Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Συμβούλιο της Επικρατείας: Νόμιμος ο Καλλικράτης

Μάιος 25th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Με ευρύτερη πλειοψηφία κρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνταγματικές και νόμιμες τις προβλέψεις του σχεδίου Καλλικράτη για τις συνενώσεις των Δήμων. Πληροφορίες από δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι σε αυτή την απόφαση κατέληξαν σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη οι δικαστές της Ολομέλειας του ΣτΕ απορρίπτοντας τις προσφυγές Δήμων και Κοινοτήτων που υποστήριζαν πως το σχέδιο είναι αντισυνταγματικό.

Ο βασικός ισχυρισμός των προσφευγώντων  ήταν πώς δεν ήταν συνταγματικές οι αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες μειώθηκε ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Οι δικαστές ουσιαστικά αποδέχτηκαν τις εισηγήσεις των Ν. Μαρκουλάκη και Παναγιώτας Καρλή οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι «δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων Δήμων και Κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ΄ αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος».

Μειοψηφία

Πληροφορίες αναφέρουν πώς υπήρξε και μειοψηφία η οποία υποστήριξε ότι οι συνενώσεις είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν διευκρινίζονται με ειδική αιτιολογία τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κάθε μία συνένωση, όπως είναι μορφολογικές ιδιορρυθμίες της κάθε περιοχής, οι χιλιομετρικές αποστάσεις που θα πρέπει να καλύψουν οι δημότες για να μεταβούν στη νέα έδρα του Δήμου, οι οικονομικές συνθήκες της κάθε περιφέρειας κ.λπ.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα καθαρογραφεί το προσεχές διάστημα.

This entry was posted on Τετάρτη, Μάιος 25th, 2011 at 11:16 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply