Ερευνητές προειδοποιούν για παχυσαρκία, καρδιακά και νευρολογικά προβλήματα

Τα αθλητικά ποτά όχι μόνο δεν ωφελούν παιδιά και εφήβους αλλά ενδέχεται να συμβάλουν και στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν τους γονείς να περιορίσουν την κατανάλωση των συγκεκριμένων αναψυκτικών. Ενώ οι ενήλικες που επιδίδονται σε αθλήματα με έντονη φυσική δραστηριότητα βοηθούνται τους υδατάνθρακες και τους ηλεκτρολύτες που περιέχουν αυτά τα ποτά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα παιδιά, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να προτιμούν το νερό για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού τους.
«Για τα περισσότερα παιδιά που αθλούνται τακτικά, το σκέτο νερό είναι η καλύτερη επιλογή» είπε η Χόλι Μπέντζαμιν, μία εκ των επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pediatrics, και προσέθεσε: «Τα αθλητικά ποτά περιέχουν επιπλέον θερμίδες που τα παιδιά δεν χρειάζονται».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η παχυσαρκία μεταξύ παιδιών και εφήβων από 2 έως 19 ετών άγγιξε το 17% την περίοδο 2007 – 2008, από 5% που ήταν την περίοδο 1971 – 1974, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων για τον Έλεγχο των Ασθενειών και για την Πρόληψη στην Ατλάντα. Η έρευνα επικεντρώνει και στα ενεργειακά ποτά, τα οποία περιέχουν καφεΐνη και άλλα διεγερτικά, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά νευρολογικά και καρδιαγγειακά προβλήματα σε παιδιά και εφήβους.

Σύμφωνα με προγενέστερα στοιχεία, το 28% των εφήβων ηλικίας 12 – 14 χρόνων καταναλώνει σε τακτική βάση ενεργειακά ποτά. Οι συγγραφείς της μελέτης συμβουλεύουν τους παιδιάτρους και τους γονείς να ενημερώνουν τα παιδιά για τις διαφορές μεταξύ των αθλητικών και των ενεργειακών ποτών αλλά και για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να κρύβουν αυτά για την υγεία τους.
«Ορισμένα παιδιά προτιμούν τα ενεργειακά ποτά, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, απλά και μόνο για να ενυδατώσουν τον οργανισμό τους μετά την άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και άλλων διεγερτικών, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα» σχολίασε η παιδίατρος Μάρσι Μπεθ Σνάιντερ, που συμμετείχε στην έρευνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.