσεις (με μελέτη των οικονομικών στοιχείων της τριετίας 2009-2011), ανέφερε ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι υπάρχει «σημαντική επιδείνωση του πιστωτικού κινδύνου των επιχειρήσεων της Κοζάνης», καθώς σχεδόν οι μισές (40% έως 50%) αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, «βρίσκονται σε επίπεδο φθοράς και αφθαρσίας».
Η έρευνα διενεργήθηκε σε 160 επιχειρήσεις του Ν. Κοζάνης και αξιολογήθηκαν τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίες προέρχονται από όλους τους τομείς, του εμπορίου, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, διαπιστώθηκε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι στις εμπορικές επιχειρήσεις, αφού εκεί ο κίνδυνος φθάνει στο 60%. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτό που μετράται στις έρευνες είναι η τάση «και η τάση δείχνει μια έντονη επιδείνωση των μεγεθών», κι αυτό με βάση τα στοιχεία του ’09, ’10 και ’11, καθώς η τάση δείχνει ότι «το 2012 θα είναι χειρότερα τα πράγματα».
Η κρίση που διανύει η χώρα μας δεν είναι μόνο δημοσιονομική και κρίση χρέους, είναι και κρίση του ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματική και ταυτόχρονα είναι θεσμική κρίση, είπε ο εισηγητής και επισήμανε ότι η κρίση που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος και δη ο εμπορικός είναι κυρίως κρίση ρευστότητας.
Ο κ. Καμπούρης συνέστησε στους επιχειρηματίες, και ιδιαίτερα στον εμπορικό κόσμο του νομού μας, αφού αυτός είναι που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα βιωσιμότητας, να αντιμετωπίσουν την κρίση στην επιχείρησή τους, λέγοντας συγκεκριμένα ότι κάθε επιχειρηματίας πρέπει να προχωρήσει κατ’ αρχήν σε διάγνωση της κρίσης: να διαπιστώσει δηλαδή τι είδους κρίση αντιμετωπίζει η επιχείρησή του, πως βρήκε η κρίση την επιχείρησή του- γιατί κάποιες επιχειρήσεις βρισκόταν ήδη σε κρίση- και ποια είναι η αιτία της κρίσης, ώστε να μπορέσει μεθοδικά και αποτελεσματικά να προχωρήσει στην θεραπεία της κρίσης. Σημείωσε ότι η θεραπεία του προβλήματος δεν μπορεί να είναι μόνο τα μέτρα που λαμβάνονται συνήθως, η περικοπή δηλαδή του προσωπικού και η περικοπή των εξόδων της επιχείρησης, αλλά μια σειρά μέτρων «μέχρι ο επιχειρηματίας να βρει το βιώσιμο και διατηρήσιμο μέγεθος. Ένα μέγεθος που θα επιτρέψει στον επιχειρηματία να έχει μια παρουσία μεσοπρόθεσμη στα επόμενα δύο χρόνια, γιατί όσοι επιβιώσουν αυτό τον χρονικό ορίζοντα αυτοί είναι που θα παίξουν ηγετικό ρόλο στα επόμενα χρόνια. Αρκεί να δουν προηγουμένως τις αδυναμίες τους αλλά και τις αδυναμίες που έχουν για να μπορέσουν να τις αντιμετωπίσουν».
Ανέφερε επίσης ότι βασικός σκοπός του «management της κρίσης» είναι να βγάλει την επιχείρηση από την κρίση και να την καταστήσει μακροχρόνια βιώσιμη, με μέτρα και πολιτικές που στοχεύουν στα πεδία: της διοίκησης, της οργάνωσης, της λειτουργίας και της χρηματοδότησης.
Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για την επιχειρηματικότητα λόγω της κρίσης, αλλά και στην ανάγκη να μπορέσουν να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους και το προσωπικό που απασχολούν, αναφέρθηκαν στον χαιρετισμό τους ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χρήστος Σάββας και ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Παναγιώτης Αποστολίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τις συμβουλές του καταξιωμένου εισηγητή κ. Καμπούρη θα μπορέσουν να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες της περιοχής μας για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.