Οι δύο ομάδες θα προσπαθήσουν να αλληλοεξουδετερωθούν και πόσο αξίζει ο σημερινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ..

Από το 1968 που κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Τσάμπιονς Λιγκ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νικώντας 4-1 τη Μπενφίκα και από το 1992 που κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο η Μπαρτσελόνα για πρώτη φορά στην ιστορία της (1-0 τη Σαμπντόρια) άλλαξαν πολλά.
Ακόμη και το μυθικό «Γουέμπλεϊ» που αποτέλεσε το θέατρο της πρώτης επιτυχίας τους έχει εκμοντερνιστεί και οι παραδοσιακοί δίδυμοι πύργοι αντικαταστάθηκαν από μια μοντέρνα αψίδα. Στον τελικό του Σαββάτου (28/5, 21.45, ΝΕΤ) οι δύο φιναλίστ μονομαχούν στο Λονδίνο με στόχο να γράψουν ακόμη μια χρυσή σελίδα στην πολύχρονη ιστορία τους.
Η προετοιμασία των δύο φιναλίστ εστιάστηκε και στον ψυχολογικό τομέα. Η μεν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα πριν από δύο χρόνια στον τελικό της Ρώμης, καλείται να ξεπεράσει τα τραύματά της και να αποδείξει ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους Μπλαουγκράνα, η δε πρωταθλήτρια Ισπανίας να παραμείνει προσγειωμένη ή όπως το ζητάει από τους παίκτες του ο κ. Πεπ Γκουαρντιόλα «να καταλάβουν ότι είναι ποδοσφαιρικά θνητοί».
Ο καταλανός προπονητής θύμισε ότι «το 1992 ο Κρόιφ μας έπεισε ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία μας να παίξουμε σε έναν τέτοιο τελικό. Αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ τώρα. Να τους πείσω να παίξουν σαν να μην έχουν άλλη ευκαιρία να κατακτήσουν το τρόπαιο».

Εκτός από τη θέληση και την ψυχολογική προετοιμασία, σημαντικό ρόλο για την έκβαση του τελικού θα παίξει και ο τρόπος με τον οποίο θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν οι δυο ομάδες τα ατού τους, περιορίζοντας παράλληλα αυτά του αντιπάλου τους.
Ο άλλοτε αμυντικός της Μπαρτσελόνα και σκόρερ του χρυσού γκολ με το οποίο οι Μπλαουγκράνα κατέκτησαν το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας τους το 1992 κ. Ρόναλντ Κούμαν υπογράμμισε ότι αποτελεί κλειδί ο τρόπος με τον οποίο θα επιχειρήσει η Γιουνάιτεντ να περιορίσει τον Λιονέλ Μέσι.

«Αυτός είναι ο γρίφος που καλούνται να λύσουν όλοι οι προπονητές που αγωνίζονται απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι κατέληξαν πως πρέπει τα δύο στόπερ να μην απομακρύνονται μεταξύ τους και να μην αφήνουν χώρο στον αργεντινό σούπερ σταρ. Οταν κάποιος τον ακολουθεί προς τη μεσαία γραμμή, θα πρέπει να έχει την κάλυψη κάποιου μέσου, ενώ όταν βγαίνει στα άκρα την κάλυψη ενός μπακ».
Από την άλλη πλευρά, όπως δήλωσε ο κ. Αλμπερτ Μπενάιγκες, ο πρώτος προπονητής του Μέσι στη «Masia», «η Γιουνάιτεντ δεν θα ξέρει από πού θα της… έρθει ο Μέσι. Μπορεί να παίξει πίσω από τον επιθετικό, από δεξιά, από αριστερά και φυσικά στο κέντρο της επίθεσης. Είναι μια επίθεση μόνος του». Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι την επιτήρησή του θα αναλάβει ο Παρκ Γι Σουνγκ, το ακούραστο «μηχανάκι» της Γιουνάιτεντ.
Από την άλλη πλευρά η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να σταματήσει τον Γουέιν Ρούνεϊ, έναν ρόλο που θα αναλάβει μάλλον ο «παλιόφιλός» του Τζέραρντ Πικέ, γεγονός που ίσως αφήσει περισσότερο χώρο στον νεαρό Χαβιέρ Ερνάντες που αναμένεται να παίξει στην κορυφή της επίθεσης της πρωταθλήτριας Αγγλίας.

Σε οικονομικό επίπεδο ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ αναμένεται να καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό του χρηματοπιστωτικού οργανισμού «Mastercard», ο τελικός αξίζει 370 εκατ. ευρώ για τις εμπλεκόμενες ομάδες και τις χώρες τους!
Η τηλεθέαση του τελικού επίσης αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς περισσότεροι από 220 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να τον παρακολουθήσουν στους δέκτες τους. Η νικήτρια του τελικού θα μπορεί να υπολογίζει σε μεσομακροπρόθεσμα κέρδη 125 εκατ. ευρώ, ενώ η ηττημένη σε 75 εκατ. ευρώ και η πόλη του Λονδίνου σε κέρδη 52 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι.

Λονδίνο – Αποστολή Γιώτης Παναγιωτάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.