Θα εξεταστούν και αυτές για τις οποίες προκύπτει επιστροφή φόρου αλλά και οι χρεωστικές

Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους όχι μόνο σε φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες προκύπτει επιστροφή φόρου αλλά και σε εκείνες που είναι χρεωστικές, δηλαδή ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει πρόσθετη φόρο. Αυτό σε μία προσπάθεια να ελεγχθούν τα μεγάλα ποσά αποδείξεων που αναγράφονται από το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων στον κωδικό 049 και εξασφαλίζουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά, ως προς τις επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων οικον. έτους 2011 που έχουν περιληφθεί στις καταστάσεις επεξεργασίας που αποστέλλει η Γ.Γ.Π.Σ. στις Δ.Ο.Υ. για έλεγχο, έχουν αποφασιστεί τα εξής:

α) Όταν το ποσό της επιστροφής είναι πάνω από 1.500 ευρώ θα εφαρμοσθεί η διαδικασία που αναφέρεται στο Δ16 1067094/09 Μαΐου 2011 έγγραφο της Γ.Γ.Π.Σ., που σας έχει κοινοποιηθεί, με την σημείωση ότι στον έλεγχο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι αποδείξεις του κωδικού 049, οι οποίες μετά τον έλεγχο θα φυλάσσονται σε κλειστό φάκελο και θα παραμένουν στη Δ.Ο.Υ., όπως προβλέπεται από την παράγραφο 3 της ΠΟΛ 1094/15.3.2011 διαταγής μας.

β). Για τις λοιπές περιπτώσεις ανεξαρτήτως αν το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό ή χρεωστικό , ο έλεγχος θα γίνεται σε στοχευμένο και τυχαίο δείγμα, για την υλοποίηση του οποίου θα σταλούν ανά Δ.Ο.Υ., καταστάσεις φορολογουμένων από την Υπηρεσία μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για τις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κινήτρου με δήλωση ανακριβών ποσών στις δηλώσεις εισοδήματος , είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται από το νόμο.

Επιπλέον και σε συνέχεια της ΠΟΛ 1186/20.12.2010 Α.Υ.Ο., αναφορικά το θέμα της παραλαβής του κλειδαρίθμου και με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας και τα διάφορα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ φορολογουμένων και Δ.Ο.Υ., διευκρινίζεται ότι, σε περιπτώσεις αδυναμίας αυτοπρόσωπης παρουσίας του φυσικού προσώπου ή του νομίμως εκπροσωπούντος το μη φυσικό πρόσωπο στην Δ.Ο.Υ., για την παραλαβή του κλειδαρίθμου (αντί του ειδικού πληρεξουσίου), αρκεί η προσκόμιση απλής εξουσιοδότησης για την παραλαβή του κλειδαρίθμου η οποία θα φέρει το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος από Αστυνομικό τμήμα ή Κ.ΕΠ. ή από οποιαδήποτε άλλη δημόσια αρχή που έχει το δικαίωμα αυτό και δεν απαιτείται να αναγράφεται σαν ειδικό πληρεξούσιο ή συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Επισημαίνεται επίσης ότι και σε περίπτωση προσκόμισης γενικού συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν τον κλειδάριθμο από τις Δ.Ο.Υ.

ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.