Άλλη μια αρσενική αρκούδα σκοτώθηκε πριν λίγες μέρες

Μια αρσενική αρκούδα που άκουγε στο όνομα Θανάσης, σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, στη 1.30 τα ξημερώματα, στην περιοχή Ρέμα Γκιώλη, στο Κωσταράζι Καστοριάς. Στα τελευταία δυόμιση χρόνια στην Εγνατία οδό, έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δεκαέξι αρκούδες, ενώ
είναι το τέταρτο θανατηφόρο στο προαναφερόμενο σημείο, με θύμα τον άτυχο Θανάση, ηλικίας 8-10 ετών και βάρους 160 κιλών. Όπως έγινε γνωστό από τον Αρκτούρο, ο οποίος παρακολουθούσε το ζώο με δορυφορικό πομπό – κολάρο, το θύμα είχε διασχίσει άλλη μία φορά την Εγνατία οδό επιτυχώς, αλλά δυστυχώς η δεύτερη φορά ήταν μοιραία για τη ζωή του.
Τα στοιχεία του Αρκτούρου που προκύπτουν από το ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης που εφαρμόζει από το 2009 στους νομούς Κοζάνης – Καστοριάς είναι ενδιαφέροντα. Οι ειδικοί της οργάνωσης φόρεσαν το ραδιοκολάρο στον Θανάση στις 4 τρέχοντος μήνα. Δύο μέρες αργότερα κατόρθωσε να διασχίσει τον κάθετο άξονα, περνώντας από τον ανεπαρκή προστατευτικό φράχτη. Μέχρι τις 23 Μαΐου οι επιστήμονες του Αρκτούρου κατέγραφαν την καθημερινή κίνηση του ζώου, οπότε ο δυνατός αρκούδος κατάφερε να βγάλει το κολάρο. Προχτές τα ξημερώματα ειδοποιήθηκαν από την αστυνομία οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι άλλη μία αρκούδα σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα. Να σημειωθεί ότι το όχημα που ενεπλάκη στο τροχαίο υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές, ενώ ο οδηγός τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά.
Στο πλαίσιο της καταγραφής του Αρκτούρου, την άνοιξη του 2011, δεύτερη χρονιά της μελέτης, η ερευνητική ομάδα ολοκλήρωσε την επιχείρηση σύλληψης αρκούδων στην περιοχή Βογατσικού Καστοριάς, στο τμήμα της οδού, όπου συνέβησαν τα περισσότερα ατυχήματα. Σημάνθηκαν συνολικά πέντε αρκούδες. Το πρόγραμμα παρακολούθησης της καφέ αρκούδας αποσκοπεί στη μελέτη των προτύπων κίνησής τους στον κάθετο άξονα της Εγνατίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν στη διατύπωση προτάσεων για την αποτροπή του μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Από την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι αρκούδες στην περιοχή προσπάθησαν να παραβιάσουν το φράχτη της οδού –που θα έπρεπε να προστατεύει οδηγούς και αρκούδες από τον κίνδυνο ατυχημάτων- σε περισσότερα από 30 σημεία! Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της παρακολούθησης των άλλων 4 αρκούδων στην περιοχή, προκύπτει ότι ήδη έχουν διασχίσει τον άξονα της Εγνατίας άλλες 6 φορές!
Το θέμα παραμένει, όσο κινδυνεύουν άνθρωποι και αρκούδες από την ανεπαρκή περίφραξη της οδού και την απουσία όσων προστατευτικών μέτρων έχουμε επανειλημμένα και επίσημα προτείνει στις αρμόδιες αρχές», υπογράμμισε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Αρκτούρου Βάσω Πετρίδου, προσθέτοντας ότι «δεσμεύσεις και υποσχέσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανανεώνονται αλλά δεν πραγματοποιούνται». Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2009, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ υπέβαλαν κοινό υπόμνημα στις αρμόδιες αρχές με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τον Απρίλιο του 2010, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η νέα τότε ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε για τη λήψη μία σειράς άμεσων διορθωτικών μέτρων, αλλά έναν χρόνο μετά καμία δέσμευση δεν υλοποιήθηκε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.