H ΚΑΛΛΙΣΤΩ συνάντησε την..Οινόη

Με επιτυχία ξεκίνησε η επιχείρηση ραδιοσήμανσης αρκούδων στο νομό Καστοριάς από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, αφού δύο θηλυκές αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν ήδη και μάλιστα με διαφορά λίγων ωρών η μία από την άλλη.
Το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαΐου, χτύπησε ο πρώτος συναγερμός. Μία ενήλικη θηλυκή αρκούδα ήταν η πρώτη που πιάστηκε σε μία από τις ειδικές παγίδες από μέλι που έχει στήσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ στην ευρύτερη περιοχή του Πολυάνεμου. Αφού το ζώο αναισθητοποιήθηκε από την κτηνίατρο της ομάδας, τοποθετήθηκε σε αυτό δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης του ζώου, στέλνοντας SMS μέσω Internet, σχεδόν κάθε μία ώρα. Η αρκούδα, ηλικίας 6-7 ετών και βάρους 91 κιλών, ονομάστηκε Οινόη.

Πριν καλά-καλά ξημερώσει, πιάστηκε και η δεύτερη αρκούδα στην περιοχή του Χιλιόδεντρου. Η Σαβίνα, όπως ονομάστηκε από την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, ήταν λίγο πιο μεγαλόσωμο ζώο, περίπου 10 ετών και βάρους 97 κιλών. Και η δεύτερη αρκούδα ραδιοσημάνθηκε με επιτυχία και τώρα και οι δύο αρκούδες με το ραδιοκολάρο στο λαιμό, επιτρέπουν στους ερευνητές να τις παρακολουθούν συστηματικά και να μελετούν τις μετακινήσεις τους, τη συμπεριφορά τους και τις συνήθειές τους, μέχρι το κολάρο να πέσει από το λαιμό τους με τηλεχειρισμό μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους.

Τα δεδομένα από τη δορυφορική τηλεμετρία θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του κοινοτικού έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών», το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με την Καλλιστώ και την Αναπτυξιακή Καστοριάς. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του έργου αυτού είναι ο περιορισμός του φαινομένου των τροχαίων ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς και φυσικά η αύξηση της οδηγικής ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αποτελέσματα της τηλεμετρίας θα χρησιμοποιηθούν στην αξιολόγηση και χαρτογράφηση των τομέων υψηλού κινδύνου θνησιμότητας αρκούδας από τροχαία στο οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς και στη συνέχεια στην εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και αποτρεπτικών μέτρων σύγχρονης τεχνολογίας.
Υπενθυμίζουμε πως ο κάθετος άξονας Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο πέρασμα για τις αρκούδες, αφού τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 10 ζώα σε ισάριθμα τροχαία ατυχήματα .
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο σχεδιάζεται η ολοκλήρωση κατασκευής του κάθετου άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής με την κατασκευή του τελικού τμήματος Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή, μήκους 15 χλμ.

Στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA, η Καλλιστώ μετά από παρέμβαση και αυτοψία στην περιοχή κατασκευής του δρόμου, κατέθεσε συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις σε σχέση με την διαπερατότητα του δρόμου και την πανίδα στην προτεινόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του σχεδιαζόμενου αυτοκινητόδρομου.
Πολύ πρόσφατα υπογράφηκε η ΚΥΑ έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, στην οποία και ενσωματώθηκε το σύνολο των προτάσεων της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.
Μάλιστα στην ΚΥΑ αναφέρεται συγκεκριμένα πως θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το έργο LIFE, ώστε να κατασκευαστούν τα κατάλληλα τεχνικά περάσματα και να μην μετατραπεί και αυτός ο δρόμος σε ακόμα ένα θανατηφόρο εμπόδιο για τις αρκούδες. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και αποτελεί ήδη την πρώτη σημαντική επιτυχία του έργου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.