Υπό την απειλή του ΔΝΤ για την 5η δόση

Με ένα τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκίνησε γύρος επαφών για να καταλήξει λίγη ώρα αργότερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου βρισκόταν εν πτήση από την Αθήνα προς το Παρίσι όταν τηλεφώνησε στο Κάρολο Παπούλια και αφού συζήτησαν για την εξέλιξη της κατάστασης, η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωσε η οποία αναφέρει: “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέμα: ‘Συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της οικονομίας’.Στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις συζητήσεις ενόψει των αποφάσεων στην Ε.Ε. και την πορεία της χώρας”
Πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου με στόχο την επίτευξη συναίνεσης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση και να αποδείξει εμπράκτως ότι δεν πρόκειται για προσχηματική πρωτοβουλία, καθώς δηλώνει έτοιμος να υιοθετήσει προτάσεις της ΝΔ αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων, υπό το φως των ασφυκτικών πιέσεων για συναίνεση και από τους πιστωτές της χώρας.

Από την άλλη πλευρά ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε ευρωβουλευτές του κόμματός του, έκανε αναφορά σε εκβιασμό και διχαστική λογική που απορρίπτει η Νέα Δημοκρατία και τόνισε: “Mέσα, βέβαια, σε δύο 24ωρα είχαμε απανωτές εκδηλώσεις πανικού. Από τη μια προσπάθεια για δημοψήφισμα, την άλλη αναγγελίες ότι δεν υπάρχουν χρήματα μετά τον Ιούλιο, την άλλη φήμες για έξοδο από το ευρώ που διαψεύδονται στη συνέχεια. Και όλα αυτά με λογικές διχαστικές που ανάβουν σπίρτο στον αχυρώνα. Τι νομίζουν κάποιοι ότι θα μας δέσουν στο άρμα του δικού τους αδιεξόδου; τους το λέω από τώρα όχι εκβιασμούς στη ΝΔ”.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μόλις 24 ώρες μετά την επίσκεψη της τρόικας στα γραφεία της ΝΔ, όπου οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ εξέτασαν μαζί με το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά πόσο υπάρχει κοινός τόπος στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση των ακινήτων δημοσίου, αλλά και αν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα όπου συμπίπτουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Στις πιέσεις κυρίως από την ΕΕ για ευρεία συναίνεση αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γ. Μιχελάλης ο οποίος τόνισε: “Στις 18 Μαΐου, σε ανάλογη δήλωση, απαντήσαμε ότι η Ελλάδα έχει και Σύνταγμα και Θεσμούς και Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση και Αξιοπρέπεια. Το θέμα, πλέον, είναι τί απαντά η κυβέρνηση σε τέτοιες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας”.

Η κίνηση του Γ. Παπανδρέου αναζωπύρωσε τα σενάρια για εκλογές, ενώ προκάλεσε έντονο προβληματισμό στα κόμματα που περιμένουν να δουν τι θα αποδώσει η σύσκεψη και τι θα πει εκεί ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πληροφορίες αναφέρουν πως θα χρησιμοποιήσει δραματικούς τόνους για να περιγράψει την σκληρή πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία. Για αυτό το λόγο άλλωστε στη σύσκεψη θα παρευρίσκονται και οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Το ΚΚΕ αν και αποδέχθηκε την πρόσκληση τονίζει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε αντιλαϊκά μέτρα, ενώ η γγ του κόμματος δήλωσε: “Η αυριανή συνάντηση που σίγουρα γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου ένα στόχο έχει: να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει το λαό να κάνει νέες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό που σήμερα είναι πρώτο και βασικό είναι ο λαός να μην υποκύψει στον εκβιασμό, ένας οργανωμένος λαός μπορεί να έχει αποτελέσματα σε συμπαράταξη με το ΚΚΕ”.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε πως σε λιγότερο από 24 ώρες θα ξέρουμε αν η Ελλάδα θα δώσει τη μάχη επιβίωσης ή θα αυτοκτονήσει. Eξαρτάται από την ενθάρρυνση την ψυχική της συνείδησης που είχε ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Βέβαια, για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη και να μας καλεί αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστεύω, θέλω να πιστεύω ότι η μια πλευρά βρήκε το θάρρος εκείνο για να προκαλέσει μια σειρά θεμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευμενή εξέλιξη”.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισήμανε τον κίνδυνο η σύσκεψη να πυροδοτήσει όργιο φημών με επιπτώσεις στην οικονομία, ενώ η Κουμουνδούρου κατηγορεί τον πρωθυπουργό για ρεσιτάλ ανευθυνότητας και μεθοδεύσεις, ενώ εκφράζει επιφυλάξεις τόσο για “το στόχο, τη μεθόδευση και τις επιπτώσεις της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας”.
Στην σύσκεψη δεν εκλήθησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.