Καταιγίδα μέτρων ανακοίνωσε η κυρία Κατσέλη λέγοντας ότι τα επιβάλει «η χρηματοπιστωτική αστάθεια»

Καταιγίδα μέτρων που προκαλούν μειώσεις στις συντάξεις, στα εφάπαξ βοηθήματα, στα κοινωνικά επιδόματα, στο ΕΚΑΣ, αλλά και στα επιδόματα ανεργίας, περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας, που αφορά το υπουργείο Εργασίας.
Οι περικοπές δαπανών και η αύξηση των εσόδων στους φορείς κοινωνικής πολιτικής (ασφαλιστικά ταμεία, Εργατική Κατοικία, Εστία και ΟΑΕΔ) θα φθάσουν το 2011 τα 2,730 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2015 οι περικοπές θα αγγίξουν τα 6,5 δισ. ευρώ.

«Η παρατεταμένη χρηματοπιστωτική αστάθεια και αβεβαιότητα, οδηγεί στην ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων», δήλωσε η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν θα είναι έτοιμη να βγει στις διεθνείς αγορές ούτε το 2012 ούτε το 2013.

«Επώδυνα αλλά αναγκαία», χαρακτήρισε τα μέτρα ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια τα βάρη να κατανεμηθούν δίκαια.

Η εξειδίκευση των μέτρων έτσι όπως παρουσιάσθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει τα εξης:
1. Επιβολή επιπλέον εισφοράς αλληλεγγύης (ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις. Αυξάνεται – πιθανότατα από την πρώτη Σεπτεμβρίου – η ειδική εισφορά που ήδη καταβάλλουν οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Σήμερα οι συνταξιούχοι με υψηλότερη των 1.700 ευρώ σύνταξη καταβάλουν εισφορά από 4% έως 10%. Με τη νέα ρύθμιση η εισφορά κλιμακώνεται από 6% έως 14%.

2. Ειδική εισφορά
στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών. Η εισφορά – κατά μέσο όρο – θα φθάσει το 8% και θα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάνοντας χρήση προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Δεν θα θιγούν οι συντάξεις μητέρων ανηλίκων, αποστράτων, καθώς και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά με νόμο.

3. Καθιέρωση ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές συντάξεις
. Θα αφορά τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισφορά θα κυμαίνεται από 3% έως 10% αναλόγως με το ύψος της παρεχόμενης σύνταξης.

4. Μείωση των επικουρικών συντάξεων
. Από το 2012 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ειδικά, στα ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Ταυτοχρόνως αναμένεται να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικούρηση. «Δεν είναι δυνατόν με εισφορές 3% + 3% να δίδονται συντάξεις με αναπλήρωση από 26% έως 40%», δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης.

5. Μείωση του εφάπαξ βοηθήματος
των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων της ΔΕΗ. Η μείωση ενδέχεται να φθάσει το 10%, ενώ θα αφορά και όσους έχουν υποβάλλει την αίτηση και καθυστερεί η απόδοση του εφάπαξ λόγω έλλειψης χρημάτων. Αλλαγές θα υπάρξουν στον υπολογισμό του εφάπαξ σε όσα ταμεία αντιμετωπίζουν αναλογιστικό έλλειμμα.

6. Περιορισμός αναπηρικών συντάξεων
. Σταδιακά θα γίνει επανέλεγχος σε όλες τις αναπηρικές συντάξεις. Σήμερα οι αναπηρικές αντιπροσωπεύουν το 13,8% του συνόλου των συντάξεων και στόχος είναι να φθάσουν στο 10% το 2015 και στο 8% το 2020. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε περιοχές όπως η Κρήτη όπου εμφανίζονται «αφύσικα» υψηλά ποσοστά αναπήρων συνταξιούχων.

7. Επιδόματα ανεργίας
. Αλλαγές θα γίνουν στο χρόνο επιδότησης των εποχιακώς απασχολουμένων που εργάζονται μερικού μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους επιδοτούνται. «Είναι στρεβλό κάποιοι να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας με μόνο τέσσερις μήνες απασχόλησης το χρόνο», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης.

8. Περιορισμός δικαιούχων ΕΚΑΣ και επιδοτήσεων ΟΕΚ – ΟΕΕ (Εργατική Εστία)
. Τίθενται εισοδηματικοί περιορισμοί για τους δικαιούχους επιδομάτων, όπως το ΕΚΑΣ, αλλά και των παροχών των Οργανισμών Εργατική Κατοικία και Εστία. Οι δύο Οργανισμοί ενοποιούνται, όπως και το Παρατηρητήριο Απασχόλησης (ΠΑΕΠ) και η εταιρία Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΑΕ).

9. Αύξηση της εισφοράς υπέρ των ανέργων (ΟΑΕΔ)
στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα εισφορά (εργοδότη και εργαζόμενου) είναι 4% και θα διαμορφωθεί στο 5%. Καθιερώνεται εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων και στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και στους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με τα χρήματα αυτά θα στηρίζονται τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

10. Τα μέτρα που αφορούν την τετραετία έως το 2015 αφορούν:
· Την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, από το 25% στο 16% και την αύξηση της εισπραξιμότητας των ΦΚΑ, ύψους 1.300 εκ. ευρώ.
· Την αύξηση των εισφορών στους φορείς (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ) κατά 800 εκ. ευρώ.
· Την αναμόρφωση του συστήματος παροχών αναπηρικών συντάξεων, ύψους 600 εκ. ευρώ.
· Τον εξορθολογισμό των παρεχομένων επικουρικών συντάξεων, ύψους 700 εκ. ευρώ.
· Την περαιτέρω μείωση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών και των λοιπών δαπανών Υγείας μέσω της λειτουργίας του ΕΟΠΥ κατά 620 εκ. ευρώ.
· Τον εξορθολογισμό και αναδιάταξη των κινήτρων για την άσκηση επιδοματικής πολιτικής από τον ΟΑΕΔ ύψους 290 εκ. ευρώ
· Τον εξορθολογισμό των εφάπαξ παροχών προς τους δικαιούχους του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα ύψους 200 εκ. ευρώ.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.